Quantcast

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για προανακριτική – Τσίπρας: Παιδιάστικη κίνηση – Μητσοτάκης: Έχετε πολιτικές ευθύνες

Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής, μιλώντας για «φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού». «Κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι στην Υγεία με έξοδα του ελληνικού λαού και δεν έχετε κανένα άλλοθι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Τι είπαν Κουρουμπλής, Ξανθός, Πολάκης και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Απορρίφθηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής με θέμα τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών για το αδίκημα της απιστίας των διατελεσάντων υπουργών Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Από τη μυστική ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων ενώ τη διαφοροποιήσή του από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΝΔ, ενώ απουσίαζε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης.

Σημειώνεται δε ότι οι τρεις αναφερόμενοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Για τον κ. Κουρουμπλή βρέθηκαν 238 έγκυρα ψηφοδέλτια και 29 άκυρα. Υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν 86, κατά 151 και έναν «παρών».

Για τον κ. Ξανθό βρέθηκαν 234 έγκυρα και 33 άκυρα. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 88, κατά 145 και ένα «παρών».
Για τον κ. Πολάκη βρέθηκαν 236 έγκυρα και 31 άκυρα. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 86, κατά 149 και 1 «παρών».



Όπως ήταν φυσικό οι αποκλίσεις στις ψηφοφορίες δημιούργησαν εντυπώσεις για πιθανές διαρροές.

Τελικά, όμως, αποδείχτηκε ότι απλώς βρέθηκαν ψηφοδέλτια σε λάθος κάλπες. Ειδικότερα στην κάλπη για τον κ. Κουρουπλή βρέθηκαν 9 «ξένα» ψηφοδέλτια, αντίστοιχα στη κάλπη του κ. Ξανθού βρέθηκαν 12 «ξένα» ψηφοδέλτια και στην κάλπη για τον κ. Πολάκη 9 λάθος ψηφοδέλτια.

Η αντιπαράθεση, όμως, στη Βουλή συνεχίστηκε και μεταξύ «κύκλων» των δυο κομμάτων.

Ειδικότερα, πηγές της κυβέρνησης σχολιάζαν πως «η Νέα Δημοκρατία για ακόμη μία φορά μετά από μία συνεδρίαση στη Βουλή βρίσκεται σε τόσο δυσάρεστη θέση, που αναγκάζεται να προβεί σε εκ των υστέρων διαρροές, πράγμα που φανερώνει την ανεπάρκεια του αρχηγού της και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» προσθέτοντας ότι «δυστυχώς όμως η ανεπάρκεια αυτή, όταν αφορά τη διαχείριση ευαίσθητων εθνικών θεμάτων που είναι σε εξέλιξη, δεν συνιστά πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα».

Νωρίτερα κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζαν πως ο κ. Τσίπρας παρά το ότι προκλήθηκε, δεν διέψευσε πως είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν την επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.

Τσίπρας: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού

Σφοδρή κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τοποθέτηση του στη συζήτηση επί της πρότασης για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για "φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού" και "εμφανώς κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού" εκ μέρους της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη με αυτή την πρόταση, "που τη θυμήθηκαν όλως τυχαίως" μετά το ξέσπασμα του μεγάλου σκανδάλου της Novartis, όπως είπε, και αφού ήρθε η δικογραφία για δέκα πολιτικά πρόσωπα.

"Παιδιάστικη κίνηση" η πρόταση της ΝΔ

O κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "παιδιάστικης λογικής" την κίνηση της ΝΔ για προανακριτική. Τόνισε ότι "προφανώς και δεν έχει καμία νομική βάση όλη η επιχειρηματολογία που αναπτύξατε" και εξήγησε το σκεπτικό της πρωτοβουλίας της ΝΔ. Είπε ότι η ιδέα της είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει την προανακριτική που προτείνει η ΝΔ, τότε θα πει "παραδέχονται την ενοχή τους" και ότι άρα όλοι ίδιοι είναι. Αν δεν ψηφίσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ την προανακριτική που προτείνει η ΝΔ, "όπως επιλέξαμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη σοβαρότητα του κοινοβουλίου", η ΝΔ θα πει ότι δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι έχει να κρύψει.

Χαρακτήρισε "αμίμητη" τη φράση Μητσοτάκη ότι η ΝΔ τα έχει ψηφίσει όλα, σχολιάζοντας: "Τι ψηφίατε εσείς; Σας έβλεπα να κάθεστε στα έδρανα, δεν τολμήσατε να φτάσετε καν στην κάλπη ενώ είχατε προαναγγείλει ότι θέλατε προανακριτική".

"Γελιέστε με αυτή την παιδιάστικη στάση, γιατί εκτίθεστε περισσότερο, γιατί παριστάνετε τους ?χθεσινούς'", είπε. "Λες και δεν έχετε προϋπάρξει σε αυτή την χώρα, πέσατε ξαφνικά από τον ουρανό για να υπερασπιστείτε το δημόσιο συμφέρον. Λες και δεν ήταν οι δικές σας κυβερνήσεις και σχεδόν τα ίδια πρόσωπα, που το λεηλατούσαν επί δεκαετίες, οδηγώντας τελικά την χώρα στην χρεοκοπία. Ή λες και ο κόσμος που σας ακούει έπεσε από τον ουρανό και δεν σας γνωρίζει. Ποιον ακριβώς προσπαθείτε να εξαπατήσετε;", ανέφερε. Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ είναι πως δεν είναι διατεθειμένη να αναλάβει έστω και την ελάχιστη πολιτική ευθύνη, όπως είπε, για το "πάρτι του μαύρου χρήματος στην υγεία", "για τα 400 εκατομμύρια που χρωστάνε τα κόμματά σας, για το σύστημα της διαπλοκής", όλα αυτά που μαθαίνονται τώρα, το σκάνδαλο την Siemens, για ένα σωρό σκάνδαλα, πρόσθεσε. "Εκτίθεστε σαν τον ?δολοφόνο που γυρνάει στον τόπο του εγκλήματος', μας φέρνετε στη Βουλή για να συζητάμε για το αδύναμο σημείο σας, γι' αυτό το πάρτι, για τη ρεμούλα", σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αρχικά η ΝΔ αρνήθηκε την ύπαρξη του σκανδάλου, μετά αποδέχτηκε την ύπαρξη του σκανδάλου, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου. Μετά η ΝΔ, συνέχισε, επιχείρησε να τρομοκρατήσει την δικαιοσύνη και τους προστατευόμενους μάρτυρες. "Ελπίζετε να ξεφύγετε με διαδικασίες παραγραφής που οι ίδιοι έχετε φροντίσει να θεσμοθετήσετε και να ψηφίσετε. Και τώρα επιχειρείτε φθηνούς αντιπερισπασμούς. Λες κι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς προσπαθείτε να πετύχετε", τόνισε.



Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε να συγκριθεί αυτό "έναντι της ηθικής αξίας του πανθομολογούμενου απαξιωμένου πολιτικού συστήματος του οποίου βασικοί εκφραστές είστε εσείς οι ίδιοι".

"Κάνατε το λάθος να αναφερθείτε και στον κ. Παπαγγελόπουλο, εσείς να μιλάτε για οικογενειοκρατία και διορισμούς σε μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν διορίζει τους δικηγόρους της, εσείς είχατε διορίσει μέχρι και τα τρισέγγονα και όλα τα βαφτιστήρια του νομού Χανίων και της Κρήτης όλης", σχολίασε. Αναφερόμενος στην περίπτωση της κ. Αντωνοπούλου, είπε μεταξύ άλλων ότι εκείνη είχε την ευθιξία να παραιτηθεί για 23.000 ευρώ. "Για τα 23 δισ. που είναι η ζημιά του δημοσίου για το σκάνδαλο του φαρμάκου, θα παραιτηθεί ποτέ κάποιος δικός σας, θα υπάρξει ευθιξία από κάποιο στέλεχος της παράταξής σας;", τόνισε, σχολιάζοντας ότι η λέξη "ευθιξία" είναι προφανώς άγνωστη λέξη στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όντως οι πολίτες "μας κρίνουν με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, πολύ πιο αυστηρά κρίνει εμάς", για να τονίσει πως αυτό είναι το γεγονός που επιβεβαιώνει την ύπαρξη του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.

"Στο κάτω-κάτω κ. Μητσοτάκη η κ. Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία και επέστρεψε 23.000 στα δημόσια ταμεία, εσείς τα 200 εκατομ. δανεικά και αγύριστα που πήρατε ?θαλασσοδάνεια' από τις τράπεζες, θα τα επιστρέψετε στο ελληνικό δημόσιο ή θα είναι για πάντα δανεικά και αγύριστα;". "Κάνατε επίσης το λάθος να αναφερθείτε και στον κ. Πολάκη", συνέχισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, για να σχολιάσει καταληκτικά: "Κύριε Μητσοτάκη οι δικοί μας φίλοι και συνεργάτες μπορεί να υπήρξαν κάποτε και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ, ποτέ όμως ιδιοκτήτες οφ σορ. Αυτή είναι η μεγάλη ποιοτική διαφορά που την έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός".



Μητσοτάκης: Έχετε πολιτικές ευθύνες για τα πεπραγμένα σας

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΝΔ για προανακριτική ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα η υπερσυνταγογράφηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. «Κάποιοι συνεχίζουν το πάρτι στην υγεία με τα έξοδα του ελληνικού λαού και δεν έχετε κανένα άλλοθι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επιχείρησε να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης: «Πετύχατε να επιστρέψουν στην υπηρεσία επίορκοι και να διορισθούν διοικητές νοσοκομείων ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ με μόνο κριτήριο ότι είναι φίλοι του κ. Πολλάκη». Εξαπέλυσε όμως και προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό: «Για εμάς δεν υπάρχουν ηθικές και ανήθικες παρατάξεις, υπάρχουν ηθικά και ανήθικα στελέχη. Εσείς δεν είσαστε αριστεροί ή δεξιοί, είσαστε τυχοδιώκτες της πολιτικής, το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κερδίσετε την εξουσία και να την κρατήσετε με κάθε τρόπο. Το ηθικό πλεονέκτημα ποτέ δεν το διαθέτατε όσο κι αν το διαφημίζατε: ταξίδια στην Βενεζουέλα, στημένες τηλεοπτικές άδειες, ανοχή στο λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων, συμμαχία με τους βαρόνους του ηλεκτρονικού τζόγου, και βέβαια τους μεσάζοντες που βάλλατε ξανά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αν θέλετε να μας διαψεύσετε κάνετε μία τολμηρή κίνηση δεχθείτε την σύσταση της Επιτροπής που σας ζητάμε».



Απαντώντας στην προηγούμενη ομιλία του πρωθυπουργού για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Novartis είπε: «Τις πολιτικές ευθύνες τις πιστώνουν ή της χρεώνουν οι πολίτες με εκλογές. Ιδού η Ρόδος κ. Τσίπρα, κάνετε εκλογές αν τολμάτε να πάρετε την απάντηση του ελληνικού λαού που θα σας αποδώσει την ευθύνη για τα 100, 200, πάρα πολλά σε κάθε περίπτωση δισ. που χρεώσατε τον ελληνικό λαό το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι: «Συντηρείτε τοξικότητα και συνεργαστήκατε με τα άκρα στις πλατείες για να ανατρέψετε την κυβέρνηση Σαμαρά»... «Αδιαφορείτε για το γεγονός ότι μία πιθανή ακυβερνησία, που θα φέρει η απλή αναλογική, θα τινάξει στον αέρα όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός» ...

Κλείνοντας ανέφερε ότι «στους Έλληνες αξίζει ένα καλύτερο αύριο και όχι η ένταση και η πόλωση».

«Είμαστε μία ήρεμη δύναμη και η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ευημερία σταθερότητα και ασφάλεια. Πριν από δύο χρόνια κάλεσα τους Έλληνες να συνυπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας, που την έχει ανάγκη για να πιστέψει ότι μπορεί να πετύχει τα καλύτερα. Δεσμεύτηκα ότι δεν θα δώσω ούτε μία υπόσχεση που δεν μπορώ να τηρήσω και έτσι θα συνεχίσω. Υπόσχομαι σε όλους ότι θα εργαστούμε σκληρά για να μην μείνει κανένας πίσω. Υπόσχομαι ίσες ευκαιρίες σε όλους και κυρίως μία οριστική ρήξη με το χθες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.



Τσίπρας: Αναρωτιόμουν αν αξίζει να σπαταλήσω τον χρόνο μου, μας κοιμίσατε - Μητσοτάκης: Θεσμική υποχρέωση η παρουσία σας στη Βουλή (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυβερνητικές πηγές: Η ανεπάρκεια του Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα που είναι σε εξέλιξη, δεν είναι πρόβλημα μόνο για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα

Βούτσης σε ΧΑ: Σπέρνετε το μίσος, τον διχασμό και το δηλητήριο με τις ομιλίες σας (ΒΙΝΤΕΟ)

Γεννηματά: ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν θέλουν πλήρη έρευνα στο χώρο της Υγείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Λεβέντης: Φοβάμαι ότι στο τέλος θα ζητήσουμε εμείς ανταλλαγή από τους Τούρκους (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεοδωράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε το μάτι σε αυτούς που μετείχαν στο πάρτι (ΒΙΝΤΕΟ)

Επίθεση Πολάκη στα ΜΜΕ για τον ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ που έγινε αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο Σαντορίνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξανθός: Εσείς συγκαλύπτατε το πάρτι, εμείς το ξεσκεπάζουμε - (ΒΙΝΤΕΟ)

Κουρουμπλής: Το πρόσωπό μου είναι κρυστάλλινο - Αν δεν πείτε συγγνώμη είστε συκοφάντες (BINTEO)

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ οδηγήθηκε σε πολιτικό βατερλό

Απάντηση Γεροβασίλη σε Μητσοτάκη: Η άσκηση πολιτικής από αυτήν την κυβέρνηση, είναι συλλογική

Παπαγγελόπουλος: Έωλη και εντελώς ανακόλουθη η πρόταση της ΝΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξεταστική για τη... μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζήτησε ο Μαυρωτάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Χρήστος Μαντάς: Άσφαιρη φωτοβολίδα η πρόταση της ΝΔ

Λοβέρδος: Άκρον άωτον της υποκρισίας και της δημαγωγίας η συμπεριφορά της κυβέρνησης

Λάππας για Novartis: Θα διερευνήσουμε τα πάντα και θα φροντίσουμε το συντομότερο η δικογραφία να πάει στη Δικαιοσύνη

Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ δεν θα βάλει πλάτη στον αποπροσανατολισμό που επιχειρούν

Επίθεση Βενιζέλου στην κυβέρνηση: Είμαστε οι αντίπαλοι των μεγάλων ψεμάτων που σας έφεραν στην εξουσία