«Ωρα μηδέν» για το Σκοπιανό - Κοτζιάς: Χρειάζονται αμοιβαίοι συμβιβασμοί - Ραντεβού στις 9:00 με Ντιμιτρόφ

Ο Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται ήδη στην Αχρίδα, όπου είχε δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση. Μετά το πέρας των συνομιλιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στην Αχρίδα έφθασε λίγο μετά τις 17.00 της Τετάρτης (18.00 ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αποστολή.

Οι συνομιλίες για το ονοματολογικό μεταξύ του κ. Κοτζιά και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και των δύο αντιπροσωπειών θα αρχίσουν στις 9.00 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 12.00 το μεσημέρι.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κοτζιάς: Ελλάδα και ΠΓΔΜ δεν μπορούν να τα πάρουν όλα – Πρέπει να συμβιβαστούμε

«Το κλειδί για επίλυση του ονοματολογικού είναι ο ρεαλισμός, ο πραγματισμός και η αντίληψη ότι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, όχι σάπιους, αλλά συμβιβασμούς που θα κερδίσουν και οι δυο πλευρές».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βελιγραδίου, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Και συμβιβασμός σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αντιληφθούν πως δεν μπορούν να τα πάρουν όλα, ότι και οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν κέρδη. Ελπίζω να έχει γίνει αυτό κατανοητό από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης και να έχουμε θετικές εξελίξεις», είπεο Ελληνας ΥΠΕΞ.

«Το συμφέρον όλων είναι να λυθεί αυτό το θέμα και να απομακρυνθούν όλα τα προβλήματα», απάντησε ο κ. Ντάτσιτς. Η Σερβία, όπως είπε, έχει μεγάλη κατανόηση για τη στάση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της χώρας του να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισήμανε ότι η συμπεριφορά των Σκοπίων απέναντι στη Σερβία δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ προσφέρθηκε η χώρα του να φιλοξενήσει ενδεχόμενη συνάντηση των δυο πλευρών.

Περιοδεία Κοτζιά στα Βαλκάνια για το Σκοπιανό – Κρίσιμη η νέα συνάντηση με Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ τραγουδά στον Κοτζιά σε άπταιστα ελληνικά το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου»

Ζάεφ: Αν δεν βρούμε λύση με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, δεν μπορούμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ

Εξελίξεις στο Σκοπιανό: Νέο ραντεβού Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στις 12/4 - Τι είπε στους πολιτικούς αρχηγούς