Quantcast

ΝΔ για Σκοπιανό: Πρώτα ψηφοφορία στη Βουλή - Στο «τραπέζι» και πρόταση μομφής

Παρέμβαση Παυλόπουλου ζήτησε ο Μητσοτάκης: Η συμφωνία για το Σκοπιανό να έρθει στη Βουλή πριν από την υπογραφή. (ΒΙΝΤΕΟ)
Του Γιώργου Σιαδήμα

Η ΝΔ πέρα από το ξεκάθαρο όχι στην συμφωνία για το Σκοπιανό αναμένεται να κλιμακώσει περαιτέρω την επίθεση της προς την κυβέρνηση.

Την Παρασκευή στη Βουλή, όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης - ενημέρωσης για το Σκοπιανό η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία πριν υπογράψει η κυβέρνηση την συμφωνία με τα Σκόπια, ώστε να αποδεχθεί εάν έχει την εξουσιοδότηση.

Σπυράκη: Περιμένουμε απάντηση αν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή πριν υπογραφεί

Την ώρα μάλιστα που ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την συμφωνία και τη ΝΔ να υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει τη νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται.

Αν η κυβέρνηση δεν αποδεχθεί την ψηφοφορία τότε η Πειραιώς θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για να μπλοκάρει την συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω στο «τραπέζι» είναι και η πρόταση μομφής κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Παρέμβαση Παυλόπουλου ζήτησε ο Μητσοτάκης: Η συμφωνία για το Σκοπιανό να έρθει στη Βουλή πριν από την υπογραφή (ΒΙΝΤΕΟ)

Την παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου ώστε να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το Σκοπιανό, πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, ζήτησε το πρωί της Τετάρτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο και κατά τον διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή» και χαρακτήρισε τη συμφωνία «βαθιά προβληματική, όχι μόνο επειδή βρίσκεται αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού Λαού, διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή, αλλά και για έναν ακόμα λόγο: ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία από τη στιγμή που ο κυβερνητικός του εταίρος έχει τεθεί ξεκάθαρα ενάντια σε αυτή τη συμφωνία».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής για την ελληνική συνταγματική ιστορία. Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, να έχει πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργεί μια πραγματικότητα, η οποία στη συνέχεια δεν θα μπορεί να αλλάξει».

«Είναι το ελάχιστο, το οποίο μπορεί να κάνει σήμερα ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσει, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω στη δυνατότητά μου για να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή. Αλλά πιστεύω ότι και εσείς, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά την συνταγματική τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε, ώστε να γίνει το συνταγματικά αυτονόητο» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την ενημέρωση, σημείωσε ότι το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αρμοδιότητες της Βουλής στα θέματα αυτά και κατέληξε: «Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί, αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος».

Δείτε το διάλογο μπροστά στις κάμερες:



Μητσοτάκης: Όχι στη συμφωνία για το Σκοπιανό - Τι θα πει στον Προκόπη Παυλόπουλο

Εκπρόσωπος συντονιστικού συλλαλητηρίων: Την Παρασκευή το πρωί θα είμαστε στο Σύνταγμα για να πούμε «όχι» στη συμφωνία για το Σκοπιανό