Quantcast

Στο «σφυρί» με ένα κλικ από την Πρωτομαγιά ακίνητα και κινητά οφειλετών του δημοσίου

Από την Πρωτομαγιά σε ισχύ η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή: «Θα ισχύσουν τα ίδια φίλτρα που ισχύουν και σήμερα στην ΑΑΔΕ. Να μην φοβούνται οι οφειλέτες». Τι είπε για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Από την Πρωτομαγιά τίθεται σε ισχύ η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για χρέη προς το δημόσιο, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε αργά το απόγευμα στη Βουλή και για χρέη σε εφορίες και Ταμεία.

Η τροπολογία ορίζει οτι θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα, σκάφη, πίνακες, τιμαλφή των οφειλετών.

Όσον αφορά τα ακίνητα θα βγαίνουν στο «σφυρί» στην εμπορική τους αξία.

Παίρνοντας το λόγο στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - καθώς δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία των οφειλετών - επεδίωξε να καθησυχάσει λέγοντας ότι η ΑΑΔΕ θα εφαρμόσει τη νέα ρύθμιση με τα ίδια «φίλτρα» που ισχύουν και τώρα, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να φοβούνται οι οφειλέτες.

Ταυτόχρονα απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. ΘΑνάση Θεοχαρόπουλου, διέψευσε οτι οι δανειστές έχουν απορρίψει την επέκτση της προστασίας της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών για χρέη προς τις τράπεζες και μετά το τέλος του 2018, που λήγει ο νόμος ΚΑτσέλη-Σταθάκη. Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να το θέσει στο μέλλον.

Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

- Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων μπορεί να εφαρμοσθεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων.

- Αυξάνεται σε 40 ημέρες ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και κινητών πραγμάτων πριν τη διενέργειά του. Στην περίπτωση των πλειστηριασμών κινητών πραγμάτων αυτό το χρονικό διάστημα ήταν σήμερα 3 ημέρες ενώ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε διάσημα 20 ημερών.

- Καταργούνται, ως αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων και ακινήτων στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.

- Για τα προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων ακινήτων που έχουν ήδη επιβληθεί επαναπροσδιορίζεται η τιμή πρώτης αναφοράς και ορίζεται ότι αυτή θα είναι η εμπορική των ακινήτων.

- Η σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού μπορεί να ανατεθεί από τον προϊστάμενο της επισπεύδουσας υπηρεσίας σε δικαστικό επιμελητή.

- Τροποποιούνται οι διατάξεις του ΚΕΔΕ και προβλέπεται ότι προηγείται του δημοσίου η καταβολή μισθών έξι μηνών που αφορούν οφειλές προς εργαζόμενους.

Δείτε ΕΔΩ όλη την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή