Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης : Αν το τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε καλύτερα...

... Οι επιδόσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων θα ήταν σαφώς καλύτερες, υποστηρίζει ο κ. Καλαμπόκης.
Αν το τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε καλύτερα, οι επιδόσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων θα ήταν σαφώς καλύτερες, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Καλαμπόκης σημειώνει ότι οι τράπεζες, ακόμα και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, δεν έχουν δείξει σημάδια ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στην Κρήτη, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία κεφαλαίων κίνησης για τις εξαγωγές.

Η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης όμως σε συνδυασμό με τα capital controls, δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των εξαγωγέων οι οποίοι επιπλέον λαμβάνουν και μηνύματα επιφυλακτικότητας από τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλαμπόκης για να γίνει πραγματικότητα ο εξαγωγικός σχεδιασμός, αυτό περνάει μόνο μέσα από τον δρόμο της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων, με την κυβέρνηση να προωθεί τάχιστα τις διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και να ασχοληθεί ιδιαίτερα για την παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης προς τους εξαγωγείς ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν νέες αγορές.

Μονόδρομος επίσης είναι και η χάραξη περιφερειακών στρατηγικών για τα ξεχωριστά προϊόντα της κάθε Περιφέρειας, που θα συνθέτουν την ολοκληρωμένη εικόνα μιας Εθνικής Στρατηγικής απορρόφησης των αγροδιατροφικών προϊόντων από τους Έλληνες ξενοδόχους για να αξιοποιηθεί περαιτέρω για την οικονομία μας το ρεύμα της τουριστικής ανάπτυξης.

Αλλά από την άλλη πλευρά δεν αρκεί να πηγαίνει καλά μόνο ο κλάδος της αγροδιατροφής για περιφέρειες όπως η Κρήτη που παρουσιάζουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ