Quantcast

Το χρονικό και οι αντιδράσεις για την παραίτηση Σακελλαρίου - ΝΔ κατά κυβέρνησης και επίθεση Κοντονή σε Βερβεσό

Αποχωρεί ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν.Σακελλαρίου, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη» την παραβίαση του απορρήτου σε ό,τι αφορά τις διασκέψεις για το θέμα του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Η παραίτηση προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αλλά και κόντρα μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή και του προέδρου του ΔΣΑ Δ.Βερβεσού.

Αποχωρεί από τη θέση του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, με αφορμή την «αδιανόητη», όπως την χαρακτήρισε, παραβίαση του απορρήτου του Ανώτατου Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά τις διασκέψεις για το θέμα του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Η αποχώρηση του επικεφαλής του ΣτΕ, ο οποίος ήταν συναισθηματικά φορτισμένος στις δηλώσεις του, έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του και έγινε ήδη δεκτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Μεταξύ άλλων σε δήλωσή του τόνισε:

«Στην απόφασή μου αυτή κατέληξα μετά την πρόσφατη παραβίαση του απορρήτου της διασκέψεως του Δικαστηρίου σχετικά με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και την εύλογη αναταραχή που προκάλεσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η αδιανόητη όσο και απαράδεκτη αυτή παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, την οποία αντικειμενικά αδυνατώ να ελέγξω, επέφερε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και το κύρος του θεσμού του Συμβουλίου της Επικρατείας και δεν μου επιτρέπει, πλέον, να εξακολουθήσω να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με την δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα.

Η σημερινή απόφασίς μου -έστω και αν απέχει λίγες μόνον ημέρες από την υποχρεωτική αποχώρησή μου από την υπηρεσία δεν παύει -όσο επιβεβλημένη και αν είναι- να αποτελεί μία πολύ επώδυνη απόφαση, για μένα που διανύω το 42ο έτος της δικαστικής μου σταδιοδρομίας, έχοντας αφιερώσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στην υπηρεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, έναν θεσμό, τον οποίο αγαπώ και θα συνεχίσω να αγαπώ μέχρι το τέλος της ζωής μου.

Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, διότι δεν αποχωρώ αμαχητί, αφού όλα αυτά τα χρόνια αγωνίσθηκα, με τη βοήθεια του Θεού, τον αγώνα τον καλό».

Δείτε το βίντεο του Σκάι




Ο Κοντονής συμφωνεί

Σε δήλωσή του, ο αρμόδιος υπουργός  Σταύρος Κοντονής επισημαίνει ότι η παραβίαση δικονομικών κανόνων όσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και δη η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και των διαμειβομένων σε κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις, το οποίο θέτει στην επιστολή παραίτησής του και ο κ. Σακελλαρίου, υποβαθμίζει κατάφωρα τον θεσμό της Δικαιοσύνης και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά στους πολίτες.

Ο κ. Κοντονής καλεί τους δικαστικούς λειτουργούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα, περιφρουρώντας το κύρος του θεσμού που υπηρετούν και θωρακίζοντας με τη συμπεριφορά τους δικονομικούς κανόνες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν απαρεγκλίτως.

ΝΔ για την παραίτηση Σακελλαρίου

«Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την αιφνιδιαστική παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου.

Δ. Βερβεσός για την παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

Σε δήλωση του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρη Βερβεσού, με αφορμή την δήλωση παραίτησης του Προέδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

«H παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας. Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη...»

Απάντηση Κοντονή στον Βερβεσό

Σκληρή απάντηση έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στον προέδρο της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων και προέδρο του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, μετά την εκτενή δήλωση του τελευταίου με αφορμή την σημερινή παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικολάου Σακελλαρίου.

Ο κ. Κοντονής, σε έντονους τόνους απαντά στον κ. Βερβεσό και επισημαίνει ότι η αντίδραση του προέδρου του ΔΣΑ, οφείλεται στην εξαγγελία του για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών.


Θεοχάρης: Να κληθεί σε ακρόαση ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ

Tην έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 παρ. 4 του ΚτΒ, ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης προκειμένου να εξεταστεί η πρότασή του να κληθεί σε ακρόαση ο παραιτηθείς Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος αυτοπροσώπως τα μέλη της Διάσκεψης για τις αιτιάσεις της παραίτησής του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης, "η παραίτηση αυτή είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά".


Κίνημα Αλλαγής: Τις βαθιές πληγές στο κράτος δικαίου δείχνει η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

ΝΔ για την παραίτηση Σακελλαρίου: Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις