«Με φοβίζει και μόνο η σκέψη για συγχώνευση με το Δημ.Τάξης»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης μίλησε για την ποινική αντιμετώπιση των υπουργών, ενώ διαβεβαίωσε για τη διατήρηση των προσωρινών διαταγών στις εργασιακές διαφορές.
Μετά το βροντερό «όχι» στις ρυθμίσεις Μανιτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι θα διατηρηθεί ο θεσμός των προσωρινών διαταγών στις εργασιακές διαφορές, χωρίς όμως δυνατότητες υπερβολικής χρήσης τους. Ρίχνοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, βγάζει από το κάδρο των εμπνευστών της τροπολογίας που προκάλεσε σάλο τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο.

Για την προοπτική ενοποίησης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, τονίζει ότι «και μόνο η σκέψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου με φοβίζει», ενώ για τη θέση αναπληρωτή στο υπουργείο, που συστήθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, δηλώνει με νόημα: «Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες αρμοδιότητες μένουν για να τις ασκήσει ο αναπληρωτής υπουργός». Προαναγγέλλει επίσης παρέμβασή του για την υπόθεση της Ιερισσού και σημειώνει ότι είναι αναγκαίο να αναμείνουμε το εισαγγελικό πόρισμα για τις Φυλακές Γρεβενών.

Ειδικότερα, σε ερώτηση για το πως προέκυψε η εμπλοκή με τις ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε πως «την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μπαλτάκος, με ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι έφτασε στα χέρια του δέσμη ρυθμίσεων με σκοπό να ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και οι οποίες αφορούσαν την τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί των ασφαλιστικών μέτρων». Πρόσθεσε μάλιστα πως «ο γενικός γραμματέας δεν είχε σχέση, βεβαίώς, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τις οποίες όταν εγώ και μέλη της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου – δικαστές, εισαγγελείς – διαβάσαμε, σηκώσαμε ψηλά τα χέρια. Έτσι, δεν μπορούσα να υπογράψω τις ρυθμίσεις, τις οποίες δεν γνωρίζω ποιος ή ποιοι τις συνέταξαν».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε πως θα διατηρηθούν οι προσωρινές διαταγές στις εργασιακές διαφορές, τονίζοντας πως μόλις αποσυρθούν οι ρυθμίσεις αυτές από το πολυνομοσχέδιο, «αμέσως μετά το Πάσχα το υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναλάβει την θεσμική πρωτοβουλία για παρέμβαση στις συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προς την κατεύθυνση να διατηρηθεί ο θεσμός των προσωρινών διαταγών, αλλά να μην υπάρχουν δυνατότητες υπερβολικής χρήσης τους, παρότι στην εποχή μας οι προσωρινές διαταγές χορηγούνται με το σταγονόμετρο».

Επίσης, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, σε ερώτηση για το εάν είναι αναγκαία η σύσταση θέσης αναπληρωτή υπουργού στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε πως «δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες αρμοδιότες μένουν για να τις ασκήσει ο αναπληρωτής υπουργός, αν καθ' υπόθεσιν τοποθετηθεί». Μάλιστα, για το ενδεχόμενο ενοιποίησης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, είπε ότι «με φοβίζει και μόνο η σκέψη».

Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με το πως θα διασφαλιστεί ο αποτελεσματικότερος έλεγχος και η τιμωρία πολιτικών προσώπων, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε πως θα πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος ως προς την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για όσους διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς και να αναλάβουν ευρύτερες αρμοδιότητες τα όργανα της δικαστικής εξουσίας ως προς την ένταξη και την ολοκλήρωση της προδικασίας, ενώ πρόσθεσε πως θα πρέπει επίσης να τροποποιηθούν οι ασφυκτικές αποσβεστικές προθεσμίες ή προθεσμίες παραγραφής. «Ωστόσο διατυπώνω την προσωπική άποψη ότι τελικώς το Κοινοβούλιο δεν πρέπει να αποστερηθεί παντελώς των αρμοδιοτήτων του ως προς την ποινική αντιμετώπιση υπουργών ή υφυπουργών», είπε.


ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ