Ο Κ. Σκανδαλίδης στο Real.gr με αφορμή τα 150 χρόνια του SPD

«Δεν πρέπει να παραδοθούμε στη Δεξιά και τον Νεοφιλελευθερισμό. Όλα είναι ανοιχτά για το ΠΑΣΟΚ και τις ευρωεκλογές....
Στον Βασίλη Σκουρή

«Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση είναι συνέχεια της εθνικής μας στάσης. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραδοθούμε στη Δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό» τονίζει σε συνέντευξή του στο Real.gr ο Κώστας Σκανδαλίδης, μ’ αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD και τη στάση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Ενόψει των ευρωεκλογών, μάλιστα, ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες για ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς και να πάρουν πιο συγκεκριμένη μορφή. «Στην πορεία προς τις εκλογές θα διαμορφωθούν οι όροι που θα κρίνουν και τον τρόπο καθόδου σ’ αυτές. Όλα είναι ανοιχτά. Ούτε να εκβιάζουμε πρέπει τις εξελίξεις, ούτε να τις αφήνουμε να κυλούν κάτω από τα πόδια μας».

Ο πρώην υπουργός τονίζει πως συνεχίζει να θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις αντινομίες και τον έκδηλο λαϊκισμό που διακρίνει την σημερινή αδιέξοδη στάση του» ως «ριζοσπαστική και μεταρρυθμιστική δύναμη του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου».

Ο Κ. Σκανδαλίδης είναι ιδιαίτερα αυστηρός με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, χαρακτηρίζοντάς τη «γραφειοκρατημένη» και αφήνοντας αιχμές για κόμματα που συμμετείχαν σε αυτή και που δεν θα μπορούσαν να εκπροσωπούν τις προοδευτικές ιδέες. «Πρέπει να συζητήσουμε ξανά το ρόλο της» επισημαίνει και ζητά για την Προοδευτική Συμμαχία που ιδρύεται στην εκδήλωση του SPD τασσόμενος υπέρ μιας επανεκκίνησης αλλά «από μηδενική βάση».

Ο πρώην υπουργός μάλιστα ασκεί σκληρή κριτική στη σημερινή σοσιαλδημοκρατία, παραδεχόμενος ότι «δεν έχει διαμορφώσει στρατηγική προοδευτικής εξόδου από την κρίση και γι’ αυτό φυτοζωεί».

«Πώς μπορείς να συγκρίνεις τον Ολάντ με τον Μιττεράν ή τον Γκάμπριελ με τον Μπράντ; Τι αντιπροσωπεύουν οι σημερινού κορυφαίοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες σε σχέση με την ιστορική παρακαταθήκη του Κράϊτσκι, του Πάλμε, του Ανδρέα Παπανδρέου η σύγκριση είναι μελαγχολική» υπογραμμίζει με νόημα.

Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στο Real.gr