Θωκταρίδης: Είναι συναρπαστικό το συναίσθημα να βρίσκεις κάτι που κανείς άλλος δεν το έχει ξαναδεί

Αν και οι καταδύσεις δεν ήταν στο... DNA της οικογένειας…
"Είναι συναρπαστικό το συναίσθημα να βρίσκεις κάτι που κανείς άλλος δεν το έχει ξαναδεί" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο άνθρωπος, που έχει συνδέσει το όνομά του με τις καταδύσεις στην Ελλάδα, ο επαγγελματίας-δύτης Κώστας Θωκταρίδης.

Όταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 άρχισε να εμφανίζεται και στη χώρα μας -αρχικά ως χόμπι και στη συνέχεια ως επαγγελματική δραστηριότητα- η κατεύθυνση των καταδύσεων, ο Κώστας Θωκταρίδης έγινε εκείνος που καταδύθηκε σε μεγάλα βάθη, εξειδικεύτηκε σε αποστολές με ερευνητικό και εθνικό ενδιαφέρον και στη συνέχεια άνοιξε δρόμους για ένα ανθρώπινο δυναμικό, που πλέον είναι καταρτισμένο σε υψηλότατο βαθμό.

Αν και οι καταδύσεις δεν ήταν στο... DNA της οικογένειας - "δεν είχα κάποιο παππού σφουγγαρά από την Κάλυμνο, ο παππούς μου ήταν ζαχαροπλάστης", εξηγεί - κατάφερε να είναι εκείνος που έχει καταδυθεί στα μεγαλύτερα ναυάγια.

Γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1968, με χιλιάδες ώρες στο βυθό και χιλιάδες καταγεγραμμένες βουτιές, ο κ. Θωκταρίδης έχει ηγηθεί της υποβρύχιας έρευνας σε πολυάριθμες, υψηλού προφίλ περιστάσεις.

Από την πυραυλάκατο "Κωστάκος" στη Σάμο μέχρι το "Σάμινα" στην Πάρο, από το αντιτορπιλικό "Βασίλισσα Όλγα" στη Λέρο μέχρι τον αδερφό του "Τιτανικού", τον "Βρετανικό", στο Κάβο Ντόρο. Αλλά και στο ελληνικό ελικόπτερο στα Ίμια, στο υποβρύχιο "Περσέας" στην Κεφαλλονιά και, πρόσφατα, στη διαδικασία ανεύρεσης του ιστορικού ναυαγίου του υποβρυχίου "Κατσώνης", ένα από τα έξι υποβρύχια που διέθετε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β' ΠΠ... Ρέκορντμαν στις βαθιές καταδύσεις μεικτών αερίων, πρωταθλητής ποδηλασίας, ναυαγοσώστης, βατραχάνθρωπος, εκπαιδευτής σπηλαιοκαταδύσεων και χειριστής του προηγμένου βαθυσκάφους "Θέτις", όπως και χειριστής ρομποτικών καταδυτικών συστημάτων, ο Κώστας Θωκταρίδης είναι ένας άνθρωπος που πρωτίστως αγαπάει τη θάλασσα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το "Πρακτορείο 104,9 FM", δεν αναφέρθηκε μόνο στο "μικρόβιο" της κατάδυσης αλλά κυρίως στις μοναδικές στιγμές που του έχουν χαρίσει οι ελληνικές θάλασσες. "Οι πιο ωραίες στιγμές για μένα είναι οι καταδύσεις με την κόρη μου, που ξεκίνησε από 5 χρονών και τώρα είναι 15" λέει κι εξηγεί πως της έχει δώσει το όνομα Αγάπη – Ωκεανίς.