Quantcast

Αθήνα: Κρας τεστ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η σημερινή απόφαση για τους δυο στρατιωτικούς

Ύστατες διπλωματικές προσπάθειες στο παρασκήνιο για να αποφευχθεί μείζων κρίση κρίση στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. Τυχόν αλλαγή του κατηγορητηρίου με την πρόσθεση της κατασκοπείας θεωρείται βέβαιον ότι θα οδηγήσει σε μείζονα κρίση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Του Βασίλη Σκουρή

Ως κρας τεστ για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτηρίζει η Αθήνα τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές στην περιοχή του Έβρου την περασμένη Πέμπτη.

Η Αθήνα επιδιώκει την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών -ή έστω, την ολιγοήμερη κράτησή τους- θεωρώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτήσει μια θετική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Μια ολιγοήμερη κράτηση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη, τυχόν άλλη εξέλιξη, όμως, θα δυσχεράνει τα μέγιστα τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τονίζει χαρακτηριστικά αρμόδια διπλωματική πηγή στο Real.gr.

Ποια, όμως, είναι τα «άλλα» αυτά σενάρια;

- Η δυσμενέστερη εξέλιξη είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου με την πρόσθεση της κατηγορίας της κατασκοπίας. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με πηγές των Αθηνών, θα καταδείξει τη βούληση της Άγκυρας για μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

- Αρνητική εξέλιξη θα είναι και η αποδοχή των κατηγοριών για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη ζώνη, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιφέρει φυλάκιση ίσως και άνω των πέντε μηνών.

Η Αθήνα έχει ενημερώσει δια της διπλωματικής οδού τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, όσο και τους πρέσβεις των χωρών- μελών της ΕΕ και άλλων μεγάλων χωρών. ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, ωστόσο, αποφεύγουν να παρέμβουν, αναμένοντας το θέμα να λυθεί σήμερα σε διμερές επίπεδο.

Σε περίπτωση μη απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στο ανώτερο και ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, ενώ αναμένεται η εκδήλωση και άλλων πρωτοβουλιών, που αυτή τη στιγμή δεν ανακοινώνονται, καθώς προέχει η μη επιβάρυνση του κλίματος ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου της Αδριανούπολης.

Έως τώρα τις επαφές με την άλλη πλευρά έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης, που συνομιλεί με τον Τούρκο ομόλογό του, όπως πράττει και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Δ. Παρασκευόπουλος.

Προφανώς υπάρχουν και επαφές με τους συμμάχους σε ανώτερο επίπεδο που αποφεύγεται να δημοσιοποιηθούν. Είναι επίσης σαφές ότι σε περίπτωση φυλάκισης των ελλήνων στρατιωτικών θα λιγοστέψουν οι πιθανότητες διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στις 26 Μαρτίου. Και αυτό γιατί όχι απλώς είναι βαρύ το κλίμα για την Άγκυρα στα περισσότερα κράτη- μέλη της ΕΕ, αλλά και γιατί αρκετά κορυφαία στελέχη σε Βρυξέλλες και Βερολίνο εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ασκήσει πολιτική κρατώντας αιχμαλώτους.

Η Αθήνα, πάντως, σημειώνει πως ένα αισιόδοξο στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα τουρκικά μέσα θεωρούν ως κατασκεύασμα των ελληνικών μέσων το θέμα της ανταλλαγής των ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Αθήνα.

Ελεύθεροι σε ένα μήνα;

Αίσθηση τέλος προκαλεί το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει απευθύνει αίτημα στην Αθήνα προκειμένου να δικαστούν στη χώρα οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, όπως είχε ουσιαστικά προτρέψει στο πρόσφατο παρελθόν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα θα θελήσει να κλιμακώσει την ένταση στο θέμα, καθώς οι τούρκοι αξιωματικοί που αθωώνονται από την ελληνική δικαιοσύνη το πιθανότερο είναι να αφεθούν ελεύθεροι ακόμα και εντός μηνός.

Πώς η περίπολος έγινε «Εξπρές του μεσονυκτίου» - Ήθελαν αιχμαλώτους οι Τούρκοι