Πρωθυπουργός Σουηδίας από την Κοινωνική Σύνοδο: H κοινή αγορά δεν μπορεί να συναγωνίζεται σε χαμηλούς μισθούς

Στην πανηγυρική διακήρυξη του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, προχωρούν οι «28» στο Γκέτεμποργκ.
Σουηδία/Γκέτεμποργκ, του Θάνου Αθανασίου

H κοινή αγορά δεν μπορεί να συναγωνίζεται σε χαμηλούς μισθούς, λέει ο Στ. Λόεφεν κατά την έναρξη της Κοινωνικής Συνόδου.

Οι αρχές του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ θα μπουν ως προϋποθέσεις συστάσεων στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και το Συμβούλιο με την Κομισιόν θα απευθύνουν επ` αυτών συστάσεις στα Κράτη Μέλη, επιβεβαίωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφεν Λόεφεν, κατά την έναρξη της Κοινωνικής Συνόδου της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ. Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση που είχε διατυπωθεί χθες από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ντομπρόβσκις και την Επίτροπο αρμόδια για τα εργασιακά Μ.Τάισεν.

Στην Κοινωνική Σύνοδο της Ε.Ε. ο Αλ. Τσίπρας: Θα θέσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση καταστροφών

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός Λόεφεν, ένας από τους οικοδεσπότε της Κοινωνικής Συνόδου, τόνισε προσερχόμενος ότι "δεν επιθυμούμε μια κοινή αγορά όπου οι επιχειρήσεις συναγωνίζονται για χαμηλότερους μισθούς" και ξεκαθάρισε τη σημασία που πρέπει να έχει η κοινωνική διάσταση της κοινής αγοράς. "Πρέπει να βάλουμε πρώτα τους ανθρώπους", είπε.

Χαρακτήρισε τη Σύνοδο "εξέχουσας σημασίας" και διευκρίνισε ότι μέχρι το Δεκέμβριο και την τακτική Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ θα αναζητήσει τρόπους να υλοποιήσει τις σημερινές εξαγγελίες. "H δουλειά δεν τελειώνει εδώ, είναι σημαντικό να πούμε ότι θα υπάρχει συνέχεια το Δεκέμβριο και την Άνοιξη".

Σε σχέση με την απουσία Μέρκελ σημείωσε: "φυσικά και θα ήθελα να την έχουμε εδώ, αλλά κατανοώ πλήρως την κατάσταση στη οποία βρίσκεται με τη διαπραγμάτευση για το σχηματισμό κυβέρνησης".

Ο Πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο θα συντάξει μια αναφορά από κοινού με τον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Στην πανηγυρική διακήρυξη του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, προχωρούν οι «28» στο Γκέτεμποργκ

Στην πανηγυρική διακήρυξη του Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, θα προχωρήσουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην ιστορική Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ για την Κοινωνική Ευρώπη. Στην Σύνοδο που συνδιοργανώνουν η Κομισιόν και ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεούφεν, μετέχουν οι 25 από τους 28 ηγέτες (Κύπρος, Φιλανδία και Γερμανία εκπροσωπούνται σε διπλωματικό επίπεδο), οι τριτοβάθμιες εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα (ΕΟΚΕ), η κοινωνία των πολιτών και άλλοι.

Οι εργασίες της Συνόδου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις ανοιχτές συνεδριάσεις και το κλειστό γεύμα. Οι τρεις ανοιχτές συνεδριάσεις θα μεταδίδονται μάλιστα και διαδικτυακά, για πρώτη φορά στα δεδομένα των συναντήσεων ηγετών. Τα τρία πάνελ θα απαντήσουν σε τρία διαφορετικά θέματα: την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, το πως θα προωθήσουμε την εργασία σε "καλύτερες δουλειές" και το πως θα διευκολυνθεί η μετάβαση των εργαζομένων από τη μια δουλειά στην άλλη.

Το γεύμα θα είναι κλειστό και σε αυτό οι 28 θα ανακεφαλαιώσουν τα συμπεράσματα των τριών θεματικών συζητήσεων και θα συζητήσουν για το μέλλον της εκπαιδευτικής ένωσης της ΕΕ.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο real.gr , υπό την προϋπόθεση της ανωνυμία το βράδυ της Πέμπτης στο Γκέτεμποργκ είπε πως η Σύνοδος και η έμφαση προς την κοινωνική διάσταση της ΕΕ, έρχεται ως απάντηση στους φόβους και την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στην ΕΕ που τα τελευταία πολλά χρόνια έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ, μετά την κρίση της ευρωζώνης και την μεταναστευτική κρίση.

"Η ΕΕ δεν έχει σκοπό την προώθηση μια νεοφιλελεύθερης ατζέντας όπως κάποιο λένε, η ΕΕ έχει κοινωνικό χαρακτήρα", τόνισε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης που εξήγησε ότι "αυτός ο ογκώδης τόμος που σας δείχνω είναι η κοινωνική νομοθεσία της ΕΕ". Σημείωσε δε ότι το ευρωπαϊκό πρότζεκτ είναι "ο γάμος μεταξύ της σοσιαλδημοκρατίας και της χριστιανοδημοκρατίας, όπως ξέρετε είναι ένας πολύ παλιός γάμος και συνήθως οι παλιοί γάμοι είναι και οι πιο πετυχημένοι". "Δεν είναι τυχαίο ότι τη Σύνοδο συνδιοργανώνουν ένας Χριστιανοδημοκράτης, ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και ένας σοσιαλδημοκράτης, ο Στέφαν Λέουφεν", είπε ο Ευρωπαίος Διπλωμάτης".

"Η σύνοδος στο Γκέτεμποργκ έχει να κάνει με την ταυτότητα της ΕΕ", σημείωσε αναφερόμενος στη συζήτηση για την "Ένωση Εκπαίδευσης 2025", που θα έχουν οι ηγέτες στο γεύμα. "Μετά το `wake up call` του brexit, συνειδητοποιήσαμε ότι κομμάτι της ταυτότητας της ΕΕ είναι πως η Ένωση δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες - είμαστε όλοι μαζί. ΕΕ δουλεύει μόνο αν καταλάβουν όλοι ότι οι αποφάσεις είναι αποφάσεις όλων και όχι των γραφειοκρατών και των sherpas".
Αναλυτικά ο Πυλώνας Κοινωνικών δικαιωμάτων που θα ανακηρυχθεί σήμερα χωρίζεται σε τρία κεφάλαια: “Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας”, “δίκαιες συνθήκες εργασίας” και “Κοινωνική προστασία και ένταξη” και περιέχει 20 επί μέρους άρθρα.

Εξαιρετικής σημασίας, είναι τα άρθρα 5,6,8,14 και 15, για τις συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συντάξεις και το ελάχιστο εισόδημα.

Αναλυτικά, στο άρθρο 5 (Ασφαλής και προσαρμόσιμη απασχόληση), προβλέπεται ότι “ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιη και ίση μεταχείριση όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και την κατάρτιση”.
Η ΕΕ δέχεται μάλιστα ότι “σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ευελιξία για τους εργοδότες ώστε να προσαρμόζονται ταχέως στις αλλαγές στο οικονομικό πλαίσιο”.

Σημειώνεται μεν ότι “πρέπει να ενισχυθούν οι καινοτόμες μορφές εργασίας που εξασφαλίζουν την ποιότητα των συνθηκών εργασίας, πρέπει να ενθαρρύνεται η επιχειρηματικότητα και η αυτοαπασχόληση, η επαγγελματική κινητικότητα να διευκολύνεται”, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι “οι σχέσεις εργασίας που οδηγούν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας αποτρέπονται, μεταξύ άλλων απαγορεύοντας την κατάχρηση των άτυπων συμβάσεων και κάθε περίοδος δοκιμασίας πρέπει να είναι εύλογης διάρκειας”.

Σε ότι αφορά τους μισθούς (άρθρο 6) η ΕΕ ορίζει ότι “οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε δίκαιους μισθούς που παρέχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο”.

Διευκρινίζει μάλιστα ότι “πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής ελάχιστος μισθός κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες του εργαζομένου και της οικογένειάς του υπό το πρίσμα των εθνικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πρόσβαση στην απασχόληση και τα κίνητρα για αναζήτηση εργασίας”.

Οι 28 αναφέρουν ρητά ότι “η φτώχεια στην εργασία πρέπει να αποτρέπεται” και πως “όλοι οι μισθοί καθορίζονται κατά τρόπο διαφανή και προβλέψιμο σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές και με σεβασμό της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων”.

Στο δε κεφάλαιο 8 (κοινωνικός διάλογος και συμμετοχή των εργαζομένων) οι 28 της ΕΕ προβλέπουν ότι ”οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών, της πολιτικής απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές”.

Ρητά αναφέρεται και πάλι πως “ενθαρρύνονται να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις σε θέματα που τους αφορούν, τηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία τους και το δικαίωμα συλλογικής δράσης. Κατά περίπτωση, οι συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων υλοποιούνται σε επίπεδο Ένωσης και των κρατών μελών της”.

Διευκρινίζουν δε ότι “οι εργαζόμενοι ή οι εκπρόσωποί τους έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται και να ζητούν εγκαίρως διαβουλεύσεις σχετικά με θέματα που σχετίζονται με αυτά, ιδίως όσον αφορά τη μεταβίβαση, την αναδιάρθρωση και τη συγχώνευση επιχειρήσεων καθώς και τις ομαδικές απολύσεις”.
“Πρέπει να ενθαρρυνθεί η υποστήριξη της αύξησης της ικανότητας των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν τον κοινωνικό διάλογο”, αναφέρει ο Πυλώνας των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Σε σχέση με το ελάχιστο εισόδημα (άρθρο 14) προβλέπεται ότι “όλοι οι πολίτες που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους έχουν το δικαίωμα σε επαρκείς παροχές ελάχιστου εισοδήματος που εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε όλα τα στάδια της ζωής και αποτελεσματική πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Για όσους μπορούν να εργαστούν, τα οφέλη του ελάχιστου εισοδήματος θα πρέπει να συνδυάζονται με κίνητρα για επανενσωμάτωση στην αγορά εργασίας”.

Τέλος το άρθρο 15 περιέχει προβλέψεις για τα εισοδήματα και τις συντάξεις γήρατος και τονίζει ότι “οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι κατά τη συνταξιοδότηση έχουν δικαίωμα σύνταξης ανάλογα με τις εισφορές τους και εξασφάλιση επαρκούς εισοδήματος. Οι γυναίκες και οι άνδρες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες να αποκτήσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Όλοι κατά την περίοδο του γήρατος έχουν το δικαίωμα σε πόρους που εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια”.