Quantcast

Α. Δημοσχάκης: Η ανάπτυξη έρχεται μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων στις οποίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν αλλεργία

Ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ δηλώνει αισιόδοξος ότι η παράταξή του θα κερδίσει «με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι εφικτή και η αυτοδυναμία».
«Η ανάπτυξη έρχεται μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων στις οποίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν αποδείξει ότι έχουν αλλεργία», λέει ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, βουλευτής Έβρου της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ασκεί κριτική στη διετή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνει ότι το κόμμα του έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την είσοδο της χώρας στη «μνημονιακή εποχή», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «Η Ν.Δ. δεν έχει υπογράψει ποτέ κανένα μνημόνιο».

Δηλώνει αισιόδοξος ότι η παράταξή του θα κερδίσει «με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι εφικτή και η αυτοδυναμία» και προτείνει «την επανασύσταση της Διακομματικής Ειδικής Επιτροπής για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη της Θράκης».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Πόσο αισιόδοξος είστε για την επίτευξη της ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας και πότε την προσδιορίζετε χρονικά;

Δεν μπορεί να είναι κάποιος αισιόδοξος με την παρούσα κυβέρνηση. Η μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προκάλεσε αγιάτρευτες πληγές στην ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο πολιτικό χρόνο, έπρεπε να είχε κλείσει την αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016. Δυστυχώς, δεν διδάχτηκαν το μάθημα από τις εγκληματικές παλινωδίες τους στο πρώτο επτάμηνο του 2015.

Το αποτέλεσμα ήταν να χρεωθεί ο ελληνικός λαός 100 δισ. ευρώ και την υπογραφή του 3ου Μνημονίου. Δύο χρόνια είναι στην εξουσία και έχουν υπογράψει δύο Μνημόνια, αυτοί που θα τα έσκιζαν με ένα νόμο κι ένα άρθρο.

Η ανάπτυξη έρχεται μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων στις οποίες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν αποδείξει ότι έχουν αλλεργία.

Την παρούσα κυβέρνηση την απασχολεί μόνο το πώς θα μεγαλώσει το κομματικό κράτος. Ενδιαφέρεται για τους ψηφοφόρους της κι όχι για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Έχει ειπωθεί κατ’ επανάληψη ότι η ΝΔ έχει κάνει την αυτοκριτική της, ποια είναι τα κακώς κείμενα που έχει εντοπίσει, υπάρχουν ενοχές για την είσοδο της χώρας στη «μνημονιακή εποχή»;

Η Νέα Δημοκρατία με παρρησία και υπευθυνότητα έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί και έχει κάνει την αυτοκριτική της.

Εδώ όμως πρέπει να πούμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υπογράψει ποτέ κανένα Μνημόνιο. Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη έβαζε πάντα πλάτη σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα.

Το κόμμα μας έχει αλλάξει σελίδα υπό τον πρόεδρό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση, ενώ ως αυριανή κυβέρνηση έχει διαμορφώσει τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση, για να ξαναφέρει το χαμόγελο και την αισιοδοξία στους Έλληνες.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαλλαγεί η χώρα μας από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, γι’ αυτό και ζητάμε επίμονα τη διεξαγωγή εκλογών.

Ποιες οι βασικές αλλαγές, στον προγραμματισμό, σε ιδέες, στον σχεδιασμό της στρατηγικής της Ν.Δ. βάσει των οποίων θα διεκδικήσει η παράταξη εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών; Είναι ικανές να της δώσουν σήμερα τα ποσοστά αυτοδυναμίας του παρελθόντος;

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί «συμφωνία Αλήθειας» με τον ελληνικό λαό.

Όπως έχει πει κατ’ επανάληψη ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμείς δεν υποσχόμαστε τα πάντα σε όλους. Θα τους πούμε μόνο την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι.

Άλλωστε και ως Αντιπολίτευση δεν ασκούμε στείρα κριτική. Πάντα διατυπώνουμε τις προτάσεις μας και έχουμε ψηφίσει και Νομοσχέδια που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος.

Έχουμε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, που συνεχώς επικαιροποιείται, με αναλυτική τεκμηρίωση για το πώς θα βρεθούν τα χρήματα και το ποια βήματα θα ακολουθήσουμε για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Η ελληνική κοινωνία έχει αποδεχτεί αυτή τη «συμφωνία Αλήθειας».

Έχουμε δημοσιοποιήσει τις θέσεις και τις απόψεις μας για όλους τους τομείς, την οικονομία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Το γεγονός ότι οι δικές μας πολιτικές απαντούν στα καθημερινά προβλήματα με κάνει αισιόδοξο ότι θα κερδίσουμε με διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι εφικτή και η αυτοδυναμία.

Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί βαρύτητα στον κυβερνητικό σχεδιασμό προκειμένου να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές του Έβρου και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή η αξιοποίηση;

Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι θα έπρεπε κάθε κυβερνητική σύσκεψη να ξεκινάει από τον Έβρο.

Θωρακισμένος Έβρος σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Η περιοχή μας βρίσκεται σε μια εξόχως σημαντική γεωπολιτική θέση, αποτελεί την πρώτη χερσαία πύλη της Ευρώπης προς την Ασία.

Αυτό σημαίνει ότι έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Γι’ αυτό το λόγο έχω προτείνει την επανασύσταση της Διακομματικής Ειδικής Επιτροπής για την Πρόοδο και την Ανάπτυξη της Θράκης, σε συνέχεια της ανάλογης Επιτροπής που είχε συσταθεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές του 1990.

Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε ένα συμβολικό μήνυμα ενίσχυσης των ευαίσθητων χερσαίων συνόρων μας και, δευτερευόντως, δημιουργούμε τις δυνατότητες ουσιαστικών νομοθετικών παρεμβάσεων υπέρ της Θράκης.

Μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο έχω αναφερθεί πολλές φορέας στη σύζευξη των συγκοινωνιών (οδικών, αεροπορικών, ακτοπλοϊκών, σιδηροδρομικών) που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας του Νομού.

Έχω επιμείνει κυρίως στο θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με νησιά του Β/Α Αιγαίου. Στη δημιουργία μιας νέας «θαλάσσιας Εγνατίας» που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική, μέσα από τα νησιά του Αιγαίου και τη Θράκη.

Επίσης, τα σημεία Εισόδου και Εξόδου μπορούν να μετεξελιχθούν σε σημαντικούς κόμβους εμπορίου και επιχειρηματικότητας.

Απαραίτητη είναι λοιπόν η εύρυθμη λειτουργία τους, αλλά και ο εκσυγχρονισμός τους.

Η κατασκευή της Νέας Γέφυρας στη συνοριακή δίοδο Κήπων – Ύψαλα έχει μεγάλη εθνική σημασία.

Θα εξυπηρετηθούν καθημερινές ανάγκες της αυξημένης κίνησης από και προς τη γείτονα χώρα, αλλά και θα διευκολυνθεί η μεταφορά των εμπορευμάτων.

Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με την κατασκευή του αγωγού TAP αλλά και με τη δημιουργία του πλωτού σταθμού υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Ένα θέμα που με έχει απασχολήσει και πριν ακόμα εκλεγώ βουλευτής είναι η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο.

Είναι γνωστό ότι ο Νομός μας έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από τα νοσήματα που εισάγονται κατά 90% από την περιοχή της Τουρκίας, καθώς μεγάλος αριθμός ζώων έχει θανατωθεί εξαιτίας των ζωονόσων.

Πεποίθησή μου είναι ότι οι ζωονόσοι αντιμετωπίζονται μόνο μέσω της επιστήμης, γι’ αυτό και έχω καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ίδρυσης Κτηνιατρικής σχολής, τα αμφιθέατρα και τα «διδακτήρια» της οποίας θα συνδέονται με την παραγωγή και τις εκτροφές.

Η συγκεκριμένη σχολή μπορεί να λειτουργεί υπό την ομπρέλα και τη χρηματοδότηση της Ε.Ε».

Τι έχετε πετύχει από τις διεκδικήσεις σας για την επίλυση των θεμάτων του Νομού; Ποια η δυναμική ενός πολιτικού όντας στην αξιωματική αντιπολίτευση;

Προσπαθώ να αναδείξω όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν το νομό μου. Υπερασπίζομαι πάντα τον Έβρο με κάθε τρόπο, κυρίως όμως μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ζητώ την ικανοποίηση πάγιων και δίκαιων αιτημάτων μας, προβάλλοντας πάντοτε τις αρετές των Εβριτών και των Θρακιωτών, την Ιστορία τους και τον Πολιτισμό τους.

Επιμένω για να βρεθούν λύσεις και η πίεση αυτή σε πολλές περιπτώσεις ευδοκιμεί.

Όπως, στην περίπτωση της ένταξης του νομού στην Α’ κλιματική ζώνη για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, της αναβίωσης για ένα τρίμηνο της γραμμής Αλεξ/πολης – Σαμοθράκης – Λήμνου – Λαυρίου, την οποία είχα ζητήσει επιμόνως από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα, έχω αναδείξει θέματα που απασχολούν τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, θέματα Παιδείας, αλλά και θέματα πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νομού μου.

Το έργο ενός βουλευτή που βρίσκεται στην Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι να ελέγχει την κυβέρνηση. Δεν είμαι υπέρμαχος μιας στείρας αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό και σε κάθε θέμα που αναδεικνύω προτείνω και στον αρμόδιο υπουργό την κατάλληλη λύση.

Αυτή είναι και η δυναμική ενός αντιπολιτευόμενου βουλευτή να προτείνει λύσεις, ώστε να ξέρουν και οι πολίτες που τον ψηφίζουν τι μπορεί να πράξει ως αυριανό μέλος μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας.