Quantcast

Βίτσας: Το καλό με τη «Δημοκρατία του Ίλιντεν» είναι ότι ο κόσμος μαθαίνει ιστορία - Το όνομα δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι

Αναφορικά με τα Σκόπια, δήλωσε ότι ο ίδιος θα ήταν πολύ περισσότερο προσηλωμένος ...

«Στην ουσία, αυτό το όνομα δεν είναι και τόσο πάνω στο τραπέζι, αν θα ήταν λύση. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση», τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την πρόταση της ΠΓΔΜ περί «Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

«Έχει σημασία και ο τρόπος που προσεγγίζει κανείς αυτό το θέμα. Δηλαδή, η λύση στην ονομασία θα πρέπει να έχει χαρακτηριστικά. Εμείς λέμε για γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό», τόνισε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε : «Υπάρχει και το καλό του Ίλιντεν… Μαθαίνει ο κόσμος ιστορία»

Αναφορικά με τα Σκόπια, δήλωσε ότι ο ίδιος θα ήταν πολύ περισσότερο προσηλωμένος προς ένα γεωγραφικό προορισμό της ονομασίας των Σκοπίων. «Εγώ θα ήμουν πολύ περισσότερο προς ένα γεωγραφικό προορισμό, το να λέει όμως κάποιος ότι έχουμε δεχθεί όλα αυτά τα χρόνια τον όρο Μακεδονία στη FYROM, έχει αναγνωριστεί από 140 χώρες και εμείς για κάποιον «ελληνικό» λόγο δεν πρέπει να πάμε να βρούμε λύση είναι κουτό και επιζήμιο για την Ελλάδα και για την προσπάθεια που κάνουμε και για στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, το θετικό της όλης διαδικασίας είναι πως «η άλλη πλευρά αρχίζει να αποδέχεται το erga omnes». Είπε, ακόμη, ότι εκεί που πρέπει να σταθεί η αντιπολίτευση είναι στο αν θα τηρηθεί η σωστή διαδικασία: «Θα υπάρξει μια συμφωνία; Θα έρθει στην ελληνική Βουλή; Θα πάει στον ΟΗΕ; Και όταν τα προαπαιτούμενα αυτής της συμφωνίας ολοκληρωθούν, τότε προς όφελος όλων τα Σκόπια θα γίνει συμβεβλημένο μέλος του ΝΑΤΟ».

«Η ΝΔ εμφανίζεται ως μια πολιτικάντικη οργάνωση η οποία δεν θέλει να μην βγούμε από το μνημόνιο και να μην βρεθεί καμία λύση στο λεγόμενο Σκοπιανό όχι για να το χρεώσει στην κυβέρνηση αλλά για να κάνει μέσω αυτού αντιπολίτευση», συμπλήρωσε ο υπουργός.




πηγή: enikos.gr

Τσίπρας: Για πρώτη φορά αποδέχεται όνομα erga omnes η ΠΓΔΜ – Έμμεση απόρριψη του «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

Τζιτζικώστας στον realfm: Oι Σκοπιανοί επιχειρούν να συντηρήσουν τις αλυτρωτικές τους επιδιώξεις - Πονηρή η πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»