Quantcast

Εισαγγελικές πηγές για Novartis: Ντοκουμέντα ενισχύουν τις μαρτυρίες για μίζες σε πολιτικούς

Οπως αναφέρουν οι αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων για «δώρα» σε πολιτικά πρόσωπα «δένουν» από υλικό της Novartis αλλά και ευρήματα που έχουν κατασχεθεί σε εφόδους, σε σπίτια και γραφεία, μη πολιτικών προσώπων.
Της Αννας Κανδύλη

Υπουργικές αποφάσεις, εσωτερικά έγγραφα της Novartis καθώς και στοιχεία που περιλαμβάνονται στα ημερολόγια τα οποία έχουν κατασχεθεί και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ενισχύουν, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τις αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων για «δώρα» σε πολιτικά πρόσωπα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πάντως ότι μέχρι τώρα στη δικογραφία δεν υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ και πως οποιαδήποτε στιγμή φτάσουν τέτοια στοιχεία στις δικαστικές αρχές, εφόσον γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, θα διαβιβαστούν αμέσως στη βουλή.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς κατά της διαφθορά η έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που έχει εστιαστεί σε μη πολιτικά πρόσωπα όπως στενούς συνεργάτες τους, συμβούλους, κρατικούς αξιωματούχους αλλά και εκατοντάδες γιατρούς που φέρονται έναντι ανταλλάγματος να ευνοούσαν την φαρμακοβιομηχανία.

Σημαντικά στοιχεία για αυτό το σκέλος της έρευνας φέρεται να έχουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι οποίοι αναμένεται στην πορεία να καταθέσουν επ’ αυτού.

Πολλά δε σημεία της υπόθεσης αναμένεται να φωτιστούν εφόσον απαντηθούν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει οι εισαγγελείς σε Ελβετία και Κύπρο και αφορούν εταιρικούς λογαριασμούς της Novartis αλλά και στοιχεία για εταιρείες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για την «λεύκανση» του βρόμικου χρήματος.

Οι εισαγγελείς διασταυρώνουν επίσης στοιχεία και πληροφορίες από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ , την έρευνα για τα panama papers, τις άλλες λίστες ενώ πλούσιο είναι το υλικό, όπως σημειώνεται, από τα κατασχεθέντα κατά τις εφόδους που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες στην Novartis καθώς και σε σπίτια-γραφεία εμπλεκόμενων προσώπων.

Τεστ στους μάρτυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μάρτυρες εμφανίστηκαν ενώπιον των εισαγγελέων τον Οκτώβριο, λίγες ημέρες δηλαδή πριν ξεκινήσουν τις καταθέσεις τους.

Πριν μπουν σε καθεστώς προστασίας πέρασαν από εξονυχιστικό έλεγχο που περιελάμβανε μεταξύ άλλων και ψυχολικά τεστ τα οποία έγιναν στην ασφάλεια. Όσον αφορά δε σ την ένταξή τους στο πρόγραμμα προστασίας , επισημαίνεται, ότι υπήρξε έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει τους εισαγγελείς διαφθοράς και ότι αυτή δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή γιατί περιλαμβάνει τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Εξελίξεις στην υπόθεση Νοvartis: Ξανά στην εισαγγελία Διαφθοράς η πρώην γραμματέας του Φρουζή που έχει κατονομαστεί ως «Μάξιμος Σαράφης»

Δικηγόρος Φρουζή στον realfm: Ιδιωτική η διαφορά με την πρώην γραμματέα του – Τι λέει για τους προστατευόμενους μάρτυρες