Τζανακόπουλος: Ποια η σχέση Μητσοτάκη και της συζύγου του με τον μεσάζοντα Σφακιανάκη; – Απάντηση Μαρέβας με εξώδικο

Η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ., Μαρέβα Μητσοτάκη, απάντησε με εξώδικο κατά υπουργών και δημοσιογράφων ζητώντας να ανακαλέσουν τους ισχυρισμούς περί γνωριμίας της με τον Τζον Σφακιανάκη.
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και κυβέρνησης μετά την κόντρα πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, με δηλώσεις τόσο του κυβενρητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, όσο και της εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Μαρίας Σπυράκη, ενώ η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ., Μαρέβα Μητσοτάκη, απάντησε με εξώδικο κατά υπουργών και δημοσιογράφων ζητώντας να ανακαλέσουν τους ισχυρισμούς περί γνωριμίας της με τον Τζον Σφακιανάκη.

Εξώδικο Μαρέβας Μητσοτάκη 

Εξώδικο κατά των Νίκου Παππά και Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά και των δημοσιογράφων Κώστα Βαξεβάνη, Ιωάννη Φιλιππάκη και Νικόλα Βουλέλη κατέθεσε η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρέβα Μητσοτάκη, με αφορμή υπαινιγμούς που διέρρευσε με non paper το Μέγαρο Μαξίμου ότι «έχει επιχειρηματικές σχέσεις με τον επίδοξο μεσάζοντα» για την πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, Τζον Σφακιανάκη, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα.

Τζανακόπουλος: Ποια η σχέση Μητσοτάκη-Μαρέβας με τον μεσάζοντα Σφακιανάκη;

«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέρρευσε με πάταγο η γραφική σκευωρία την οποία προσπάθησε να ενορχηστρώσει η Νέα Δημοκρατία, καθοδηγούμενη από συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως κατήγορος και για άλλη μια φορά κατέληξε κατηγορούμενος».

Επιτροπή Εξοπλιστικών: Προς ανάκληση η απόφαση πώλησης πυρομαχικού υλικού στη Σ. Αραβία

«Χθες αποδείχτηκε, ότι η επιχειρηματολογία της ΝΔ είχε βασιστεί στις πληροφορίες που διοχέτευε στις ελληνικές αρχές ένας επίδοξος μεσάζοντας, ο μοναδικός μεσάζοντας σε αυτή την υπόθεση, ο κύριος Γιάννης Σφακιανάκης. Και όχι φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση» τονίζει Δημήτρης Τζανακόπουλος και προσθέτει:

«Ο κος Μητσοτάκης προσωπικά οφείλει να απαντήσει, ποια η σχέση του κυρίου Σφακιανάκη τόσο με τον ίδιο, όσο και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του».

«Αυτό είναι και το μοναδικό ερώτημα που έμεινε αναπάντητο κατά τη χθεσινή συζήτηση», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Debate-φωτιά στον realfm-Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας μπήκε στο κάδρο της μίζας–Μπάρκας: Δεν θα απειλείτε τον πρωθυπουργό με ειδικό δικαστήριο


Την ίδια ώρα, σε non parer της κυβέρνησης σημειώνονταν τα εξής:

«Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέρρευσε με πάταγο η ενορχηστρωμένη σκευωρία της ΝΔ σε βάρος της κυβέρνησης για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Βασικός στόχος της ΝΔ ήταν να δημιουργήσει την εντύπωση σκανδάλου στην προσπάθειά της να αλλάξει τη συζήτηση από τα πραγματικά σκάνδαλα (Paradise Papers, Siemens, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ.)

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης πήγε χθες για μαλλί και βγήκε κουρεμένος, γιατί:

1) Αποδείχθηκε ότι ο φερόμενος ως μεσάζοντας, Β. Παπαδόπουλος, ήταν ο επίσημα πληρεξούσιος από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας να υπογράψει εκ μέρους της μία διακρατική συμφωνία (G2G) και όχι εμπορική συμφωνία με την ελληνική πλευρά.

2) Αποδείχθηκε ότι η ελληνική πλευρά υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον επίσημα πληρεξούσιο της Σαουδικής Αραβίας. Διακρατική συμφωνία σημαίνει ότι τα χρήματα καταβάλλονται από κρατικό λογαριασμό σε κρατικό λογαριασμό, άρα δεν υπάρχει μεσολάβηση ή προμήθεια τρίτων.

3) Αποδείχθηκε ότι ο επίσημα πληρεξούσιος από τη Σαουδική Αραβία να την εκπροσωπήσει στη διαπραγμάτευση με τις ελληνικές Αρχές, δεν ήταν παλιός γνώριμος του κ. Τσίπρα, αλλά της οικογένειας Μητσοτάκη. Είχε ταξιδέψει στη Μόσχα το 1991, καθώς ήταν στην επίσημη επιχειρηματική αποστολή που συνόδευε τον τότε Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, σε επίσημο ταξίδι στη Ρωσία.

Αμέσως μετά εισέπραξε 67 εκατ. δολάρια, και όχι δραχμές όπως ακούστηκε, από την τότε ελληνική κυβέρνηση για εξαγωγές από την Ελλάδα στη Ρωσία.

Φανταστείτε τι θα γινόταν, εάν ο κ. Παπαδόπουλος συνόδευε τον σημερινό Πρωθυπουργό σε ταξίδι και είχε εισπράξει έστω και ένα ευρώ από τη σημερινή κυβέρνηση.

4) Η μεγάλη αποκάλυψη της βραδιάς όμως ήταν, πως όλη η επιχειρηματολογία της ΝΔ που είχε στηθεί πάνω στις ανησυχίες της ελληνικής πρεσβείας στο Ριάντ, ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί αυθεντικά τη Σαουδική Αραβία, κατέρρευσε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Έλληνας πρέσβης δεν μετέφερε την επίσημη θέση της Σαουδικής Αραβίας, αλλά τη θέση ενός Έλληνα επίδοξου ενδιάμεσου, του John Sfakianakis, ο οποίος επιθυμούσε να αναλάβει ως μεσάζοντας στη διαπραγμάτευση με τη ελληνική πλευρά.

Μετά λοιπόν από την παταγώδη κατάρρευση της σκευωρίας, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απαντήσει άμεσα:

Τελικά γιατί η ΝΔ έκανε όλη αυτή τη φασαρία; Ποιο ήταν το βασικό της επιχείρημα;

Ότι υπήρξε σκάνδαλο μίζας σε μία διακρατική συμφωνία ή ότι τελικά η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί;

Ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία μίλησε για σκάνδαλο μίζας.

Στη δευτερολογία του όμως αναρωτήθηκε "που είναι τα λεφτά". Μα αφού δεν υπάρχουν λεφτά πώς υπάρχει σκάνδαλο;

Επίσης, άξιο διερεύνησης είναι το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Λοβέρδος είχαν πρόσβαση, αποσπασματική και επιλεκτική όπως φάνηκε, σε επίσημα απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα. Πώς αλήθεια την εξασφάλισαν αυτή;

Το βασικό ερώτημα όμως που έχει μείνει αναπάντητο από τη χθεσινή συζήτηση είναι το εξής:

Ποια είναι η σχέση του επίδοξου μεσάζοντα, κ. Σφακιανάκη, που στο όνομα των δικών του πιέσεων έγινε όλη αυτή η φασαρία, με τη ΝΔ και ειδικότερα με τον αρχηγό της και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του;

Θα απαντήσει αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης ή για να αλλάξει πάλι ατζέντα θα σκαρφιστεί κάποια άλλη σκευωρία;

Σπυράκη: Ούτε εξ όψεως δεν τον γνωρίζει

«Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος θα λογοδοτήσουν μαζί για το σκάνδαλο με τους μεσάζοντες και την απώλεια 66 εκ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία.
Οι Έλληνες έχουν καταλάβει ποιοι πήγαν να πάρουν μίζες, τονίζει η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η κυρία Μητσοτάκη δεν γνωρίζει ούτε εξ όψεως τον κ. Σφακιανάκη και ήδη κινείται νομικά εναντίον των άθλιων συκοφαντών και των φερέφωνων του Μαξίμου», υπογραμμίζει η κ Σπυράκη.

Την ίδια ώρα πηγές της ΝΔ τονίζουν ότι: «η Κυβέρνηση πιάστηκε “με την γίδα στην πλάτη” και τώρα προσπαθεί να την ξεφορτωθεί.

Αφού πρώτα αρνήθηκε το αίτημα της Ν.Δ. να εξεταστούν κεκλεισμένων των θυρών όλα τα πρόσωπα που είχαν ανάμειξη στην υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, σήμερα δρομολόγησε τη σύγκληση της επιτροπής προκειμένου να ακυρώσει τη σκανδαλώδη συμφωνία.

Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της από τις καθημερινές αποκαλύψεις, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κουκουλώσει την υπόθεση, ώστε να μην υπάρχει αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης.

Να ξέρουν καλά όμως ότι κάθε προσπάθεια συγκάλυψης ή αντιπερισπασμού θα πέσει στο κενό. Η ιστορία θα φτάσει μέχρι τέλους και οι ευθύνες, πολιτικές και δικαστικές θα αποδοθούν σε όλους».