Quantcast

Από μηδενική βάση η συζήτηση για το φορολογικό

Νέα σύσκεψη αύριο στο υπουργείο Οικονομικών με την διακομματική επιτροπή. Συναντήσεις Στουρνάρα με Παπούλια και Σαμαρά.
Η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τους πολίτες, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μετά τη συνάντηση που είχαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Χρύσανθο Λαζαρίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, συζητήθηκαν και οι προτάσεις, που υπεβλήθησαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και, όπως είπε, το φορολογικό θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Είχαμε συνεργασία με τον πρωθυπουργό. Συζητήσαμε προτάσεις και ιδέες τις οποίες θα εξετάσει με τον υπουργό Οικονομικών, που επιστρέφει από το εξωτερικό. Συζητήσαμε επίσης και τις προτάσεις των άλλων δύο κομμάτων» είπε ο Γιώργος Μαυραγάνης. 

«Να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, θα έχει την καλύτερη δυνατή πρόταση για τους Έλληνες πολίτες» κατέληξε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Αύριο, ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και στη 13:00 θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Το γεγονός ότι το φορολογικό εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα έκανε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν πως «όλα συζητιούνται» και οι αλλαγές στο φορολογικό θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να εγκαταλείπεται το σενάριο για φορολογία 45% για ετήσια εισοδήματα άνω των 26 χιλιάδων ευρώ, ωστόσο στο τραπέζι παραμένει η κατάργηση του αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά κάτι με το οποίο διαφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει επαναφορά της προηγούμενης πρότασης, που προβλέπει φορολόγηση 45% σε εισοδήματα από 48.000 και πάνω, αλλά και κλιμακωτή μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ. Και η κλίμακα αυτή, πάντως, προκαλεί επιβαρύνσεις κυρίως στους φορολογούμενους με παιδιά, σημείο που παραμένει «αγκάθι» στη διαβούλευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή εάν δεν ληφθεί μέριμνα για τους φορολογούμενους με παιδιά, κυρίως τρίτεκνους και πολύτεκνους, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των αλλαγών. Σχετικά μηνύματα έχουν στείλει δημοσίως ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, όπως οι κ. Γκιουλέκας και Γεωργιάδης.

Το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του ζητάει να υπάρξει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στο νέο φορολογικό κατά 5% για κάθε παιδί. Επίσης προτάθηκε να μην καταργηθεί πλήρως η έκπτωση του φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας για τις οικογένειες με παιδιά.

Ακόμη ζητήθηκε από το ΠΑΣΟΚ να υπάρξει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών είτε με τη μείωση στο μισό του φόρου που τους αναλογεί είτε με τη φορολόγηση τους με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

«Δεν πρέπει να κάνουμε λάθη, τα οποία θα μας φέρουν αντιμέτωπους με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» είπε ο Ευ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Το μείζον ζήτημα είναι να συνδέσουμε ζητήματα φορολογικής πολιτικής με ζητήματα φορολογικής Διοίκησης. Να μην αρκεστούμε στην υπερφορολόγηση ή εν πάση περιπτώσει στην εσωτερική κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των δηλωμένων εισοδημάτων, αλλά να εντάξουμε στο φορολογικό σύστημα μη δηλωμένα εισοδήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για το αφορολόγητο των παιδιών, τους τόκους των στεγαστικών δανείων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Από τη ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι κατατέθηκαν και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας, για τις μεγάλες περιουσίες, καθώς και για μικρή αύξηση του συντελεστή φορολογίας καταθέσεων, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μη κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά.

Δεν αποκλείεται το φορολογικό να αποτελέσει και το θέμα συνάντησης των πολιτικών αρχηγών τις επόμενες ημέρες προκειμένου να ανάψουν το πράσινο φως.