«Άνοιγμα» στο Κίνημα Αλλαγής από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη παρουσίαση του βιβλίου «Ποιο μέλλον για τη Σοσιαλδημοκρατία;» του Ξ. Κοντιάδη

Ακολουθούμε αυτόνομη πορεία, ήταν απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδη...
Προτάσεις συνεργασίας στο Κίνημα Αλλαγής από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στη παρουσίαση του βιβλίου "Ποιό μέλλον για τη Σοσιαλδημοκρατία;" του καθηγητή Ξ.Κοντιάδη. Ακολουθούμε αυτόνομη πορεία, η απάντηση του Π. Χρηστίδη

«Ποιο μέλλον για τη Σοσιαλδημοκρατία;» είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης, το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Παρουσία της Φώφης Γεννηματά, οι εκπροσώποι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, επωφελήθηκαν να εκδηλώσουν ανοικτά το φλέρτ για διάλογο και συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Σεβαστάκης, υπογράμμισε ότι για τη ριζοσπαστική Αριστερά που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μονόδρομος η συνεργασία με την σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά . Αναγνώρισε ότι η σοσιαλδημοκρατία ταυτίζεται με τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο και στην Ελλάδα «το ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική του πορεία ενσωμάτωσε και εκλογίκευσε το σοσιαλδημοκρατικό πρότυπο στο παραγωγικό πλαίσιο της χώρας».

Από τη πλευρά του ο Νίκος Σωτηρόπουλος, συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησε αμέσως αναφέροντας ότι ο διάλογος μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την ευρωπαϊκή πορεία τη χώρας, την κανονικότητα και τις αξίες της ανοικτής κοινωνίας και οικονομίας.

«Είναι αναγκαία η συμμετοχή της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας σε κυβερνητικό σχήμα για την ανάταξη στη χώρα», είπε ο κ. Σωτηρόπουλος . Τόνισε ότι «η ΝΔ επεξεργάζεται πρόταση συνεργασίας πρός το Κίνημα Αλλαγής ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, ο οποίος είπε στους εκπροσώπους του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Διαμορφώνουμε αυτόνομη παράταξη για να πρωταγωνιστήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι χάνει και η ΝΔ δείχνει στασιμότητα ενώ το Κίνημα Αλλαγής κερδίζει. Ξέρουμε τι θέλουμε και πού να πάμε».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αφού συνόψισε τις προσπάθειες που έγιναν ιστορικά για την εγκαθίδρυση σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα, που δεν ευδοκίμησαν όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, υποστήριξε ότι: «Από τη στιγμή που διαπιστώνουμε, εμπράκτως πια, τη χρεωκοπία της Αριστεράς του πολωτικού ριζοσπαστισμού στη χώρα μας, μπορούμε να πούμε ότι η σοσιαλδημοκρατία έχει σήμερα μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει την πολιτική ηγεμονία». Ο δήμαρχος Αθηναίων μάλιστα επεσήμανε, ότι η σοσιαλδημοκρατία, πρέπει να είναι πολιτικά φιλελεύθερη και να συγκρουστεί με τα συντεχνιακά και πελατειακά δίκτυα που οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία, ασκώντας παράλληλα κοινωνική πολιτική αλληλεγγύης προς τους αδύνατους.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Ξενοφών Κοντιάδης σημείωσε ότι το πρότυπο της σοσιαλδημοκρατίας παραμένει ισχυρό στις σημερινές ευρωπαϊκές συνθήκες, παρά το ότι έχει υποχωρήσει εμφανώς. Απέρριψε το δίλλημα, "με τον Μακρόν ή τον Κόρμπιν", αντιπροτείνοντας τον εκσυγχρονισμό της σοσιαλδημοκρατίας με ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου και κοινωνικό κράτος πρόνοιας βασισμένο στην αλληλεγγύη και τον περιορισμό των ανισοτήτων.

Η παρουσίαση έγινε με τη συνδρομή του ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, το ίδρυμα ιδεών του SPD. Μίλησε ακόμη ο καθηγήτης Δημήτρης Χριστόπουλος και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά, ακαδημαϊκοί και βουλευτές και στελέχη της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, μεταξύ των οποίων οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Σπύρος Δανέλλης, Χρίστος Πρωτόπαππας, Μανώλης Όθωνας, Θ.Μαργαρίτης κ.ά..

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ