Quantcast

Ευρωπαϊκή «καμπάνα» για τον Ασωπό

Οι κάτοικοι μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση, ύστερα από την απόφαση οργάνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ανοίγει ο δρόμος για αποζημιώσεις σε κατοίκους των Οινοφύτων λόγω βλαβών που πιθανώς προκλήθηκαν στην υγεία τους από τη ρύπανση με καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και άλλες τοξικές ουσίες έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η απόφαση ελήφθη σχεδόν 2 χρόνια μετά τη συλλογική προσφυγή της διεθνούς ομοσπονδίας δικαιωμάτων του ανθρώπου κατά της Ελλάδας για τη ρύπανση και την έλλειψη ενεργειών από την πλευρά του κράτους ώστε να προστατέψει τους πολίτες του.

Επί της ουσίας οι προσφεύγοντας κατήγγειλαν στην επιτροπή ότι παραβιάζεται το δικαίωμα της υγείας των 200.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όπου εντοπίζονταν σύμφωνα με δεκάδες αναλύσεις από κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια, υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου.



Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη καρκινογόνος ουσία συνδέεται με ανθρωπογενή δραστηριότητα και προέρχεται κυρίως από βιομηχανίες που επεξεργάζονται μέταλλα. Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας με οδηγία του είχε επισημάνει ότι το νερό με εξασθενές χρώμα που προερχόταν από γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή Οινοφύτων δεν πρέπει να προορίζεται για ανθρώπινη χρήση, δηλαδή για πόση, μαγείρεμα κ.ο.κ.

Στη συλλογική προσφυγή που συνέταξε ο δικηγόρος, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θράκης και Βοσπόρου Γιάννης Κτιστάκης αναφερόταν ότι έχει επέλθει ήδη ζημιά και δεν υπήρξε από την πλευρά του κράτους πρόληψη, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των κατοίκων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων απάντησε ομόφωνα ότι παραβιάστηκε και παραβιάζεται το δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων με το εξής σκεπτικό: ενώ η Πολιτεία –μέσω δηλώσεων πολιτικών καθώς και αποφάσεων δικαστηρίων- έχει δεχθεί ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων από το εξασθενές χρώμιο, δεν λαμβάνεται κανένα προληπτικό μέτρο.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα