Σύγκρουση στην πρεμιέρα της Προανακριτικής για την Novartis – Αναζητούν αν έχει αρμοδιότητα

Η κυβερνητική πλειοψηφία πρόκρινε την πρόταση να διερευνήσει η επιτροπή κατά πόσον τα αδικήματα που αναφέρονται εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της
Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου

Σε νομικοπολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων εξελίχτηκε η πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση της Προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Η κυβερνητική πλειοψηφία πρόκρινε την πρόταση να διερευνήσει η επιτροπή κατά πόσον τα αδικήματα που αναφέρονται εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος «το αντικείμενο της επιτροπής είναι η αναζήτηση της αρμοδιότητας του κρίνοντος οργάνου»

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί, και εξετάζεται η αρμοδιότητα διερεύνησης για τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας.

Όσο για το “ξέπλυμα μαύρου χρήματος” η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται σε όλους τους τόνους το αίτημα “να εξεταστεί η υπόθεση από την αρχή όπως προβλέπεται από το άρ. 156.4 του κανονισμού το οποίο δίνει και την σχετική αρμοδιότητα στην επιτροπή.” Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την κλήση των τριών μαρτύρων και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων. Όπως λένε χαρακτηριστικά “εμείς δεν θέλουμε παραγραφή. Όλα στο φώς”

Κατόπιν όλων αυτών τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η απόφαση της κυβέρνηση είναι να οδηγήσει και αυτή την πρακτική στο μοντέλο της προκαταρκτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου .

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου υποστήριξε: «Δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της επιτροπής. Αυτή συστάθηκε με απόφαση της βουλής και έχει σύμφωνα με το 156 του κανονισμού πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα. Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να κάνει η επιτροπή από την αρχή καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων. Άρα πριν μιλήσουμε για παραγραφές θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών. Διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας».

Παρά ταύτα οριστική απόφαση για το εάν η επιτροπή έχει αρμοδιότητες αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή.