Ανακοινώθηκε τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια μετά την τριμερή συνάντηση στο Σούνιο

Όπως είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο ΥΠΕΞ είχαν ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
Τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Μαΐου στη Σόφια, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφης ΕΕ-Δ. Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με δήλωσή του μετά την 6ωρη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Όπως είπε ο κ. Νίμιτς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν σήμερα ακόμα μία «πολύ σοβαρή συνάντηση», «με σκληρή, εντατική και θετική δουλειά» προετοιμάζοντας τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Η τριμερής στο Σούνιο

Η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και Νικόλα Ντιμιτρόφ με τον κ. Νίμιτς ξεκίνησε τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου σε ξενοδοχείο στο Σούνιο, όπου είχε προηγηθεί η 2η Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας Visegrad (Visegrad 4) και των Βαλκανικών κρατών μελών της ΕΕ (Balkan-4).

Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του αποσαφήνισε ότι ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ θα ανοίξει «από την στιγμή που θα συμφωνήσουμε και υπάρξει νομική επικύρωση της συμφωνίας». «Νομίζω», είπε, «ότι εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δυο πλευρές θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί».

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θέλησε να υπογραμμίσει: «Έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν το δημιουργήσαμε. Και το οποίο παγοποιήθηκε, παρέμεινε, χάλασε με την περίοδο του Γκρουέφσκι. Πήγαμε στους αρχαϊσμούς, χωρίς, ούτε εκείνος ούτε εγώ, είτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις, να ευθύνονται. Έχουμε μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα του ονόματος της ΠΓΔΜ. Έχουμε ευθύνη απέναντι στην περιοχή να το λύσουμε».

Από την πλευρά του, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ δήλωσε αισιόδοξος: «Δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια γιατί είμαστε γείτονες... Νομίζω ότι έχουμε μια σπουδαία ευκαιρία. Όσο το δυνατόν πιο γρήγορα καταλήξουμε σε λύση, τόσο το καλύτερο» είπε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τριμερής Κοτζιά-Ντιμιτρόφ-Νίμιτς στο Σούνιο για το σκοπιανό - Τα μηνύματα των ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Νέο ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Αθήνα - Η προοπτική συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ και η υπόσχεση για «πάρτι»

Αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ μετά το 4ωρο τετ α τετ στη Βιέννη – Νίμιτς: Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

Ζάεφ: Δεν φτάνουν δύο εβδομάδες για λύση στο σκοπιανό - Συμφωνεί το ΥΠΕΞ: Να σταματήσει ο Επίτροπος Χαν να παρέχει λάθος εικόνα

Ζάεφ: Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά για μια συνολική λύση

Κοτζιάς προς Ζάεφ: Δείξτε σοβαρότητα, διαπραγμάτευση με συνεντεύξεις δεν γίνεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Δένδιας στον realfm για Σκοπιανό: Βρισκόμαστε στο απόλυτο πουθενά - Η κυβέρνηση ή δεν ξέρει να διαπραγματεύεται ή δεν διαπραγματεύεται καλά

Παππάς στον realfm για Σκοπιανό: Δεν νομίζω ότι πάμε για ναυάγιο - Η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή

Γεωργιάδης για Σκοπιανό: Αν η ονομασία δεν είναι erga omnes να σταματήσει τώρα η διαπραγμάτευση (ΒΙΝΤΕΟ)