Την Τρίτη η απόφαση για την προανακριτική του Άκη

Αύριο αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το σκάνδαλο των υποβρυχίων το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την απόφαση για τη σύσταση Προανακριτικής.
Αύριο αναμένεται να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το σκάνδαλο των υποβρυχίων το ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την απόφαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τα ερωτήματα στα οποία καλείται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις το ΠΑΣΟΚ, μελετώντας τη δικογραφία που έφτασε ήδη στη Βουλή, είναι δύο:

Πρώτον, αν θα εξεταστούν ευθύνες και των μελών του ΚΥΣΕΑ που έλαβε την απόφαση για την αγορά των συγκεκριμένων υποβρυχίων και του προεδρεύοντος αυτού τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σημειωτέον ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση απουσίαζε και δεν συνυπέγραψε την απόφαση ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr, η έως τώρα κατεύθυνση είναι ότι τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν έχουν ευθύνες και συνεπώς δεν τα περιλαμβάνει η Προανακριτική, οριστική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί αύριο Τρίτη και αφού μελετηθεί εξονυχιστικά η δικογραφία.

Δεύτερον, αν η Προανακριτική Επιτροπή θα αφορά ολόκληρη την περίοδο, από την εποχή που έγινε η προμήθεια των υποβρυχίων μέχρι και το 2009, εποχή για την οποία ο πρώην υπουργός κ. Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε ότι «το πάρτι συνεχιζόταν». Οι πληροφορίες του real.gr επιμένουν ότι η Προανακριτική θα επεκτείνεται έως το 2009 και θα αφορά πέραν του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, τους επόμενους υπουργούς Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και Ευάγγελο Μεϊμαράκη, όχι όμως και τον νυν υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κατήγγειλε τη σύμβαση.
 
Αρμόδιες πηγές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι η παραλαβή των υποβρυχίων έγινε από τον κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο και προφανώς η Προανακριτική δεν μπορεί παρά να τον αφορά. Και σε αυτό το θέμα όμως, οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, αφού μελετηθεί επισταμένως η δικογραφία για την οποία κοινοβουλευτικές πηγές του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι δεν είναι εμπεριστατωμένη και ότι η περαιτέρω διερεύνηση ποινικών ευθυνών του κ. Τσοχατζόπουλου προκύπτει από το πόρισμα του ΣΔΟΕ που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία που έχει αποσταλεί στη Βουλή.

Στη Βουλή, επίσης, δεν έχει φτάσει παρά μισή η δικογραφία από τη Γερμανία και το επόμενο διάστημα αναμένεται η επόμενη μισή, ενώ αναμένεται πιθανότατα και δεύτερο πόρισμα του ΣΔΟΕ.

Την προκαταρκτική δουλειά έως αύριο που θα ληφθούν οι αποφάσεις, την έχει αναλάβει ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Έξαρχος και βουλευτές που ασχολήθηκαν με την υπόθεση της Siemens όπως ο κ. Μπετενιώτης και η κυρία Βασιλική Τσόνογλου.

Διαγραφή Άκη

Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος πάντως έχει ήδη διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε στη Real News ο κ. Μιχάλης Καρχιμάκης. «Ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος έχει ήδη διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μέλος του κόμματος, δεν έχει σχέση μαζί του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος. Στην Ιπποκράτους συζητήθηκε αν πρέπει να εκδοθεί ανακοίνωση διαγραφής από το ΠΑΣΟΚ του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του κινήματος, ενώ το 1996 διεκδίκησε και έχασε από τον Κωνσταντίνο Σημίτη τόσο την πρωθυπουργία όσο και την προεδρία του κόμματος. Διαπιστώθηκε όμως ότι η ποινή της διαγραφής δεν υπάρχει στο καταστατικό.

«Η αναστολή της κομματικής ιδιότητας σημαίνει επακριβώς διαγραφή» επεσήμανε στη Real News ο Μιχάλης Καρχιμάκης. Η απόφαση για την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Άκη Τσοχατζόπουλου αποτέλεσε εισήγηση της Επιτροπής Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ και επικυρώθηκε από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, την παλαιά Επιτροπή Δεοντολογίας, στην οποία προεδρεύει ο πρώην υπουργός Γιώργος Ανωμερίτης.
 
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως υπήρξαν εισηγήσεις και έγιναν σκέψεις να δημοσιοποιηθεί ανακοίνωση πολιτικού σκεπτικού διαγραφής, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η «τυπική» οδός που μεταξύ άλλων καταδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διαγράψει τον πρώην υπουργό προ δεκαοκταμήνου.