«Παράθυρο» για ακόμα μεγαλύτερο μέρισμα με την τελική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή

Με τη μορφή του κατεπείγοντος κατατέθηκε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο. Θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή σήμερα και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη. Ψηφίζει «ναι» η ΝΔ. Όλες οι λεπτομέρειες για την κατάθεση της αίτησης στο Taxisnet. Ποιοο είναι οι δικαιούχοι και ποια τα κριτήρια.
Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο έχει τη μορφή του κατεπείγοντος ώστε να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή σήμερα και να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

ΔΕΙΤΕ εδώ το νομοσχέδιο και την αιτιολογική έκθεση.

Ολη η διαδικασία για το μέρισμα: Η αίτηση στο Taxisnet, οι δικαιούχοι και οι πίνακες με τα κριτήρια

Η ειδική πλατφόρμα στο Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες και οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι θα είναι ανάλογες με τις περσινές.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι κοινωνικού μερίσματος

Ειδικά για το μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ , που θα δοθεί τον Δεκέμβριο, όπως είπε ο πρωθυπουργός στους ασθενέστερους τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

-Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

-Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

Η επιστροφή στους συνταξιούχους

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ποσά που παρακρατήθηκαν για την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 μέχρι 30/6/2017 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής (π.χ. τραπεζουπάλληλοι), χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των νόμων του 2011 και του 2012 επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους, εφάπαξ με την σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου 2017.

Όλη η τελική απόφαση

Το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση που επέτυχε η κυβέρνηση θα είναι για φέτος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του.

Από τα στοιχεία, τα οποία παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το κοινωνικό μέρισμα θα επωφεληθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Κομισιόν: Οι ανακοινώσεις Τσίπρα για το μέρισμα δεν είναι σε αντίθεση με τα συμφωνηθέντα

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα δεν βρίσκονται σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινοβραδινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ελληνικές αρχές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προτάσεις για τη χρήση μέρους του προβλεπόμενου πλεονάσματος για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού «μαξιλαριού» ασφαλείας αλλά και για «στοχοθετημένες δράσεις που είναι πλήρως σύμφωνες με τις δεσμεύσεις του μνημονίου».

Η ΝΔ για το μέρισμα: Ο Τσίπρας λέει πάλι ψέματα, αλλά... γιατί θα ψηφίσουμε «ναι»

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Κόντρα στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα

Σφοδρή κριτική άσκησαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων στην Ολομέλεια, στον απόηχο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το κοινωνικό μέρισμα, κυρίως για το ύψος του μερίσματος που τελικά θα διανεμηθεί, αφού, όπως είπαν, δεν αποτελεί παροχή προς τους πολίτες το ποσό του 1,4 δισ. που εμφανίζει η κυβέρνηση παρόντος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε ότι το μέρισμα που θα προκύψει θα είναι μία ευχάριστη έκπληξη γι' αυτούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε την εκτίμηση ότι το τηλεοπτικό «διάγγελμα» του πρωθυπουργού είναι εκτροπή από την κοινοβουλευτική τάξη, αφού την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Κοινοβούλιο, και ανέφερε ότι οι παροχές είναι προϊόν υπερφορολόγησης και «καταλήστευσης» των φορολογουμένων και προϊόν αδικαιολόγητου πλουτισμού του Δημοσίου, σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, που πλήττεται από την υπερφορολόγηση.

«Προσπαθείτε να εξαγοράσετε τους πολίτες με περίπου 700 εκατ., το μισό δηλαδή του "κοινωνικού μερίσματος" του 1,4 δισ., αφού το υπόλοιπο δεν είναι παροχές, αλλά επιστροφή παρανόμως εισπραχθεισών εισφορών από τους συνταξιούχους και χρηματοδότηση των τιμολογίων της ΔΕΗ» είπε ο κ. Δένδιας.

«Ο πρωθυπουργός παριστάνει τον Άγιο Βασίλη και η τρόικα προφανώς τους τρεις μάγους» σημείωσε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσακαλώτο: «Δεν είναι δικά σας τα λεφτά για να τα διανέμει ο πρωθυπουργός σαν Άγιος Βασίλης».

Λεβέντης στον realfm για μέρισμα: Όπως δωροδοκούσε o Αλή Πασάς τους ραγιάδες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι πέραν αυτής της ενίσχυσης, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα αποφάσεις:

315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Κρανιδιώτης στον realfm για μέρισμα: Θα το υπερψηφίζαμε
 

Έτσι, επιστρέφονται άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016.

Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα, κατά την οποία θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Σβίγκου στον realfm: Το μέρισμα πρέπει να ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις

Επίσης, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος

Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Ολη η τελική απόφαση για το μέρισμα 1,4 δισ. – Ποιοι θα το πάρουν τον Δεκέμβριο – Οι εξαγγελίες Τσίπρα και οι αντιδράσεις