Ο κόντρα-ρόλος του Χάσι και του Ολυμπιακού

Διαβάστε το άρθρο του Παύλου Παπαδημητρίου.
Του Παύλου Παπαδημητρίου

Ο Μπέσνικ Χάσι είναι κατά τη γνώμη μου καλός κι εργατικός προπονητής. Είναι δε και συνεπής. Ό,τι υπόσχεται το υλοποιεί.

Είπε: Ήρθα για να βάλω στον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και το έκανε.

Ο κόσμος γιόρτασε, η ΠΑΕ ωφελήθηκε τα μέγιστα. Για να το καταφέρει αυτό εκτός από εργατικότητα επέδειξε σοβαρότητα και σωφροσύνη.

Τον ενδιέφεραν τα αποτελέσματα κι έπαιξε γι’ αυτά. Τα πήρε, everybody happy.

Και ξαφνικά αποφάσισε στον αγώνα της πρεμιέρας των ομίλων (που θα έπαιζε τεράστιο ρόλο στη μάχη για την τρίτη θέση) να "ενδυθεί" έναν κόντρα-ρόλο και να υποχρεώσει την ομάδα του να μπει σε “αχαρτογράφητα ύδατα”.

Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του κόουτς. Δεν ξέρω γιατί λειτούργησε έτσι.

Ξέρω, όμως, ότι έπαιξε με την ιστορία του Ολυμπιακού, η οποία τελικά διασώθηκε λόγω Πάρντο.

Εξηγούμαι:

1)Το ΠΡΩΤΟ πράγμα που κοιτάζεις στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι να δέχεσαι όσο λιγότερα γκολ μπορείς. Ο Χάσι το γνωρίζει αυτό το έργο!

Κι αντί να πει στην ομάδα να παίξει όπως ο ΙΔΙΟΣ τη δίδαξε μέχρι τώρα της, έβαλε στο μυαλό "καπρίτσια και βίτσια" που έλεγε και το παλιό λαϊκό άσμα.

Ο Ολυμπιακός έδωσε στη Σπόρτινγκ το δικαίωμα να κάνει το παιχνίδι που έπρεπε να κάνει ΑΥΤΟΣ έστω και ως γηπεδούχος.

Δηλαδή, να περιμένει πίσω απ τη μπάλα (με ενισχυμένο ανασταλτικά άξονα), να κρατάει το μηδέν και να κυνηγήσει το γκολ στην κόντρα.

2) Ακριβώς αυτή η λάθος σύλληψη του concept τον οδήγησε σε κακές επιλογές ενδεκάδας, τις οποίες διόρθωσε πια... Στο 46´ κι ενώ το συγκρότημά του είχε δει... τον "δράκο" του 0-5 η 0-6 ημίχρονο!

Έβγαλε δηλαδή τον Φορτούνη κι έβαλε τον Ζντιέλαρ αποδεχόμενος το λάθος του και προσπαθώντας να σωθεί από πιθανό διασυρμό.

Αντιλήφθηκε ότι η απόφασή του να υποτιμήσει τη Σπόρτιγκ, προσπαθώντας να κάνει εκείνος παιχνίδι κατοχής, τον οδηγούσε στον γκρεμό, αφού τους παίκτες του Ζέσους οι δικοί του δε μπορούσαν να τους πιάσουν στην κόντρα ούτε...με λάσο.

Και το χειρότερο είναι ότι ο Χάσι ΕΙΧΕ απόλυτη εικόνα της διαφοράς ταχύτητας των "λιονταριών" γιατί το διάβασμα του εκάστοτε αντιπάλου το κάνει πολύ καλά.

Τη Σπόρτινγκ δεν την υποτιμάς κόουτς, πολύ περισσότερο όταν δεν είσαι καλύτερη ομάδα.

3) Δεν ξέρω αν η επιμονή του προπονητή στον Καπίνο είναι αυτόνομη απόφαση η αν πρόκειται για γενικότερη απόρροια κλίματος εντός club.

Το λάθος, πάντως, το χρεώνεται ο ίδιος. Και το λάθος ξεκίνησε από την Ξάνθη.

Εκεί έπρεπε να παίξει ο Προτό για να "μπει στο κλίμα" και στη συνέχεια να ξεκινήσει και στο Καραϊσκάκη με τους Πορτογάλους.

Είναι.... σκάλες πιο έμπειρος απ τον Καπίνο, ο οποίος μάλιστα προερχόταν από τραυματισμό.

Ο Χάσι εδώ ΦΟΒΗΘΗΚΕ. Προφανώς τα ΜΜΕ κι ίσως κι άλλα πράγματα.Έκανε λάθος και το πλήρωσε η ομάδα.

Προσέξτε κάτι: Η φάση του πρώτου γκολ της Σπόρτινγκ έπιασε παντελώς αδιάβαστο τον Ολυμπιακό.

Κι επειδή -όπως σημείωσα- οι Πειραιώτες μελετούν πολύ καλά τον αντίπαλό τους είναι προφανές ότι η κομπίνα στήθηκε απ τον Ζέσους τελευταία ώρα!

Είδαν, δηλαδή, πως δέχθηκε ο Ολυμπιακός το γκολ στην Ξάνθη κι έστησαν ένα "κόλπο", το οποίο τους απέδωσε τα μέγιστα.

Ο Καπίνο δε δικαιούται αυτή τη στιγμή να είναι βασικός στον Ολυμπιακό.

Δεν την έχει καθόλου την έξοδο, υστερεί στη λαβή της μπάλας από στημένα, δεν εμπνέει ασφάλεια κι εμπιστοσύνη στους αμυντικούς του.

Χρειάζεται πολλή-πολλή δουλειά για να φτάσει στα αναγκαία επίπεδα σταθερότητας κι αυτοπεποίθησης για τερματοφύλακας του Έλληνα πρωταθλητή στην Ευρώπη. Το μέλλον θα είναι δικό του μόνο αν βάλει το κεφάλι κάτω.

Συμπέρασμα: Ο Χάσι θα πετύχει μόνο αν αφήσει κατά μέρος τους κόντρα ρόλους, βελτιώσει την αμυντική λειτουργία της ομάδας και παίξει με σωφροσύνη και σύνεση στην Ευρώπη.

Άλλωστε, ο Μαρινάκης δεν του χάλασε χατίρι μέχρι τώρα και δεν θα του χαλάσει και τον Δεκέμβρη.

Και να θυμάται ο κόουτς: Όσοι γράφουν από χθες ότι ο Ολυμπιακός μπορεί πλέον να "χαρεί το παιχνίδι" είναι οι πρώτοι που θα του επιτεθούν σφοδρά αν προκύψουν τεσσάρες και πεντάρες. Ο "ηρωισμός" στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να περιμένει...

ΥΓ: Πάρντο, χίλια μπράβο σου για τα δυο γκολ! Έσωσες το γόητρο της ομάδας.

Ήταν αμφότερα πολύ όμορφα και πολύ ΔΥΣΚΟΛΑ! Όμως, αγωνίζεσαι στον Ολυμπιακό κι όχι στη γειτονιά σου με τους παιδικούς σου φίλους και πρέπει να φέρεσαι αναλόγως...

ΥΓ2: Εξαίρετος προπονητής ο Ζωρζ Ζέσους, αλλά και το καραγκιοζιλίκι έχει τα όριά του.

Και στο κάτω-κάτω να θυμάται πόσο ακριβότερη ομάδα του Ολυμπιακού έχει στα χέρια του...