Quantcast

«Go back» κυρία Μέρκελ

Με ιστορικούς παραλληλισμούς που αγγίζουν το θυμικό των κατοίκων του νησιού, απευθύνθηκε στους πολίτες από την Μυτιλήνη, ο Αλέξης Τσίπρας.
Συνεχίζοντας την περιοδεία του σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «δανείστηκε» χθες το σύνθημα των Μυτιληναίων το Δεκέμβρη του 1944, όταν φώναξαν «go back» στα αγγλικά στρατεύματα εμποδίζοντάς τα να αποβιβαστούν στο νησί, για να υποστηρίξει πως το μεγάλο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας είναι και πάλι δραματικά επίκαιρο και να υπενθυμίσει όμως ότι «ο λαός είναι πανίσχυρος όταν είναι ενωμένος και αποφασισμένος».

«Go back, λοιπόν, κυρία Μέρκελ, κύριε Σόιμπλε, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης», είπε, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι Έλληνες δεν θα ανεχθούν να μετατραπεί η χώρα μας σε Μπανανία.

Υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφέστατα ότι επιχειρείται υπαγόρευση εκ μέρους τους στους Έλληνες για τον ποιον θα ψηφίσουν, αντιπαρέβαλε πως «ήρθε η δική μας ώρα», κάτι που αναμένεται να επαναλάβει και την Κυριακή, αυτή την φορά από την Κοζάνη.

«Στην επερχόμενη εκλογική μάχη ο ελληνικός λαός θα σαρώσει και τα σχέδια, και τις προβοκάτσιες, και την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς τους. Θα επιβάλει τη δική του θέληση. Γιατί εδώ παίζονται οι ζωές μας», είπε, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην συγκυβέρνηση.

«Τι αύριο μας προετοιμάζουν ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Βενιζέλος, οι τραπεζίτες φίλοι τους, οι ολιγάρχες σύμμαχοί τους, οι ακροδεξιοί κολλητοί τους και όλη η φάρα που μας οδήγησε ως εδώ; (…) Το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσαν στη Βουλή προβλέπει νέες επώδυνες επιβαρύνσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, με νέους φόρους και νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών, από το 2015 έως το 2018», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «νέο πογκρόμ» κατά της ελληνικής κοινωνίας.

Σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ως «μπαλαντέρ» στο παιχνίδι υποταγής του ελληνικού λαού τους νεοναζί, υποστήριξε ότι «από τη μια ερωτοτροπεί μαζί τους, με προξενητή τον Μπαλτάκο, κι απ' την άλλη ερωτοτροπεί με την ιδέα να τους θέσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές εκτός νόμου, όχι από δημοκρατική ανιδιοτέλεια, αλλά από κομματική και εκλογική ιδιοτέλεια», ενώ επιτέθηκε –χωρίς να τον κατονομάσει- και στον Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για έναν «γνωστό ακροδεξιό διαφημιστή βιβλίων αντισημιτισμού και μισαλλοδοξίας», στον οποίο ο κ. Σαμαράς εμπιστεύθηκε την υγεία και τη ζωή των Ελλήνων και αναφερόμενος εκ νέου στην τοποθέτηση του Θανάση Πλεύρη στο δεξιό ψηφοδέλτιο του Δήμου Αθηναίων.

Από την κριτική του δεν γλίτωσε ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, για τον οποίο υποστήριξε ότι «μεταμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ σε μύκητα των μνημονίων, κρυμμένο στις ρίζες μιας εκ γενετής ξερής Ελιάς».

Προειδοποιώντας ότι μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση των δύο θα εμφανίσει το νέο μνημόνιο, για το οποίο επέμεινε πως είναι ήδη έτοιμο, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν αναζητάμε τρόπους για να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη και να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική με τις ίδιες μεθόδους. Εμείς φέρνουμε περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία, συμμετοχή του λαού στις αποφάσεις που τον αφορούν», διαβεβαίωσε, θέτοντας εκ νέου τα διλήμματα των εκλογών: «Θα αντισταθούμε ή θα υποκλιθούμε; Αλλαγή ή συνδιαλλαγή; Δημοκρατική ανατροπή, ή αντιδημοκρατική εκτροπή; Αριστερά ή ακροδεξιά; ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ;»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα, υποσχόμενος μία άλλη πορεία για ολόκληρη την ήπειρο.

Μίλησε για μία πορεία «που δεν θα αναδεικνύει σε ανώτατη ιερή αρχή το ευρώ, αλλά την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, τη ζωή και τη συμμετοχή των εργαζομένων», προειδοποιώντας –και απαντώντας εμμέσως στον Γιάννη Στουρνάρα και τα περί «ιερών και οσίων»- πως αν δεν υπάρξει μία τέτοια πορεία, δεν θα υπάρχει Ευρώπη...