Η Φώφη Γεννηματά νικήτρια στον πρώτο γύρο για την εκλογή αρχηγού της Κεντροαριστεράς με δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη

Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν στον β΄ γύρο της ερχόμενης Κυριακής. Στην τρίτη θέση ο Γιώργος Καμίνης και στην τέταρτη ο Σταύρος Θεοδωράκης. Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων.
Η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι οι δύο από τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν τελικά, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, την αρχηγία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τα αποτελέσματα του α΄ γύρου ανέδειξαν τη Φώφη Γεννηματά νικήτρια και δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Με καταμετρημένες 149.944 ψήφους από τις συνολικά 210.264 που βρέθηκαν στις κάλπες, τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

Φώφη Γεννηματά 43,34%

Νίκος Ανδρουλάκης 25,72%

Γιώργος Καμίνης 13,19%

Σταύρος Θεοδωράκης 8,85%

Γιάννης Μανιάτης 4,21%

Γιάννης Ραγκούσης 2,43%

Kωνσταντίνος Γάτσιος 1,54%

Απόστολος Πόντας 0,53%

Δημήτρης Τζιώτης 0,18%

Γιώργος Καμίνης
Αργά μετά τα μεσάνυχτα ο Γιώργος Καμίνης συνεχάρη όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς και τον Νίκο Αλιβιζάτο για την άψογη διεξαγωγή της διαδικασίας της ψηφοφορίας. «Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα», δήλωσε ο κ. Καμίνης.
Ο δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε τις ευχαριστίες στους προοδευτικούς πολίτες «που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα», τόνισε .

Σταύρος Θεοδωράκης
«Θέλω να συγχαρώ και δημοσίως την κυρία Γεννηματά για την επιτυχία της. Ελπίζω να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της προοδευτικής παράταξης», αναφέρει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συγχαρητήρια δήλωσή του προς τη Φώφη Γεννηματά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνεχάρη τους άλλους συνυποψηφίους του για τον αγώνα που έδωσαν. «Η συμμετοχή 210.264 πολιτών είναι και δική τους επιτυχία.
Συγχαρητήρια στον καθηγητή Αλιβιζάτο και τους συνεργάτες του καθώς και τους χιλιάδες εθελοντές σε όλη την Ελλάδα που συνέβαλαν στην επιτυχία της διαδικασίας.
Ευχαριστώ τους πολίτες που με στήριξαν και σε αυτή τη μάχη. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε, αλλά ο αγώνας για να αλλάξουμε τη χώρα συνεχίζεται», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Γιάννης Μανιάτης
«Νίκησε η Παράταξη» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης επισημαίνοντας ότι «οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας.
Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας».
Συνεχάρη τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών.« Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη», υπογράμμισε συγχαίροντας τους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν και τον Νίκο Αλιβιζάτο για την άψογη διαδικασία της ψηφοφορίας. «Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης»,κατέληξε ο κ. Μανιάτης .

Γιάννης Ραγκούσης
Τα συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση έδωσε ο Γιάννης Ραγκούσης.
«Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις», τόνισε ευχαριστώντας όλους όσοι τον ψήφισαν .

Νωρίτερα

Πανελλαδικά σε 385 από 874 Ε.Κ.

Γεννηματά 48,68%
Ανδρουλάκης 26,01%
Καμίνης 12,11%
Θεοδωράκης 6,29%
Μανιάτης 3,27%
Ραγκούσης 1,79%
Γάτσιος 1,22%
Πόντας 0,43%
Τζιώτης 0,19%

Από τα πρώτα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί (στο 15% πανελλαδικά) οι υποψήφιοι έχουν πάρει τα εξής ποσοστά:

Γεννηματά  50,48%

Ανδρουλάκης 25,83%

Καμίνης 11,54%

Θεοδωράκης 5,46%

Μανιάτης 3,16%

Ραγκούσης 1,8

Γάτσιος 1,09

Πόντας 0,43

Τζιώτης 0,22

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Αλιβιζάτος, δήλωσε πως το φράγμα των 200.000 συμμετεχόντων έσπασε. «Είναι μεγάλη επιτυχία ανεξάρτητα από τον νικητή» σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος και πρόσθεσε: «Ο κόσμος έδειξε ότι θέλει κάτι γνήσια μεταρρυθμιστικό ανάμεσα στην ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σημερινό είναι η καλύτερη απάντηση στους κυνικούς και όσους ειρωνεύονταν» τη διαδικασία».

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μάιου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ.Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Η πλήρης ικανοποίηση που επικρατεί στο χώρο της κεντροαριστεράς για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στην εσωτερική κάλπη αποτυπώθηκε στη δήλωση του επικεφαλής της Επιτροπής, καθηγητή, Νίκου Αλιβιζάτου.

"Η συμμετοχή των πολιτών ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους ειρωνεύονταν την προσπάθεια", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος.

Νωρίτερα το μεσημέρι από το γραφείο του καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτου, εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Η ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα εξελίσσεται ομαλά. Έχει ανοίξει το σύνολο σχεδόν των Εκλογικών Τμημάτων και η προσέλευση είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Η μέρα είναι ανοιξιάτικη. Μια γιορτή της δημοκρατίας.Οι υποψήφιοι στις κάλπες

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης, παρουσίασαν όλο το προηγούμενο διάστημα τις θέσεις τους για τον νέο φορέα και σήμερα εκτίθενται στην κρίση του κόσμου της Κεντροαριστεράς.


Στην Καλλιθέα ψήφισε η Φώφη: Η συμμετοχή, μήνυμα αντίδρασης

Σε εκλογικό τμήμα της Καλλιθέας ψήφισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Θέλω να προσκαλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης» δήλωσε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος.

Ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν «ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα».

«Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης», προσέθεσε. «Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή».


Θεοδωράκης: Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης

Ο υποψήφιος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς Σταύρος Θεοδωράκης ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Αγία Βαρβάρα.

"Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι, άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών" δήλωσε επικεφαλής του Ποταμιού, μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.


Καμίνης: Σήμερα φτιάχνουμε μία μεγάλη παράταξη

Ο υποψήφιος για τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς και δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

"Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα" δήλωσε ο κ. Καμίνης μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του.


Ανδρουλάκης: Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την πατρίδα μας

"Σήμερα ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας," δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

"Θέλω να καλέσω τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας", τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης εκφράζοντας την αισιοδοξία του και πρόσθεσε:

"Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Για αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας".Στο Εργατικό Κέντρο του Άργους ψήφισε νωρίτερα το πρωί ο Γιάννης Μανιάτης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, τόνισε την σημασία αυτής της ψηφοφορίας. Είπε ότι το νέο κίνημα θα είναι ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων και θα ξαναδώσει χαμόγελο και προοπτική στην Ελλάδα, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.


Στο Χολαργό ψήφισε ο Γιάννης Ραγκούσης

Ο Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ψήφισε στο εκλογικό κέντρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού.

Η διαδικασία

Η διαδικασία θα επαναληφθεί εαν δεν αναδειχθεί νικητής απο τον πρώτο γύρο.

Στην επαναλληπτική εκλογική διαδικασία μπορούν να ψηφίσουν μόνον όσοι ψήφισαν και καταγράφηκαν στις εκλογές του πρώτου γύορου.

Δείτε εδώ τη λίστα των εκλογικών κέντρων ανά την Ελλάδα

Δείτε εδώ τη λίστα με τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού