Quantcast

Χαρίτσης στον realfm: Παραγωγική ανασυγκρότηση δεν μπορεί να γίνει με διάλυση των εργασιακών σχέσεων

Στην πορεία της διαπραγμάτευσης εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Στην πορεία της διαπραγμάτευσης εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναφέρθηκε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί πως μπορούμε να προλάβουμε να κλείσουμε τα «ανοιχτά» μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης είπε: «Η 5η Δεκεμβρίου είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο με τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ολο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, έχει γίνει μία πολύ εντατική προσπάθεια στις συζητήσεις με τους θεσμούς έτσι ώστε να προχωρήσουν τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σήμερα συνεδριάζει το EWG οπότε θα έχουμε μία καθαρότερη εικόνα για το που βρισκόμαστε. Πάντως, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σαφές ότι η 5η Δεκεμβρίου παραμένει το σημαντικό εκείνο ορόσημο, ημερομηνία, κατά την οποία θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό η διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης».

Στο ερώτημα αν στο βωμό ολοκλήρωσης της αξιολόγησης η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε υποχωρήσεις στα εργασιακά που θα αφήσουν «βαριά» σκιά τα επόμενα χρόνια ο κ. Χαρίτσης απάντησε: «Πρέπει να κλείσουμε πάρα πολύ γρήγορα έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία για το χρέος και βεβαίως να καταλήξουμε στον στόχο μας που είναι η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αρα για να μπορέσουμε να έχουμε όλη αυτή την αλληλουχία των εξελίξεων θα πρέπει να κλείσει πάρα πολύ γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Με αυτή την έννοια η 5η του Δεκέμβρη είναι και για μας ένα πάρα πολύ σημαντικό χρονικό σημείο και σε αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει η εντατική δουλειά του προηγούμενου διαστήματος».

Και πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης: «Σε σχέση με τα εργασιακά, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφής. Εμείς μιλάμε για επαναφορά του συστήματος των εργασιακών σχέσεων στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτό συζητάμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και νομίζουμε ότι θα βρούμε τελικά ευήκοα ώτα σε αυτή την προσπάθεια. Η όλη συζήτηση περί παραγωγικής ανασυγκρότησης, περί αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, περί επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει σε μία λογική διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, υποτίμησης του κόσμου της εργασίας, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΑΛΕΞΗΣ ΧΑΡΙΤΣΗΣ