Προκλήσεις Ερντογάν ενώπιον του Παυλόπουλου: Ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης - Μιλά για «Τούρκους στη Θράκη» – Θέτει θέμα Αιγαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα 24ωρο μετά την εμπρηστική τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάννης. Τι είπε για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Δικαστές κατά Ερντογάν: Η κρίση μας δεν εξαρτάται από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες
Ένα 24ωρο μετά την εμπρηστική τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Μιλώντας μπροστά στον Προκόπη Παυλόπουλο, o Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν έθεσε θέμα επικαιροποίησης της Συνθήκης, μίλησε για «Τούρκους στη Θράκη» και έβαλε ζήτημα για το Αιγαίο.

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Στα 94 χρόνια οικοδομείται ξανά ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν καινούργια θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στη συνθήκη της Λωζάνης χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει η αναφορά στη λέξη «τουρκική», σημείωσε.

Ο ηγέτης της γειτονικής χώραςείπε ότι πρέπει να αξιολογήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί.

«Μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι μπορούν να ασκήσουν τη θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Τόνισε ότι υπάρχουν προσπάθειες να διορίζονται οι μουφτήδες από ανθρώπους που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο.

Στη Δυτ. Θράκη εξακολουθούν να μην μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέξουν τον αρχιμουφτή τους, είπε ο Ερντογάν. Πώς μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάνης. Δεν εφαρμόζεται. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι σε ισχύ. Αυτό το θέμα το συζήτησα με φίλους μου έλληνες πρωθυπουργούς. Με τον κο Σημίτη, τον κο Παπανδρέου, τον κ. Καραμανλή και τώρα με τον κο Τσίπρα. Δεν παίρνουμε όμως αποτελέσματα, όπως είπε

Στην Ελλάδα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 18.000, ενώ στην Δυτ. Θράκη 2.200 δολάρια. Δεν υπάρχει η στήριξη σε επενδύσεις και υπάρχει μια διάκριση, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Στη Δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη «τουρκική» σε μια πινακίδα κάποιου συλλόγου. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα θέματα αυτά. Όταν μιλώ για επικαιροποίηση μιλώ για αυτά ακριβώς τα θέματα.Βέβαια, σημείωσε, υπάρχουν και προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. Όταν υποχώρησε η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ στηρίξαμε την Ελλάδα ώστε να ξαναμπεί.

Αν είχαμε βάλει βέτο δεν θα επέστρεφε η χώρα. Δεν το κάναμε γιατί σας αξιολογήσαμε ως γείτονες. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα, πρόσθεσε

Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι πήρε μέρος στις συνομιλίες και θύμισε ότι με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Αναν οι ελληνοκύπριοι είπαν «όχι».

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς την Τουρκία στον οικονομικό τομέα.

Θέλουμε βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο θέλουμε και στο Αιγαίο. Υπάρχουν θέματα που αναφέρονται στη Συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είναι εύκολο, έχουν περάσει 94 χρόνια.

Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα, πιστεύω ότι όλοι θα παραδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, επεσήμανε ο ίδιος

«Η Δυτική Θράκη είναι ένα θέμα ύψιστης σημασίας για εμάς», συνέχισε ο ηγέτης της γειτονικής χώρας.

Όπως είπε, θα επισκεφτεί την περιοχή «αλλά δυστυχώς κάποιοι ενοχλούνται. Αναρτήθηκαν κάποιες αφίσες στην περιοχή». Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν συν και πλην. Τα αρνητικά αυτά στοιχεία όμως πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο.

Ο Ερντογάν στάθηκε στην ανάγκη να αναπτυχθούν οι εμπορικές σχέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα του τουρισμού. Ελπίζω ότι μετά από τη σημερινή επίσκεψη θα κοιτάξουμε μπροστά.

Δικαστές κατά Ερντογάν: Η κρίση μας δεν εξαρτάται από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες

Ανακοίνωση στην οποία δηλώνεται η αντίδραση στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

«Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει ζητήματα έκδοσης πολιτών τρίτων χωρών και δεν εξαρτά την κρίση της από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες Ελλήνων ή ξένων πολιτικών», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Γιατί απάντησε με σκληρότητα στον Τούρκο Πρόεδρο ο Προκόπης Παυλόπουλος

Αυστηρή απάντηση Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Αδιαπραγμάτευτη η Συνθήκη της Λωζάννης - Ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση

Δικαστές κατά Ερντογάν για τους 8 Τούρκους: Η κρίση μας δεν εξαρτάται από φιλοφρονήσεις ή αποδοκιμασίες