Quantcast

Εσωκομματική γκρίνια και «φάλτσα» με τους ΑΝ.ΕΛ. στο τραπέζι της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου του κυβερνώντος κόμματος θεωρείται δεδομένο ότι θα λειτουργήσει και ως βήμα εκτόνωσης διαφωνιών για σειρά κυβερνητικών χειρισμών.
Tου Ηλία Μπενέκου

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή και το Σάββατο, στρέφεται το ενδιαφέρον στο κυβερνών κόμμα.

Έχοντας ξεπεράσει το δύσκολο κάβο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου - διαδικασία κατά την οποία όχι μόνο δεν υπήρξαν διαρροές, αλλά κατεγράφη και διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας - από το Μαξίμου σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα, με πρώτο ορόσημο το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου αναμένεται να γίνει ένας πρώτος απολογισμός των μέχρι σήμερα κυβερνητικών πεπραγμένων, λίγο πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αλλά να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και οι στόχοι των επόμενων μηνών, μιας χρονιάς που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει ως «χρονιά ορόσημο».

Σε αυτά ως γνωστό περιλαμβάνεται η έξοδος στις αγορές, η έναρξη της συζήτησης για το χρέος, η έγκαιρη συμφωνία με τους δανειστές των προαπαιτούμενων που θα περιλαμβάνει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και τελικώς η έξοδος από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η συνεδρίαση του κομματικού οργάνου πάντως, εκτός από … χαρακτήρα απολογισμού, θεωρείται δεδομένο ότι θα λειτουργήσει και ως βήμα εκτόνωσης διαφωνιών και εσωκομματικής γκρίνιας αναφορικά με σειρά κυβερνητικών χειρισμών.

Δεν είναι λίγοι εξάλλου οι βουλευτές που έχουν εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις και ενστάσεις τους και – παρότι επέλεξαν να υπερψηφίσουν το κρίσιμο νομοσχέδιο για να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος – είναι πιθανό να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία», για να ζητήσουν επανακαθορισμό προτεραιοτήτων και στροφή σε μια πιο αριστερή ατζέντα.

Σταθερό πεδίο προβληματισμού εξάλλου για τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, θέμα που επαναφέρουν σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πολλώ δε μάλλον όταν το τελευταίο διάστημα τα «φάλτσα» από τον κυβερνητικό εταίρο, που αναζητά διακριτό πολιτικό ρόλο, δείχνουν να έχουν πυκνώσει …επικίνδυνα.

Στην ατζέντα τέλος έχει μπει εκ των πραγμάτων – μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι – και το ζήτημα του επικείμενου ανασχηματισμού.

Αν και ακόμη ο πρωθυπουργός όπως φαίνεται επιλέγει να παραπέμψει το θέμα για το τέλος του μήνα, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο η συζήτηση είναι φυσικό να έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσωπα και ομάδες να αναζητούν ενεργότερο ρόλο και μεγαλύτερη επιρροή μέσα από θέσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα.