Quantcast

Χρεοκοπία... και με επιλογή μας

Μέρκελ - Σαρκοζί: «Ή κυρώνετε τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου ή φεύγετε από το ευρώ!». (VIDEO)
ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Η περίφημη 6η δόση του 1ου δανείου δε θα καταβληθεί στα μέσα Νοέμβρη, όπως αποφάσισαν από κοινού ΔΝΤ και οι 16 της Ευρωζώνης. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η κ. Λαγκάρντ από πλευράς ΔΝΤ και ο πρόεδρος Μπαρόζο μετά από συνεννόηση με τους Ζ.Κ. Γιούνκερ, Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί.

Η Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησαν σαφές σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση ότι “δεν είναι δυνατόν να εκταμιευτεί ούτε σεντ από τα χρήματα των Γάλλων και Γερμανών φορολογουμένων προτού οι Έλληνες αποφασίσουν το που θέλουν να βρίσκονται, στο ευρώ ή εκτός. Αν, όμως, θέλουν να μείνουν θα πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες”.

Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, η ομόφωνη απόφαση της 27ης Οκτωβρίου που φέρει και την υπογραφή του, προέβλεπε εκταμίευση “υπό την αίρεση της έγκρισης από το ΔΝΤ”. Το ΔΝΤ, όμως, δε δίνει λεφτά σε χώρες με πολιτική αστάθεια και άνευ εξασφαλισμένης συνέχισης του προγράμματός του και ως εκ τούτου, η πρόθεση του πρωθυπουργού να πάει σε δημοψήφισμα καθιστά αδύνατη την καταβολή της. Πηγές του γαλλικού υπουργείου οικονομικών ξεκαθάριζαν πως η Ελλάδα θα μείνει από ρευστό το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με το δεδομένο ότι ακόμη και αν δεν πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να βρει 3 δισ. ευρώ ως τα τέλη Νοεμβρίου και άλλα 12 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη για την πληρωμή χρεολυσίων η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από την ευρωζώνη οικειοθελώς. Η νομική υπηρεσία της Κομισιόν και το αντίστοιχο τμήμα της ΕΚΤ έχουν αποφανθεί ότι η έξοδος από το ευρώ πραγματοποιείται μόνο με έξοδο από την Ε.Ε. Αυτά, αν ο πρωθυπουργός δεν υπαναχωρήσει στην “παράλογη” όπως τη χαρακτηρίζουν απόφασή του, ή δεν μεσολαβήσουν “πολιτικές εξελίξεις”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου βέβαια εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι και το δημοψήφισμα θα γίνει και θετικό θα είναι και η δόση θα φτάσει πάνω στην ώρα.



Όμως, όσοι γνωρίζουν καθιστούν σαφές ότι η αισιοδοξία του έγκειται στη μεταφυσική και όχι σε λογιστικά δεδομένα.

Όλα τα παραπάνω διεμήνυσαν ήδη στον πρωθυπουργό η Α. Μέρκελ και ο Ν. Σαρκοζί κατά τη συνάντησή τους στις Κάννες, στο περιθώριο της Συνόδου των G20. Οι δύο ηγέτες αφού υπενθύμισαν στον πρωθυπουργό ότι κατά τη συγγραφή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου δεν έβαλε κανένα αστερίσκο ούτε έθεσε το ζήτημα “της γνώμης του ελληνικού λαού και το θυμήθηκε μετά”, του επεσήμαναν πως οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες και αν σκόπευε να ζητήσει δημοψήφισμα ή άλλης μορφής επικύρωση "θα ανέβαλαν τη Σύνοδο για ένα προσφορότερο διάστημα". Αυτό, τελικά, δεν έγινε. Αντιθέτως, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και κ. Σαρκοζί δαπάνησαν ατέλειωτα πολιτικά αποθέματα για να πείσουν τις τράπεζες και τους άλλους εταίρους για την αναγκαιότητα διαγραφής του 50% του ελληνικού χρέους και τη δημιουργία του νέου πακέτου.

Γαλλικές και γερμανικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός επιχείρησε να θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων, για να εισπράξει, όμως, την κάθετη άρνηση των συνομιλητών του.

“Οι κανόνες είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι, οι Έλληνες τους ήξεραν”, είπε μετά τη συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: “κάθε φορά που έγιναν εκπτώσεις στους κανόνες, έγινε έκπτωση και στο μέλλον της Ευρώπης”.





Μέρκελ, Σαρκοζί και Λαγκάρντ έθεσαν στον Γιώργο Παπανδρέου 3 σημεία για να αναλογιστεί:

“Πρώτον, δεν παίρνεις λεφτά και χρεοκοπείς”.

“Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, εσύ είσαι;”

“Σήμερα, για πρώτη φορά η Γερμανία είχε αύξηση της ανεργίας και μείωση της βιομηχανικής ζήτησης (PMI), αντιλαμβάνεσαι ότι δημιουργείς πρόβλημα στον πυρήνα της Ένωσης;”

Πράγματι μετά από την αναγγελία περί δημοψηφίσματος η ύφεση ακουμπάει τη μόνη χώρα “που πληρώνει γερά” το ευρώ.

Η Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος ρωτήθηκαν για το αν είναι προετοιμασμένοι για την μετάδοση της κρίσης από την ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας, απέφυγαν όμως να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση.

Αυτό ήταν και το τελεσίγραφο που απηύθυναν στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αφού ξεκαθάρισαν ότι όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες του ευρώ διαφωνούν και κατακρίνουν, "σφόδρα και μετά επιτάσεως" την ιδέα του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος και τον ηθικό αυτουργό του, τού ζήτησαν, αν παραμείνει στην εξουσία “να τελειώνει με αυτήν την κοροϊδία το συντομότερο δυνατό", ήτοι πριν από το Δεκέμβρη, για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ του ξεκαθάρισαν ότι το μόνο που μπορεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός είναι η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ, ή όχι, όπως ανέφεραν και στη κοινή συνέντευξη τύπου.