Quantcast

Όλη η έρευνα της MRB: Τα κόμματα, οι αρχηγοί, οι πλειστηριασμοί, το μέρισμα και τα νέα μέτρα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέλυσε τα συμπεράσματα της Πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενεργήθηκε με κάλπη.


Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 1 έως 8 Δεκεμβρίου 2017).


Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις της MRB, η ΝΔ προηγείται με διαφορά 9,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 30,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,3%. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής 10,1%, Χρυσή Αυγή 6,8%, ΚΚΕ 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,1%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και Λαϊκή Ενότητα 1%.

«Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,2% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 12,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 3,3% Δεν αποφάσισα-Δεν απαντώ και 9,5% Λευκό-Άκυρο-Αποχή.



Ο πρόεδρος της MRB Δ. Μαύρος στον realfm για τις εξαμηνιαίες τάσεις

Δείτε την κάρτα με τα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα του Δεκεμβρίου 2016 και του Ιουνίου 2017.



Δείτε την κάρτα με την εκτίμηση ψήφου στο σύνολο όσων ερωτώμενων εκδήλωσαν κομματική προτίμηση.



Δείτε την εκτίμηση ψήφου με εύρος τιμών/αναγωγή στο σύνολο όσων εκδήλωσαν κομματική προτίμηση.



Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 55,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17,4%. Η επιλογή «Κανένα κόμμα» καταγράφει ποσοστό 18,6%. Ακολουθούν «Άλλο κόμμα» με 6,4% και «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,2%.



Στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα θέλατε να κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 36,2% απαντά η ΝΔ, το 25,1% ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 30,4% κανένα κόμμα, ενώ στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 47,8% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 28,3% ΝΔ.




Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ




Δείτε την κάρτα με τις συσπειρώσεις/μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ



Στο ερώτημα πότε θα θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 28,7% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα, πρόωρα το 17,7% και το 41,3%, στο τέλος της τετραετίας, ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 15% απαντά άμεσα, το 27,5% πρόωρα και το 43,7% στο τέλος της τετραετίας.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζoυν και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,1% των ερωτηθέντων και ο αρχηγός της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,7%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 40,1%.



Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου.



Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πώς διαμορφώνεται στις τάσεις Δεκεμβρίου 2017 της MRB η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.



Οι πολίτες απαντούν για την οικονομική κρίση

Στις εκτιμήσεις σε σχέση με την εργασία στους επόμενους 12 μήνες και στο ερώτημα ποια από τις παρακάτω φράσεις σας εκφράζει περισσότερο όσον αφορά τη σχέση σας με τη δουλειά σας, το 49% των πολιτών απαντά ότι «θα διατηρήσω τη δουλειά μου, αλλά με μικρότερες απολαβές».



Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 69,9% απαντά «Μάλλον όχι-Σίγουρα όχι» και 24,7% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 70,9% «Μάλλον όχι και σίγουρα όχι» και 21,9% «Σίγουρα ναι-Μάλλον ναι».




Το 63,7% απαντά «Σίγουρα όχι-Μάλλον όχι» στο ερώτημα «αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε;». Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 34,3%.



Στις εκτιμήσεις σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημα οι πολίτες σε ποσοστό 68% απαντούν ότι ανταποκρίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις, ενώ ποσοστό 10,7% δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως να ανταποκριθεί στις βασικές προσωπικές-οικογενειακές οικονομικές υποχρεώσεις.



Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (65,3%), το φορολογικό σύστημα (47,3%) και η υγεία-περίθαλψη (35,2%).



Η λέξη «οργή» σε ποσοστό 59,4% εκφράζει περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας, ακολουθεί η «ντροπή» με ποσοστό 49,7% και ο «φόβος» με 38,6%.



Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 87,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα».



Το 88,6% απαντά ότι είναι «Πολύ κακή-Κακή», σήμερα, σε γενικές γραμμές η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.



Δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα σε ποια προσωπικά-οικογενειακά έξοδα θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές μέσα στο επόμενο 12μηνο.



Τι λένε οι πολίτες για το μέρισμα και τους πλειστηριασμούς

Το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο διένειμε η κυβέρνηση, συναντά τη σύμφωνη γνώμη του 67,1% των πολιτών.



Το 36,1% θεωρεί ότι ο τρόπος διανομής του κοινωνικού μερίσματος είναι δίκαιος με το 54,1% να τον θεωρεί άδικο, ενώ περίπου το 9,8% δεν παίρνει θέση.



Για τους πλειστηριασμούς οι πολίτες, σε πρώτο επίπεδο, δηλαδή στην ευθεία ερώτηση εάν πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί, απαντούν ως εξής:

Πλειστηριασμοί ακινήτων δεν πρέπει να γίνονται σε καμία περίπτωση απαντά το 52,9%. Το 39,1% υποστηρίζει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων πρέπει να γίνονται μόνο στην περίπτωση που εφαρμόζονται αυστηρά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να μην πλήττονται τα βασικά δικαιώματα των οικονομικά αδυνάτων. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους απαντά το 3,6%.



Το 38,8% υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά να γίνει γενναίο κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων και να πραγματοποιηθούν πλειστηριασμοί ακινήτων ώστε οι τράπεζες να είναι βιώσιμες και να μειωθεί το χρέος από τα κόκκινα δάνεια το 25,5%. Πρέπει να γίνονται πλειστηριασμοί σε κάθε περίπτωση ως έσχατη λύση αποπληρωμής ενός τραπεζικού χρέους θεωρεί το 3,6%.



Τι λένε οι πολίτες για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική

Το 80,7% των πολιτών πιστεύει ότι για τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική υπάρχουν ευθύνες και το 3,5% θεωρεί πως είναι κυρίως θέμα φυσικών καιρικών φαινομένων.



Το 68,1% επιρρίπτει τις ευθύνες στους δήμους της περιοχής, το 60,6% θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη και στην Περιφέρεια Αττικής. Το 37,1% θεωρεί υπευθύνους και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν χτίσει πάνω στα ρέματα.



Οι πολίτες απαντούν για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «Πόσο πιθανή θεωρείται μια ρεαλιστική βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας;», με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Το 77,6% των ερωτηθέντων απαντά «καθόλου/λίγο» και μόλις το 13,7% «πολύ/ αρκετά».



Τι απαντούν οι πολίτες για την υπόθεση των εξοπλιστικών

Στο ερώτημα «η υπόθεση των εξοπλιστικών έχει επιπτώσεις ή όχι στην κυβέρνηση;» το 55% απαντά πως «έχει σοβαρή βάση και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση», ενώ το 20,8% δηλώνει ότι «έχει κάποια βάση, αλλά δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση».



Δείτε τα αποτελέσματα των τάσεων της MRB τον Ιούνιο του 2017



ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ GALLERY ΜΕ ΤΑ PDF ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


ΝΔ: «Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε αποδρομή από την εξουσία».
Για πέντε βασικά συμπεράσματα, τα οποία προκύπτουν, από την έρευνα της MRB που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, κάνουν λόγο πηγές της Πειραιώς, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν «τόσο την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, αλλά και το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον σε αποδρομή από την εξουσία».

«Εκτός της αποδοκιμασίας που εκφράζει για τις πολιτικές της επιλογές η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ακόμη και οι μισοί δικοί της ψηφοφόροι δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν προτίθενται να την ξαναεμπιστευθούν», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι ίδιοι κύκλοι, παραθέτοντας τα, κατά την δική τους οπτική, βασικά συμπεράσματα της έρευνας.

«Τα πέντε βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

1. Η ΝΔ με το 30,7% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου φτάνει στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε ποσοστά που της διασφαλίζουν απόλυτη πολιτική κυριαρχία. Πόσο μάλλον όταν και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η επόμενη βουλή θα έχει λιγότερα κόμματα από τη σημερινή, γεγονός που εκ των πραγμάτων χαμηλώνει τον πήχη της αυτοδυναμίας.

2. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά κράτος του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνον ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, αλλά και ως ο πολιτικός αρχηγός που κατεξοχήν δηλώνουν ότι εμπιστεύονται οι πολίτες για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις της χώρας. Προηγείται του Αλ. Τσίπρα και στους επτά τομείς που διερευνήθηκαν (Οικονομία, Ανάπτυξη, Εξωτερική Πολιτική, Κοινωνική Πολιτική, Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, Προσφυγικό, αλλά και στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς που υποτίθεται ότι υπάρχει το δήθεν ηθικό αριστερό πλεονέκτημα)

3. Το διψήφιο ποσοστό του Κινήματος Αλλαγής (10,1% στην πρόθεση ψήφου) δεν αποτελεί έκπληξη. Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι στην ίδια ακριβώς έρευνα του περσινού Δεκεμβρίου (2016) είχαν αθροίσει 10,3%, ενώ και τον προηγούμενο Ιούνιο άθροισαν 9,4%. Σε κάθε περίπτωση από τη συγχώνευση της ΔΗΣΥ με το Ποτάμι, η ΝΔ όχι μόνον δεν έχει καμία απώλεια δυνάμεων, αλλά εμφανίζει και αύξηση του ποσοστού της (κατά 1%) σε σχέση με τον Ιούνιο. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το Κίνημα Αλλαγής προσελκύει τους όποιους νέους του ψηφοφόρους του, κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Από την ανάλυση της αδιευκρίνιστης ψήφου καταρρίπτεται πλέον και ο μύθος των περίφημων αναποφάσιστων του ΣΥΡΙΖΑ που τάχα θα τον ξαναψηφίσουν όταν γίνουν εκλογές. Από το 36,7% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, μόνον το 2,4% απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι περιβόητες δεξαμενές ψηφοφόρων για το ΣΥΡΙΖΑ στην ουσία δεν υπάρχουν.

5. Η κυβέρνηση συντρίβεται κατά κράτος σε όλους τους επιμέρους τομείς, χάνοντας και τις επικοινωνιακές εντυπώσεις στα θέματα της επικαιρότητας στα οποία επιχειρεί διαρκώς να δημιουργήσει ψεύτικες επιτυχίες διαστρεβλώνοντας συστηματικά την πραγματικότητα. Ενδεικτικά αναφέρεται:

? To πολιτικό κυβερνητικό αφήγημα περί του τέλους των μνημονίων τον Αύγουστο ελάχιστοι το πιστεύουν. Το 60,9% δεν πιστεύει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές, το 65,8% ότι δεν θα πετύχει θετική συμφωνία για το χρέος, ενώ επιπλέον το 61,2% προεξοφλεί ότι θα ληφθούν και νέα μέτρα και το 58,2% έχει ήδη καταλάβει ότι έχει υπογραφεί νέο μνημόνιο.

? Το 65,8% καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση ότι το περιβόητο κοινωνικό μέρισμα ήταν το αποτέλεσμα της αναίτιας υπερφορολόγησης των πολιτών.

? Και τέλος το 75,8% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν βάση οι καταγγελίες της ΝΔ για το σκάνδαλο Τσίπρα- Καμμένου και μάλιστα το 55% θεωρεί ότι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι την ίδια ακριβώς άποψη έχει το 36,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 45,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ που επίσης εκτιμούν ότι το ίδιο σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση, παρά την εμφανή προσπάθεια των κ. Τσίπρα και Καμμένου όχι μόνον να το υποβαθμίσουν, αλλά και να το συγκαλύψουν.

Κατά τα λοιπά έχουν αυτονόητο πολιτικό ενδιαφέρον και τα εξής ευρήματα:

? Η συντριπτική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία παραγωγική αφύπνιση (79,1%) συμφωνώντας επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θα οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα (33,5% έναντι 20,4% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ερώτηση).

? Το 36,2% δηλώνει με σαφήνεια ότι θα ήθελε η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές έναντι του 25,1% που απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

? Παράλληλα, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην Ικανότητα διακυβέρνησης με μεγαλύτερη διαφορά απ’ ό,τι στην πρόθεση ψήφου (31,3% έναντι 19,2%) και θεωρείται καταλληλότερη να διαχειριστεί όλους ανεξαιρέτως τους επιμέρους τομείς πολιτικής.

? Εχει ενδιαφέρον τέλος ότι το σύνθημα της ΝΔ “Αξίζουμε Καλύτερα” δεν το ασπάζεται μόνον το 61% του συνόλου των πολιτών, αλλά και το 48,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως μόνο το 23,4% των πολιτών πιστεύει ότι το κυβερνητικό σύνθημα “Δίκαιη Ανάπτυξη” μπορεί να γίνει πράξη από το ΣΥΡΙΖΑ».


Ο Δ. Μαύρος στον ΑΝΤ1 για την δημοσκόπηση της MRB: Τα κόμματα, οι αρχηγοί, οι πλειστηριασμοί, το μέρισμα και τα νέα μέτρα

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ανέλυσε τα συμπεράσματα της Πανελλαδικής δημοσκόπησης που διενεργήθηκε με κάλπη.

Δείτε το βίντεο του ANT1: