Από την εξορία στην... οικολογία

ΣΑΡΚΑ και οστά παίρνει το πρωτοποριακό έργο για τη μεταμόρφωση του ακριτικού Αη Στράτη στο πρώτο «πράσινο» νησί της Ελλάδας, μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης.
ΣΑΡΚΑ και οστά παίρνει το πρωτοποριακό έργο για τη μεταμόρφωση του ακριτικού Αη Στράτη στο πρώτο «πράσινο» νησί της Ελλάδας, μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης.

Η Real planet εξασφάλισε σε αποκλειστικότητα το αναλυτικό σχέδιο με τις παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν τον άλλοτε τόπο εξορίας παγκόσμιο πρότυπο οικολογικής διαχείρισης και ενεργειακής αυτονομίας. Τα κύρια έργα θα γίνουν στους τομείς:

-Ενέργειας, με εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών
-Μεταφορών, με οικολογικά οχήματα
-Δημόσια κτίρια, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης.

«Από τόπος εξορίας ο Αγιος Ευστράτιος θα γίνει γη της επαγγελίας. Είναι μια νέα αρχή για το νησί μας, το οποίο ελπίζουμε ότι θα αναδειχθεί και θα γίνει ευρέως γνωστό μέσα από την υποδειγματική προστασία του περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα “πράσινα” νησιά που υπάρχουν στο εξωτερικό», δηλώνει στην «R» ο δήμαρχος Χαράλαμπος Μακρής. Η προγραμματική σύμβαση για τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.903.498,57 ευρώ υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο του 2011, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια.

Ενεργειακή αυτονομία

Ο βασικός στόχος είναι ο Αη Στράτης να γίνει ενεργειακά αυτόνομο νησί, δηλαδή να παράγει όλη την ενέργεια που καταναλώνει. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής με την αξιοποίηση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 500-800 κιλοβάτ και έναν φωτοβολταϊκό σταθμό με ισχύ 100-250 κιλοβάτ.

«Επειδή η ενέργεια που θα παράγουμε αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των 300 μόνιμων κατοίκων και το νησί δεν είναι συνδεμένο με το εθνικό δίκτυο, το πλεόνασμα θα το αποθηκεύουμε σε ένα κεντρικό σύστημα με συσσωρευτές χωρητικότητας 4.000-6.000 κιλοβατώρων. Οταν χρειαζόμαστε επιπλέον ρεύμα, θα το ανακτούμε από την αποθηκευμένη μας ενέργεια» εξηγεί ο δήμαρχος του Αγ. Ευστρατίου.

Ο ήδη εγκατεστημένος θερμικός σταθμός πετρελαίου -ισχύος 840 κιλοβάτ- θα παραμένει σε λειτουργία και συνδεμένος στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού και θα χρησιμοποιείται εφεδρικά. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια μονάδα ηλεκτρόλυσης για την παραγωγή υδρογόνου, ονομαστικής ισχύος της τάξης των 100 κιλοβάτ, καθώς και δεξαμενή αποθήκευσης υδρογόνου σε αέρια μορφή, χωρητικότητας 200 κιλών. Από το υδρογόνο θα παράγεται και ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 150 κιλοβάτ. «Δίνουμε έμφαση στην παραγωγή υδρογόνου, ώστε να αποτελέσει το βασικό καύσιμο για τα οχήματα του νησιού, σε πρώτη φάση περιορισμένα, άλλα με στόχο στο μέλλον να μπορούν τα περισσότερα οχήματα στο νησί να κινούνται με αυτό», τονίζει ο καθηγητής Φυσικής και πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, Μάνθος Σανταμούρης.

Μηχανάκια υδρογόνου

Στο νησί θα δημιουργηθεί ένα... υδρογονάδικο, ένας σταθμός ανεφοδιασμού για να μπορούν να «γεμίζουν» τα δύο μηχανάκια που θα χρησιμοποιούν υδρογόνο, ενώ τα υπόλοιπα τρία δημοτικά οχήματα θα είναι ηλεκτρικά. Με ηλεκτρικό θα κινούνται, ακόμη, το σκάφος και το λεωφορείο του δήμου, καθώς και 5 ηλεκτρικά σκούτερ, τα οποία θα διατίθενται προς ενοικίαση στους επισκέπτες του νησιού. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα θα φορτίζουν στον ειδικό σταθμό που θα κατασκευασθεί σε κεντρικό σημείο του δήμου, ο οποίος θα έχει φωτοβολταϊκά στη στέγη του επιφάνειας 60 τετραγωνικών μέτρων, με ισχύ 10 κιλοβάτ. «Το ζητούμενο είναι η “καθαρή” τεχνολογία να αλλάξει τη ζωή των κατοίκων. Φανταστείτε ότι ο ψαράς θα κινεί τη βάρκα του με υδρογόνο», συμπληρώνει ο Χ. Μακρής.

Έξυπνες εφαρμογές

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου «Πράσινος Αη Στράτης» περιλαμβάνει την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια. Οι ανάγκες για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό στο δημαρχείο, στο κτίριο που στεγάζει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο κτίριο των ΕΛΤΑ και στο σχολείο Αγίου Ευστρατίου θα καλυφθούν από το υπέδαφος, με χρήση της γεωθερμίας. Επιπλέον, θα τοποθετηθεί θερμομόνωση στους τοίχους και την οροφή, θα αντικατασταθούν τα ξύλινα με σύγχρονα κουφώματα αλουμίνιου με διπλά τζάμια, θα τοποθετηθούν ανεμιστήρες οροφής για δροσισμό και θα αναπλαστεί ο περιβάλλον χώρος.

Το σχολείο θα γίνει ακόμη πιο καινοτόμο σε σχέση με τα υπόλοιπα κτίρια, καθώς θα εγκατασταθούν ηλιακοί συλλέκτες, υπόγειο σύστημα και δεξαμενή ζεολίθων για αποθήκευση ενέργειας και μια δεξαμενή για την αποθήκευση του ζεστού νερού. Ο εξωτερικός φωτισμός στα κτίρια θα γίνεται με χρήση καθαρού υδρογόνου ως καύσιμο από τέσσερις μονάδες κυψελών ισχύος 5 κιλοβάτ, ενώ με τον ίδιο τρόπο θα φορτίζει η μπαταρία του ηλεκτρικού ψυγείου στο δημαρχείο.

Βιώσιμη αλιεία και καταδυτικός τουρισμός

«Η οικολογική νοοτροπία θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς πέρα από την ενέργεια. Θα προωθήσουμε τη βιώσιμη αλιεία, απαγορεύοντας τα συρόμενα κυκλικά εργαλεία τρία ναυτικά μίλια περιμετρικά του νησιού, ώστε να προστατευθούν η βιοποικοιλότητα και τα ιχθυοαποθέματα, θα προχωρήσουμε σε πιστοποίηση της κτηνοτροφίας και θα αναπτύξουμε τον καταδυτικό τουρισμό» τονίζει ο δήμαρχος, Χαράλαμπος Μακρής.

Της ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ