Σήμα Ντιμιτρόφ για erga omnes αναμένει η Αθήνα - Για πρώτη φορά πάνω από 50% οι πιθανότητες επίλυσης του ονοματολογικού

Για πρώτη φορά πιθανότητες μεγαλύτερες του 50% για μια επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ δίνουν διπλωματικές πηγές ενόψει της σημερινής συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της συνόδου Βαλκανικών χώρων και χωρών του Βίζεγκραντ σήμερα και αύριο στο Σούνιο.
Του Φοίβου Κλαυδιανού

Για πρώτη φορά πιθανότητες μεγαλύτερες του 50% για μια επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ δίνουν διπλωματικές πηγές ενόψει της σημερινής συνάντησης Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της συνόδου Βαλκανικών χώρων και χωρών του Βίζεγκραντ σήμερα και αύριο στο Σούνιο.

"Περιμένουμε απάντηση για το "erga omnes". Αν το δεχθούν, το θέμα, έχει τελειώσει" εξηγούν οι ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας ότι από την Αθήνα ό,τι είναι να γίνει, έχει γίνει και τώρα αναμένεται η κίνηση των Σκοπίων.

Δεδομένου ότι αυτό έχει εκφραστεί με σαφή τρόπο στις διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα με τη γείτονα, οι υπεραισιόδοξες δηλώσεις Ζάεφ για επίτευξη λύσης μοιάζουν να δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων είναι αποφασισμένη να αποδεχθεί και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί αυτό το θετικό σενάριο, σήμερα και αύριο δεν αναμένεται οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια, αλλά να σηματοδοτηθεί σε επίπεδο ρητορικής ότι η τελική συμφωνία θα υπάρξει στην διάσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκάνιων, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή μεταξύ Τσίπρα και Ζαεφ.

Πάντως, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο της συμμαχίας τον Ιούλιο. Ωστόσο, μπορεί να ξεκινήσει μια μεταβατική περίοδος με αυτή την προοπτική και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Κρίσιμης σημασίας σε αυτή τη διαδικασία θα είναι το δημοψήφισμα για αλλαγή του συντάγματος στην ΠΓΔΜ, αλλά και η αντίστοιχη ψηφοφορία στην ελληνική βουλή.

Η διάσκεψη στο Σούνιο

Στη διάσκεψη στο Σούνιο συμμετέχουν οι χώρες του βιζεγκραντ στην ΕΕ - Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία-, οι τέσσερις χώρες των Βαλκανίων στην ΕΕ - Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία- και οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να μπουν στην ΕΕ -Σερβια, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία.

Αντικείμενο της σύνοδου είναι η αναζήτηση των προϋποθέσεων για την είσοδο των έξι χωρών στην ΕΕ, καθώς και η ανάγκη σύναψης συμμαχιών μεταξύ των μικρότερων χωρών της ΕΕ προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντα τους στην επικείμενη συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ.

Παμμακεδονικές Ενώσεις σε Κοτζιά: Σταματήστε τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

Νέο ραντεβού Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στην Αθήνα - Η προοπτική συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ και η υπόσχεση για «πάρτι»

Αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ μετά το 4ωρο τετ α τετ στη Βιέννη – Νίμιτς: Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

Ζάεφ: Δεν φτάνουν δύο εβδομάδες για λύση στο σκοπιανό - Συμφωνεί το ΥΠΕΞ: Να σταματήσει ο Επίτροπος Χαν να παρέχει λάθος εικόνα

Ζάεφ: Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ ποτέ δεν βρέθηκαν τόσο κοντά για μια συνολική λύση

Κοτζιάς προς Ζάεφ: Δείξτε σοβαρότητα, διαπραγμάτευση με συνεντεύξεις δεν γίνεται (ΒΙΝΤΕΟ)

Δένδιας στον realfm για Σκοπιανό: Βρισκόμαστε στο απόλυτο πουθενά - Η κυβέρνηση ή δεν ξέρει να διαπραγματεύεται ή δεν διαπραγματεύεται καλά

Παππάς στον realfm για Σκοπιανό: Δεν νομίζω ότι πάμε για ναυάγιο - Η θέση της κυβέρνησης είναι καθαρή

Γεωργιάδης για Σκοπιανό: Αν η ονομασία δεν είναι erga omnes να σταματήσει τώρα η διαπραγμάτευση (ΒΙΝΤΕΟ)