Quantcast

«Να μην κοιμούνται ήσυχοι όσοι υποκινούνται από τη διαπλοκή»

Απαντήσεις σε όλα τα θέματα έδωσε, με αποκλειστική συνέντευξη στην Realnews, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σαφή προειδοποίηση προς όσους λαμβάνουν αποφάσεις υποκινούμενοι πολιτικά από τη διαπλοκή να μην κοιμούνται ήσυχοι απηύθυνε, με συνέντευξή του στη Realnews, ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι εκλογές, προκειμένου, όπως είπε, να προκύψει κυβέρνηση με λαϊκή εντολή την κατάργηση του Μνημονίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Ολάντ, για συνεκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, χαρακτήρισε «πράξη εθνικής μειοδοσίας», τον συμψηφισμό τυχόν κοιτασμάτων με το χρέος του Μνημονίου, ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι επιλέγει ως τελευταία γραμμή άμυνας τον ακροδεξιό λαϊκισμό.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο οι δημοτικές εκλογές να μετατεθούν από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015 απάντησε: «Και γιατί δεν τις μεταθέτουν για το 2018 να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο; Σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει, να μετατίθενται οι εκλογές που καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, μόνο και μόνο για να αποφύγει η κυβέρνηση του Μνημονίου μια εκλογική αποδοκιμασία. Αυτά μόνο ανεξέλεγκτη αγωνία και πανικό δηλώνουν. Σε δημοκρατικά πολιτεύματα δεν περνάνε». Ενώ σε άλλη ερώτηση για τα σενάρια που συζητούνται για νέο εκλογικό νόμο και το ενδεχόμενο το μπόνους στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κοινοβουλευτική εκτροπή»: «Είναι παράλογο και μόνο που το σκέφτηκαν. Δείχνει, όμως, σε ποια όρια έχει φτάσει ο πανικός τους. Φαντάζεστε να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, να βράζει η κοινωνία εναντίον τους και να παίρνουν μπόνους 50 έδρες η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ για να φτιάξουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Μπροστά σε αυτά τα σενάρια, η κοινοβουλευτική εκτροπή του 65 θα μοιάζει με πλημμέλημα της πλάκας. Φοβάμαι ότι με γρήγορους ρυθμούς ξεκόβουν από κάθε δημοκρατική κοινοβουλευτική λογική, και αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».

Στο ερώτημα γιατί καταγγέλλει τον πρωθυπουργό για νέα διαπλοκή απάντησε ως εξής: «Αρκεί να παρατηρήσει κάποιος την κινητικότητα των επιχειρηματιών στον χώρο των ΜΜΕ και θα καταλάβει. Είμαστε σε μια φάση αναδιαμόρφωσης του χάρτη, με σχέδιο την στήριξη της κυβέρνησης, την μετωπική επίθεση στην Αριστερά, και παράλληλα την διασφάλιση επιχειρηματικών συμφερόντων. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ και άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, συμπεριφέρονται ή και εμφανίζονται ανοιχτά ως δικηγόροι μεγαλοεπιχειρηματιών, και συγκεκριμένα αυτών που διεκδικούν φιλέτα του δημοσίου. Ισχυρότατα Μέσα Ενημέρωσης που διαθέτουν δημόσιες συχνότητες, καταπατούν κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση. Με πρόσχημα το Μνημόνιο, οι προκλητικές ρυθμίσεις υπέρ των “κολλητών” δίνουν και παίρνουν. Και στην Βουλή αντί για πολιτική βούληση διαφάνειας, βλέπουμε ένα ανεξέλεγκτο άγχος συγκάλυψης. Αν θέλει ο πρωθυπουργός να ανατρέψει αυτό το κλίμα και να ξεκαθαρίσει την θέση του, έχει κάθε δυνατότητα να το κάνει Δεν το κάνει όμως».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ιδιαίτερα επιθετικός με το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι οδεύει προς οριστική μετάλλαξη και οριστική διάρρηξη των δεσμών του με την κοινωνία. «Τώρα περιθωριοποιείται, μετατρέποντας τον εαυτό του σε δορυφόρο της δεξιάς και του κ. Σαμαρά. Δεν πιστεύω ότι αυτή η οριστική μετατόπιση θα είναι εντελώς ανώδυνη και θα γίνει χωρίς σοβαρή εσωκομματική αναταραχή» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι «με τα μεγαλόσχημα περί “Ελιάς” ο κ. Βενιζέλος καλεί τη ΔΗΜΑΡ για εκλογική σύμπραξη προς διάσωση των ποσοστών του».

Ως προς τη ΔΗΜΑΡ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε άνοιγμα αναφέροντας ότι «από τις συζητήσεις δεν αποκλείουμε κανέναν, θεωρούμε, όμως, βάση της οποιασδήποτε συνεργασίας την πολιτική αξιοπιστία», ενώ, παράλληλα, επεσήμανε πως «η ΔΗΜΑΡ έχει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα και υπάρχει μια ισχυρή εσωκομματική τάση που διαφωνεί με τη συμπόρευση με το Μνημόνιο».

Όσον αφορά στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως δεν θα υπάρχει αναβολή του Συνεδρίου του κόμματος, αν, βεβαίως, δεν υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.