Πέντε ονόματα για τα Σκόπια από τον Νίμιτς με τον όρο «Μακεδονία» - Ο Κοτζιάς ενημέρωσε τον Τσίπρα

Σύμφωνα με σκοπιανή ιστοσελίδα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ προτείνει 5 ονόματα στα σλαβικά με τον όρο «Μακεδονία». (ΒΙΝΤΕΟ)
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων μετά και τη χθεσινή συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, στους οποίους παρουσίασε τις προτάσεις του.

Πέντε ονόματα για το Σκοπιανό στο τραπέζι – Όλα έχουν τον όρο «Μακεδονία»

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του διευθυντή σύνταξης της Realnews, Βασίλη Σκουρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη, τα πέντε ονόματα που κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ είναι:

• Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
• Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
• Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
• Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
• Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Τα τρία πρώτα ονόματα είχε αποκαλύψει η Realnews την περασμένη Κυριακή. 

Επίσης, επικαλούμενη πηγές στη Νέα Υόρκη η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD.mk αναφέρεται στα ίδια πέντε ονόματα και σημειώνει ότι η σύντομη γραφή των ονομάτων θα μπορεί να είναι:

- Nova Makedonija,
- Severna Makedonija,
- Gorna Makedonija,
- Vardarska Makedonija και
- Makedonija (Skopje)

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στη Βουλή των Σκοπίων: Δείξτε ρεαλισμό με την Ελλάδα για το όνομα

Στο μεταξύ διαδοχικές συναντήσεις με την πολτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ έχει από το πρωί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μίλησε το μεσημέρι σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ. Στην ομιλία του ευχαρίστησε αρχικά την ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της στις ειρηνευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι οι πόρτες της Βορειατλαντικής Συμμαχίας παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα.

«Είναι καλό όταν υπάρχουν φιλοδοξίες, ωστόσο πρέπει αυτές να συνοδεύονται και από ρεαλισμό. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, όπως η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας σας» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στις φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.


ΠΓΔΜ: Το ΥΠΕΞ αποστασιοποιείται από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις Βάσκο Ναουμόφσκι

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε δήλωσή τους προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "MIA", ανέφεραν ότι σύμφωνα με τις πρακτικές της διπλωματίας, οι ιδέες του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς δεν πρέπει να σχολιάζονται δημόσια, πριν γίνει διεξοδική ανάλυση και πριν η ηγεσία της χώρας οικοδομήσει θέση επί αυτών.

Το σχόλιο αυτό των πηγών του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αφορά στη χθεσινή επίμαχη δήλωση του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για το όνομα, Βάσκο Ναουμόφσκι, μετά τη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

«Η συμμετοχή στη διαδικασία για την υπέρβαση της διαφοράς γύρω από το όνομα μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας απαιτεί υψηλού βαθμού επαγγελματισμό και υπευθυνότητα. Η οικοδόμηση γεφυρών και η διάνοιξη θυρών προς το ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό μέλλον της χώρας απαιτούν υπομονή και προσήλωση», πρόσθεσαν οι πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν επίσης ότι μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ «δεν έχει λάβει πλήρη ενημέρωση για τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη».

Ο Βάσκο Ναουμόφσκι, αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντηση του διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι η δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς «αποκλίνει από το πλαίσιο του ψηφίσματος 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ) και «απέχει πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Τη δήλωση του Ναουμόφσκι σχολίασαν σήμερα και κάποια πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Βλάτκο Γκιόρτσεφ, χαρακτήρισε «ανησυχητική» τη δήλωση Ναουμόφσκι επειδή, όπως είπε, πρόκειται για έναν ικανό διαπραγματευτή, που συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια στις συνομιλίες για το όνομα. «Νομίζω ότι η δήλωση αυτή δεν είναι τυχαία», είπε ο Γκιόρτσεφ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του συγκυβερνώντος και μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, χαρακτήρισε τη δήλωση Ναουμόφσκι ως «επίμαχη» επειδή, όπως είπε, δεν είχε προηγηθεί διαβούλευση και συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Παππάς για το Σκοπιανό: Χρειάζεται ψυχραιμία, χωρίς πολιτική υστεροβουλία και κομματικές σκοπιμότητες