Quantcast

Ο καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας στον ANT1: Δεν πρέπει να αμφισβητείται το erga omnes - BINTEO

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για τη συμφωνία σχετικά με το Σκοπιανό.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για τη συμφωνία σχετικά με το Σκοπιανό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής αυτή είναι μια οριστική συμφωνία η οποία λύνει επιτέλους ένα μεγάλο πρόβλημα διένεξης το οποίο ταλανίζει τη χώρα επί 26 έτη.

Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει χωρίσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας αλλά και τους πολίτες καθώς και τις δύο χώρες χωρίς πραγματικά να υπάρχει λόγος. Πρέπει να πω ότι άργησε πάρα πολύ να έρθει αυτή η μέρα και επιτέλους πιστεύω ότι ήρθε.

Ποιο είναι το θετικό; Το θετικό είναι ότι λύνουμε ένα πρόβλημα υπέρ μια σύνθετης ονομασίας την οποία επί πάρα πολλά χρόνια επεδίωκε η Ελλάδα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Το δεύτερο είναι ότι πετυχαίνουμε κάτι που πραγματικά πρέπει να το πω, για τους ίδιους τους Σκοπιανούς είναι αυτό που θα λέγαμε μεγάλη θυσία και αυτό είναι το περίφημο erga omnes.


Δηλαδή είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν λαό ο οποίος έχει ζήσει πάρα πολλά χρόνια με το δεδομένο ότι η χώρα του λέγεται Μακεδονία, να του πεις ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πρέπει να αλλάξει και να λέγεται "Βόρεια Μακεδονία".

Στο ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου ότι υπάρχει ο προβληματισμός ότι δεν είναι erga omnes από τη στιγμή που εξαιρείται η γλώσσα και ταυτότητα και μάλιστα πως γίνεται η ταυτότητα να λέει Μακεδόνας ενώ το ένα τρίτο των κατοίκων είναι Αλβανικής καταγωγής, ο κύριος Λιάκουρας απάντησε: "Πρώτον δεν πρέπει να αμφισβητείται το erga omnes καθώς αφορά σε όλα όσα το κράτος ελέγχει. Για παράδειγμα, από ιδρύσεις τις οποίες κάνει για διάφορους φορείς, είτε αυτοί είναι ιδιωτικοί είτε δημόσιοι, για το ίδιο το κράτος και για όλον αυτόν τον κυβερνητικό χώρο περιλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων αυτών των οργανισμών που έχουν αυτού του είδους το δημόσιο όφελος. Άρα για αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.

Αν αύριο ιδρυθεί ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, θα πρέπει να έχει στο λογότυπό του αυτό που θα λέγεται "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Όσον αφορά στην ταυτότητα, δηλαδή στην εθνικότητα. Αυτό το "κεκτημένο" το οποίο υπάρχει από την πλευρά των Σκοπίων το δημιούργησε η χρόνια εκκρεμότητα του ζητήματος. Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας αυτοπροσδιορισμός που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με αυτό που λέγεται erga omnes.

Όσον αφορά στη γλώσσα γίνεται μια πολύ καλή αναφορά και διάκριση (τουλάχιστον σε αυτό που θα λέγαμε νότιες σλαβικές γλώσσες), δηλαδή το περιορίζει τόσο μέσα σε αυτό. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι είναι μία γλώσσα που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ.

Δεν βλέπω κάτι το αρνητικό στη συμφωνία. Βάζουμε τους Σκοπιανούς να κάνουν όλες εκείνες τις αλλαγές, πριν εμείς επικυρώσουμε τη συμφωνία.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1: