Quantcast

Στο προσκήνιο η διάσωση παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών αμπέλου

Παραδοσιακές φυτείες απειλούνται από μείωση ή και από εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα της έλευσης καινούργιων καλλιεργειών, σύμφωνα με το VineSOS-SOS.
Τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε Έλληνες και Βούλγαρους οινοποιούς, αλλά και καλλιεργητές, να διαθέσουν στην παγκόσμια αγορά κρασιά μοναδικής γεύσης και αρώματος, από παραδοσιακές φυτείες που απειλούνται από μείωση ή και από εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα της έλευσης και υιοθέτησης καινούργιων καλλιεργειών, φιλοδοξεί να δώσει το έργο "VineSOS - SOS".

Πρόκειται για 27 καταγεγραμμένες ποικιλίες - 11 εκ των οποίων ελληνικές και στις οποίες δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέες -, που εντοπίζονται σε περιοχές, στα σύνορα των δυο χωρών, και ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται μέσα στα όρια του δικτύου Natura 2000.

Αυτές οι περιπτώσεις, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου, επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο- περιβάλλον και παρά το γεγονός ότι δεν καλλιεργούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα να απειλούνται από μείωση ή και εξαφάνιση, έχουν καταφέρει να δείξουν αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα.

Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει και το... κρασί

Ο καθηγητής, Σταμάτης Αγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι η διατήρηση της αμπέλου είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αναφερόμενος στις ποικιλίες, υπογράμμισε, ότι το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανιστούν.

Μάλιστα, επισήμανε ότι η διάσωση και καλλιέργειά τους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό "όπλο" στα χέρια των οινοποιοών και καλλιεργητών, η συμμαχία των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κρασιών μοναδικών πλεονεκτημάτων Επίσης, ο κ. Αγγελόπουλος, έκανε γνωστό, ότι, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, προβλέπεται και η εκπαίδευση των παραγωγών Ελλήνων και Βούλγαρων.

Η διευθύντρια εφαρμογών του ΤΕΙ, Αναστασία Γιαννακούλα,επισήμανε θα ληφθούν δείγματα dna από τις ποικιλίες, έτσι ώστε να γίνει σαφές πως αυτές μπορούν και διατηρούνται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και να συνεχίσουν έτσι να καλλιεργούνται και μελλοντικά, υπογραμμίζοντας ότι έδειξαν ανθεκτικότητα, παρά την αλλαγή της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος και των νέων καλλιεργητικών πρακτικών.

Το έργο

Το VineSOS ασχολείται με τα θέματα και τις προκλήσεις που αφορούν γενικότερα τη βιοποικιλότητα και πιο συγκεκριμένα, τις τοπικές ποικιλίες της αμπέλου στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Βουλγαρίας, με ιδιαίτερο βάρος στις ποικιλίες που φύονται εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να προάγει έναν μηχανισμό εκτενών παρεμβάσεων οι οποίες θα κάνουν δυνατή την μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπελιών και θα εδραιώσουν ένα πλαίσιο διασυνοριακών πρακτικών για την προστασία τον τοπικών ποικιλιών αμπέλου. Αυτές οι πρακτικές θα διαμορφωθούν βάσει δεδομένων που θα προκύψουν από γενετικές αναλύσεις και την επιτόπια έρευνα στις περιοχές εξάπλωσης των συγκεκριμένων ποικιλιών.

Το Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών θα συνδράμει ενεργά στην επικοινωνία και τη δημοσιοποίηση των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια του προγράμματος, μέσω της διάχυσης των αποτελεσμάτων στα Μ.Μ.Ε. και σε έντυπο τύπο ειδικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, το ΙΕΕ θα αναλάβει τη διοργάνωση εργαστηρίων σχετικά με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες, είναι προϋπολογισμού 1,116 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους των χωρών του προγράμματος Συνεργασίας Interreg VA "Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020".
 
Εταίροι του Έργου είναι:Executive Agency on Vine and Wine, Bulgaria (Επικεφαλής Εταίρος), Union of Eonologists, Bulgaria, Association Prosperity and Development, Bulgaria, Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.

Οι δράσεις στο πλαίσιο του έργου

*Βελτίωση του καθεστώτος προστασίας των τοπικών ποικιλιών αμπέλου: Ανάπτυξη Ενιαίας Στρατηγικής για την προστασία και διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου και κατάθεση προτάσεων, από κοινού, για τη διασφάλιση πιστοποίησης ΠΟΠ μέσα από τις ανάλογες διαδικασίες φορέων των δύο χωρών.

*Συγγραφή, από κοινού, ενός αμπελογραφικού οδηγού: Καταγραφή τον τοπικών ποικιλιών αμπέλου και των χαρακτηριστικών τους. Ανάπτυξη βάσης δεδομένων που θα περιλαμβάνει γενετικά δεδομένα και μορφομετρικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών.

*Ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης στη Βουλγαρία: Το Κέντρο Εκπαίδευσης θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Έργου και θα προσφέρει εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις, για τους ενδιαφερόμενους φορείς, σε πιλοτικό αγρό και διαδικτυακά.

Στα πλαίσια προωθητικών ενεργειών θα δημιουργηθούν ειδικά έντυπα καθώς και ένα πλαίσιο οδηγιών για αειφορικές γεωργικές πρακτικές σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Βουλγάρικα και Αγγλικά) και σε Κώδικα Μπράιγ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ