Quantcast

Πολάκης: Η στήριξη του χώρου της υγείας παραμένει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Αλλαγές και «καινούργια πράγματα» φέρνει ο νέος κανονισμός παροχών υγείας...
Αλλαγές και «καινούργια πράγματα» φέρνει ο νέος κανονισμός παροχών υγείας που ψηφίζεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και «βάζει τάξη με επιστημονικούς όρους, με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους και του υπουργείου Υγείας, ψηφίζεται σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αυτός ο ενιαίος κανονισμός παροχών που περιγράφει το πώς διανέμει ο ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ. στους ιδιώτες παρόχους και τα 900.000.000, πλην φαρμάκων, στα δημόσια νοσοκομεία, τι παροχές καλύπτει». Όπως είπε ο κ. Πολάκης ο νέος κανονισμός «βάζει τάξη σε ένα τοπίο, στο οποίο τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, για να κάνουμε τη σύγκριση; Έφτιαχναν κάποιοι από κάτω τις συμφωνίες, τα deals, και τα έφερναν στους υπουργούς ή στους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων και τα υπέγραφαν. Και όποιος είχε πολιτικό δόντι, έπαιρνε υπερβολικές αμοιβές και δαπάνες για το προϊόν ή για την υπηρεσία που προσέφερε».

Ο κ. Πολάκης έκανε επίσης αναφορά στο νέο σύστημα ταυτοποίησης της φυσικής παρουσίας του ασθενή σε κάθε πάροχο του ΕΟΠΥΥ, «προκειμένου να κόψουμε άλλο ένα μεγάλο κομμάτι ψευτιάς με τα παραστατικά, τα οποία έβγαιναν και τυπώνονταν οι εξετάσεις». Η διαδικασία θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε δύο-τρεις κατηγορίες παρόχων και σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο. «Έτσι, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πολύ καλύτερα τους πόρους που δίνουμε στον ΕΟΠΥΥ, το 1,5 δισ. περίπου ευρώ, που θα βαίνει και αυξανόμενο, έτσι όπως αποτυπώνεται και στο Μεσοπρόθεσμο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ενώ επισήμανε ότι από τον Γενάρη του 2016 ο ΕΟΠΥΥ «δεν βάζει νέο χρέος, ενώ μείωσε τα ληξιπρόθεσμα από 2,2 δισ. ευρώ σε 400 περίπου εκ. ευρώ.

«Σήμερα τελειώνει μία μακριά, επώδυνη, δύσκολη, κουραστική διαδρομή που ξεκίνησε μετά τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι η στήριξη του χώρου της υγείας παραμένει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πολάκης, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν προσληφθεί στην υγεία 16.500 άτομα προσωπικό και από 930 εκατ. ευρώ χρέος, φέτος υπάρχει πλεόνασμα 370 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διατεθεί περισσότερα από 120 εκατ. σε προγράμματα ανανέωσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και νέων έργων.

«Θα καλύψουμε ανάγκες. Και δεν θα ξαναφτάσουμε σε αυτό που φτάσαμε στα χρόνια της κρίσης, ότι οι δαπάνες για τα επιθέματα ήταν 13.000.000 ευρώ το 2011 και ήταν 53.000.000 το 2014. Ή οι δαπάνες για τις κολοστομίες ήταν 11.000.000 ευρώ το 2011 και έφτασαν 48.000.000 ευρώ το 2014. Τώρα έχουμε καταφέρει κι έχουμε κατέβει στα 35.000.000 ευρώ και 25.000.000 ευρώ, περίπου, με το πρώτο ντου που κάναμε στον έλεγχο της δαπάνης και στον τρόπο τιμολόγησης των επιθεμάτων. Θα καλύψουμε κάθε πραγματική ανάγκη, με τον τρόπο που πρέπει, σ΄ αυτούς που τη χρειάζονται, χωρίς να πετάμε στον αέρα το χρήμα του ελληνικού λαού», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ