Quantcast

ΥΠΕΞ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με την Αλβανία - ΝΔ: Δεν θα δεχθούμε νέα «τετελεσμένα»

Η κυβέρνηση προωθεί τεχνική συμφωνία με τα Τίρανα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, αντιδράσεις χωρών μελών της ΕΕ δεν επιτρέπουν να δρομολογηθεί πρόσκληση ένταξης της Αλβανίας στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα. Πάντως η ΝΔ προειδοποιεί ότι δεν θα δεχθεί νέα εν κρυπτώ «λύση» στο «Αλβανικό».
Η Ελληνική κυβέρνηση ήθελε να ολοκληρώσει τις τεχνικές συζητήσεις με την Αλβανία για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, πριν τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο της Δευτέρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φοίβου Κλαυδιανού στο Real.gr.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, ωστόσο οι αντιδράσεις χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γαλλία, Ολλανδία), δεν επιτρέπουν να δοθεί πρόσκληση για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για τα Τίρανα προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία με την Αθήνα για την ΑΟΖ και την επίλυση μιας σειράς άλλων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, όπως η εκταφή των Ελλήνων πεσόντων του 1940, η άρση του εμπόλεμου, η αναγνώριση των διπλωματών οδήγησης, προξενικά ζητήματα και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας καθώς και οι αλλαγές των βιβλίων ιστορίας με απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών.

Οσον αφορά το «αγκάθι» της ΑΟΖ των δύο χωρών, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, ελληνικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας από τα 6 στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η αντίδραση της Τουρκίας, η οποία βλέπει ως πολύ κακό προηγούμενο για τις θέσεις της στα ελληνοτουρκικά μια επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Έντονες αντιδράσεις από τη ΝΔ

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, σχετικά με τις συνομιλίες Αθήνας – Τιράνων, αιτείται «την άμεση κατάθεση στην Εθνική Αντιπροσωπεία του κειμένου της προς υπογραφή Συμφωνίας με την Αλβανία ώστε να ενημερωθεί για το περιεχόμενό της και να τη συζητήσει η Βουλή των Ελλήνων πριν τη δεσμευτική υπογραφή της».

Κουμουτσάκος: Ετοιμάζονται εν κρυπτώ να "λύσουν" και το “Αλβανικό”

Ο Γ.Κουμουτσάκος, με νέα ανακοίνωση αναφέρεται στο Αλβανικό ζήτημα και ζητά άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως η ΝΔ δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά την εθνικά επιζήμια συμφωνία για το Σκοπιανό, οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ετοιμάζονται εν κρυπτώ να "λύσουν" και το “Αλβανικό”.

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία και βεβαίως τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας είναι κορυφαία ζητήματα για να εμπιστευτούμε την κυβέρνηση των Πρεσπών.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί νέα αρνητικά τετελεσμένα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση και συζήτηση στη βουλή πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας».