Novartis: Αντίστροφη μέτρηση για προανακριτική – «Ναι» λένε οι δέκα πολιτικοί που κατονομάζονται για μίζες – Οι αντιδράσεις και τα επόμενα βήματα

Νομικοί επισημαίνουν πάντως ότι τα αδικήματα είναι παραγραμμένα με βάση το Σύνταγμα και είναι πιθανόν ο φάκελος να επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη προκειμένου να γίνει περαιτέρω έρευνα για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Στο «κόκκινο» η ένταση στο πολιτικό σκηνικό μετά την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιάννη Στουρνάρα, Αδωνι Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον αρχηγό και στελέχη της ΝΔ ότι εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση. «Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως" και εννοείται ότι λέει "ναι" και στην προανακριτική επιτροπή», απάντησε  η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Νομικοί επισημαίνουν πάντως ότι τα αδικήματα είναι παραγραμμένα με βάση το Σύνταγμα και είναι πιθανόν ο φάκελος να επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη προκειμένου να γίνει περαιτέρω έρευνα για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Τζανακόπουλος: Προανακριτική και για τους δέκα, που κατονομάζονται για μίζες

Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία.

Αυτό ανακοίνωσε για την υπόθεση Novartis ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η προανακριτική επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της.ΝΔ για Novartis: Πρόκειται για σκευωρία, υπήρχε παρέμβαση της κυβέρνησης

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας σημειώνοντας:

«Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», προσθέτοντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Επίσης, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνισε ότι αυτό πρέπει να το σεβαστεί πρώτος απ' όλους ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη της «που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις του Αδ. Γεωργιάδη, ο Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε γελοία όσα λέγονται, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης διεθνούς κύρους, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πλανητάρχης.

«Δεν έχει μαγικές ιδιότητες, ώστε να στήσει μία τέτοια σκευωρία με FBI, μάρτυρες και με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε ο υπουργός Επικρατείας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι αστυνομικές έρευνες επεκτείνονται σε περισσότερες από είκοσι χώρες και ζήτησε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «να απαντήσει αν κατηγορεί δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ότι ενεργούν βάσει εντολών της κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί προσβολή προς τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Είπε δε, ότι σε αυτή την περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να ονοματίσει τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν δημιουργήσει τη σκευωρία και παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι και οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να τοποθετηθούν επ΄αυτού.Σπυράκη: «Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως" και εννοείται ότι λέει "ναι" και στην προανακριτική επιτροπή»

Να συναινέσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis καλεί την κυβέρνηση η ΝΔ, επισημαίνοντας πως οι μάρτυρες θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να καταθέσουν «χωρίς κουκούλες». Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή «όλα στο φως» και πως λέει «ναι» και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει, όπως λέει, η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της.

Σύμφωνα με την κ. Σπυράκη, όμως, οι «μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες», όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζει στη δήλωσή της, αλλά και γιατί «το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας». «Κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανσή του, τώρα που έφτασε στη Βουλή» καταλήγει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Novartis: Στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση για προανακριτική – ΝΔ: «Πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής

Η εισαγγελέας Διαφθοράς για Novartis: Τα έκανα όλα νόμιμα

«Τηρήσαμε πιστά το γράμμα του νόμου» τονίζουν με ανακοίνωση τους η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία Novartis, μετά από διάφορα δημοσιεύματα τόσο για τη νομιμότητα του καθεστώτος προστασίας που χορηγήθηκε στους τρεις μάρτυρες όσο και για υποτιθέμενη παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών σε συσκέψεις με κυβερνητικά στελέχη.

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρας και Στέλιου Μανώλη είναι η εξής:

«Ουδέποτε συμμετείχαμε σε κοινή σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ή με οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό στέλεχος για την υπόθεση Novartis. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας τηρώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Το τμήμα της δικογραφίας που αφορά σε πολιτικά πρόσωπα υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως είχαμε εκ του Συντάγματος υποχρέωση».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς επίσης διευκρινίζεται ότι η έρευνα που διενεργείται στην Ελλάδα για τη Novartis είναι «παράλληλη και όχι κοινή» σε σχέση με έρευνες που διενεργούνται από άλλα κράτη.

Επιστολή Βενιζέλου στον Βούτση: «Λείπουν κρίσιμα έγγραφα από τη δικογραφία της υπόθεσης Novartis»

Σοβαρά ζητήματα νομιμότητας της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση Novartis συνιστά, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία κρίσιμα έγγραφα.

Όπως αναφέρει ο κ. Βενιζέλος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, πρόκειται για πράξη της εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευόμενων») και έγκριση του αρμόδιου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσθέτει ότι λείπουν και τα έγγραφα που εστάλησαν στις ΗΠΑ και στα οποία απάντησαν οι αμερικανικές αρχές.

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου στον πρόεδρο της Βουλής είναι η εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,
στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή και αντίγραφο της οποίας μας χορηγήσατε δεν περιλαμβάνονται τα ακόλουθα απολύτως κρίσιμα έγγραφα:

Πρώτον, η κατά το άρθρο 45 Β του ΚΠΔ πράξη της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς για τον χαρακτηρισμό των τριών μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («προστατευόμενων») ούτε η αναγκαία εγκριτική πράξη του Αντεισαγγελέα του ΑΠ που εποπτεύει το έργο των εισαγγελέων διαφθοράς.

Δεύτερον, τα έγγραφα των ελληνικών εισαγγελικών αρχών που εστάλησαν απευθείας ή διά του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς τις αρχές των ΗΠΑ και επί των οποίων οι αμερικανικές αρχές απάντησαν με το από 23 Ιανουαρίου 2018 Case File NK-2057320 s. 152 έγγραφο τους. Παρότι στο έγγραφο των αμερικανικών αρχών δεν αναφέρεται το όνομα μου, αυτό περιελήφθη στον φάκελο.

Παρακαλώ να ζητήσετε τα παραπάνω έγγραφα ώστε να τεθούν στον φάκελο που θα αξιολογήσουν οι βουλευτές για τις επόμενες ενέργειές τους κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Τα έγγραφα αυτά είναι κρίσιμα στην παρούσα φάση, πριν την τυχόν εισαγωγή του θέματος στην Ολομέλεια. Η δε μη συμπερίληψη των εγγράφων αυτών στη δικογραφία θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας».

Λοβέρδος στον realfm για την προανακριτική: Λέω «ναι» – Η συμμορία έστησε κόλπο – Θα τους συντρίψω

«Που ήξερε ο υπουργός αναπληρωτής Δικαιοσύνης στοιχεία του φακέλου και τη χαρακτήρισε αυτή την κωμωδία ως τη μεγαλύτερη υπόθεση; Για ποιο λόγο πήγε στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Τύπου της κυβέρνησης; Για ποιο λόγο; Η απάντηση είναι μία: Η συμμορία έστησε κόλπο εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων», δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη, ο οποίος κατονομάζεται στη δικογραφία για την υπόθεση της Novartis.

Ο πρώην υπουργός είπε «ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και δήλωσε:

«Αυτή η υπόθεση αφορά την τιμή και την υπόληψή μου. Θα τους συντρίψω».

Σχετικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες ο ίδιος ανέφερε:

«Επειδή υπάρχουν κουκουλοφόροι μάρτυρες, στημένοι, εγώ δεν ζητάω να βγάλουν την κουκούλα, εγώ ζητάω να έρθουν με την κουκούλα στην επιτροπή. Εάν πιστεύουν ότι θα τους προδώσει το σώμα τους, να έρθουν με ρόμπα. Εάν πιστεύουν ότι θα τους προδώσει το ύψος τους, να κάτσουν καθιστοί και μετά να μπουν τα μέλη της επιτροπής, Εάν πιστεύουν ότι θα τους προδώσουν τα χέρια τους, να βάλουν γάντια, αλλά και πανοπλία εάν φορέσουν αυτές οι βλακείες, οι ανοησίες και οι γελοιότητες που έχουν πει, τα ψέματα που έχουν πει, θα συντριβούν».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ


Λοβέρδος στον realfm: Πίσω από την ιστορία υπάρχει συμμορία – Να ’ρθουν οι μάρτυρες με κουκούλες και ρόμπες στη Βουλή

Tο αιχμηρό tweet του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση της Novartis: «Κυβέρνηση με σήμα την κουκούλα»

O Δημητρακόπουλος στον ΑΝΤ1 για τη Novartis: Για μια τέτοια υπόθεση θα περίμενα να υπάρχουν πιο σοβαρά στοιχεία

«Πιθανότατα πρόκειται για «γκάφα» του FBI, όμως σημασία έχει τι έχει πει η μάρτυρας, η οποία από την κατάθεση της προκύπτει ότι είχε στενή σχέση με τον πρώην Αντιπρόεδρο της Novartis», δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος επισημαίνοντας ότι η μάρτυρας έκανε λόγο για ραντεβού και όχι για χρηματισμούς προσώπων.

Ο κ. Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, είπε ότι για μια τέτοια υπόθεση θα περίμενε να υπάρχουν πιο σοβαρά στοιχεία με τα οποία να μπορούσαν να κατηγορηθούν πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην υπουργοί.

Όπως σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, υπάρχουν αδικήματα για τα οποία δεν υπάρχει αξιόποινη πράξη, καθώς έχουν παραγραφεί, λόγω της παρέλευσης δύο εκλογών, ενώ σημείωσε ότι μόνη περίπτωση να διεξαχθεί ποινική έρευνα είναι να υπάρξει ξέπλυμα χρήματος κι αυτό κατά περίσταση.

«Ο Μεσαίωνας με την Αναγέννηση και η Δημοκρατία με τον φασισμό, ξεχωρίζουν διότι έχουν ποινικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα», ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος, σημειώνοντας ότι η υπόθεση οδηγήθηκε στην Βουλή χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
Πώς σχολίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης τη δήλωση της Εισαγγελέως Διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis

Ο Καραμανλής στηρίζει Αβραμόπουλο στην υπόθεση Novartis

Το «Ποτάμι»: «Κάποιοι θέλουν μόνο σκιές» στην υπόθεση Novartis

Αβραμόπουλος για Novartis: Θα κάνω μήνυση – Ζητώ από τον Άρειο Πάγο να αρθεί το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων (ΒΙΝΤΕΟ)

ΝΔ για Novartis: Πρόκειται για σκευωρία, υπήρχε ενημέρωση και παρέμβαση της κυβέρνησης

«Κλείδωσε» η πρόταση για προκαταρκτική για τη Novartis

Ζαχαριάδης για Novartis: Ένα μεγάλο τμήμα της ΝΔ βρίσκεται σε πανικό