Quantcast

Μεγάλες προσδοκίες της Αθήνας από την σημερινή επίσκεψη Μακρόν

Η ελληνική πλευρά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της και στη βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Γαλλία σε σχέση με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Στις 13:00 στην Αθήνα ο Γάλλος πρόεδρος.
του Ηλία Μπενέκου

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες της Αθήνας από τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας , που ξεκινά σήμερα, καθώς είναι σαφές ότι η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, οι δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και η πολυπληθής ομάδα επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύουν θα στείλουν σαφές μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Γαλλία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Η Μπριζίτ στην Ελλάδα: Η σχέση της με την Ιστορία, την φιλοσοφία και την ελληνική κουζίνα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Αποκάλυψη real.gr: Τι θα πει ο Τσίπρας ενώπιον του Μακρόν για τις αναγκαίες ανατροπές στην Ευρώπη

Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι της επίσκεψης Μακρόν στις οποίες η ελληνική πλευρά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της και συγκεκριμένα την βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Γαλλία σε σχέση με την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για έξοδο στις αγορές αλλά και τη στήριξή της στο θέμα του χρέους, τον τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων όπου η γαλλική συνδρομή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας και τέλος την αναβάθμιση της Ελλάδας ως εταίρου στο διάλογο για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα του Μακρόν στην Αθήνα

Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το μεσημέρι και αμέσως θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ακολούθως κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο Προέδρων αναμένεται να βρεθούν τα εθνικά θέμα με τον κύριο Παυλόπουλο να θέτει στον ομόλογό του το κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το θέμα του ονόματος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη φορά σκοπεύει να θέσει επιπλέον και το θέμα της Αλβανίας, όπου καταγράφονται παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν συνεχεία ο κ. Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στη συνδρομή του Παρισιού για να κλείσει χωρίς απαιτήσεις και εμπόδια η τρίτη αξιολόγηση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θέτει πλέον ως πρώτο στόχο της την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ομιλία που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος στις 7 το βράδυ στο Λόφο της Πνύκας όπου θα αναπτύξει το όραμά του για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Μεγάλης σημασίας θα είναι και η παρέμβαση του πρωθυπουργού ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υιοθετήσει πιο προωθημένες θέσεις από αυτές του Γάλλου προέδρου με έμφαση στην στήριξη του κοινωνικού χαρακτήρα της Ένωσης και την ανάγκη αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα αναμένεται να μιλήσει για «αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στις 9 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επιχειρηματίες

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι στραμμένα τα βλέμματα το πρωί της Παρασκευής και συγκεκριμένα στη συνάντηση που έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες. Στη συνάντηση αναμένεται να βρεθούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής και της γαλλικής οικονομίας, καθώς ο κ. Μακρόν θα συνοδεύεται από δεκάδες γάλλους επιχειρηματίες από την Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance και Engie, ενώ έχουν προσκληθεί και θα δώσουν το παρών και εκπρόσωποι εγχώριων κολοσσών.