Παπαδημούλης: Τα πράσινα ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται όχημα κερδοσκοπίας

Ερώτηση σχετικά με τη διασφάλιση ότι «τα πράσινα ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται όχημα κερδοσκοπίας σε βάρος φορέων, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία επενδύουν σε αυτά» κατέθεσε στην Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
 Ερώτηση σχετικά με τη διασφάλιση ότι «τα πράσινα ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται όχημα κερδοσκοπίας σε βάρος φορέων, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία επενδύουν σε αυτά» κατέθεσε στην Κομισιόν, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα πράσινα ομόλογα αποτελούν πηγή χρηματοδότησης και τμήμα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής» και ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωταθλήτρια στην έκδοση τέτοιων ομολόγων, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ και τις ασιατικές χώρες».

Επισημαίνει μάλιστα, ότι παρατηρείται το φαινόμενο, «η ίδια εταιρία να μπορεί να χρησιμοποιεί πράσινα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αυξήσει τη κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει καταστροφικές δραστηριότητες».

«Έτσι, μία στρατηγική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δυνητικά θα μπορεί να μετατρέπεται σε μία επιχείρηση δημοσίων σχέσεων, όπου μεγάλες εταιρίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πράσινα κεφάλαια για να συγκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους και να αναπτύσσουν θετικές δημόσιες σχέσεις» σημειώνει.

Επίσης, ο Δ. Παπαδημούλης ερωτά την Κομισιόν «ποιες προκλήσεις εντοπίζει στη ραγδαία άνοδο πράσινων ομολόγων σε όλο τον κόσμο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ