Γη καλεί ΕΤ μέσω... twitter

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κατ' εντολή του Καρλ Σαγκάν, δύο διαπλανητικές αποστολές της NASA μετέφεραν στο Διάστημα από μία μεταλλική πλάκα, πάνω στην οποία ήταν χαραγμένα εικονογραφημένα μηνύματα από την ανθρωπότητα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, κατ' εντολή του Καρλ Σαγκάν, δύο διαπλανητικές αποστολές της NASA μετέφεραν στο Διάστημα από μία μεταλλική πλάκα, πάνω στην οποία ήταν χαραγμένα εικονογραφημένα μηνύματα από την ανθρωπότητα. Λίγα χρόνια αργότερα, τα μη επανδρωμένα διαστημόπλοια Voyager μετέφεραν χρυσούς δίσκους με χαιρετισμούς - σε μορφή εικόνων και ήχων- προς τυχόν νοήμονα όντα, ενώ το 2008, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μετέδωσε ψηφιακά στο Διάστημα το τραγούδι των Beatles "Across the Universe".

Έτσι, το σχέδιο δύο καλλιτεχνών για να έρθουν σε επαφή με «εκεί έξω» είναι ίσως το επόμενο λογικό βήμα: οι Ναθάνιελ Στερν και Σκοτ Κίντολ εγκαινίασαν το διαδικτυακό τους project "Tweets in Space", που όπως προδίδει ο τίτλος του προτείνει την αποστολή στο Διάστημα μηνυμάτων έως 140 χαρακτήρων μέσω της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης twitter.

Οι δύο εννοιολογικοί καλλιτέχνες από τις Ηνωμένες Πολιτείες γράφουν στην ιστοσελίδα του project ότι τα twits θα μεταδοθούν στην «υπερ-Γαία» Gliese 667Cc που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και το μέγεθος της οποίας είναι πενταπλάσιο από της Γης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης, που απέχει από τον δικό μας μόλις 22 έτη φωτός, έχει τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την ύπαρξη ζωής.

«Οι εξωγήινοι που σύντομα θα γίνουν φίλοι μας θα λάβουν [σε μορφή tweet] αδιαμεσολάβητες σκέψεις και απαντήσεις για την πολιτική, τη φιλοσοφία, το λαϊκό πολιτισμό, το δείπνο, τις γάτες που χορεύουν και οτιδήποτε άλλο», γράφουν χαριτολογώντας στην ιστοσελίδα τους οι δύο καλλιτέχνες. «Ενώνοντας εκατομμύρια φωνές στο σύμπαν του twitter και στέλνοντάς τις στο ευρύτερο Σύμπαν, το "Tweets in Space" πυροδοτεί μια έντονη συζήτηση για την επικοινωνία και τη ζωή που βρίσκεται πέρα από τα σύνορα ή την κατανόησή μας».

Στερν και Κίντολ προγραμματίζουν παράσταση, το Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μεταδώσουν προς την κατεύθυνση του Gliese 667Cc όλα τα μηνύματα με το hashtag #tweetsinspace, μέσω ενός ραδιοπομπού υψηλής ισχύος που ετοιμάζονται να κατασκευάσουν οι ίδιοι. Στο εγχείρημα μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, αρκεί το μήνυμά του να περιέχει τη λέξη αυτή και να σταλεί κατά τη διάρκεια της παράστασης.