Quantcast

«Για κάθε επένδυση ενός ευρώ σε διαστημικές εφαρμογές, επιστρέφουν επτά στην οικονομία»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, η εν λόγω βιομηχανία απασχολεί στην Ελλάδφα 2.000 επιστήμονες υψηλών προσόντων.
Επτά ευρώ "επιστρέφουν" στην οικονομία για κάθε επένδυση ενός ευρώ σε διαστημικές εφαρμογές, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία του συγκεκριμένου κλάδου για κάθε χώρα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Η διαστημική βιομηχανία της Ελλάδας, προσθέτει ο Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, απασχολεί 2.000 επιστήμονες υψηλών προσόντων, ενώ "εξάγει προϊόντα είτε στοιχεία, υπηρεσίες, λογισμικό, ειδικές συσκευές, ειδικό εξοπλισμό για δορυφόρους".

Ο επικεφαλής του ΕΛΔΟ γνωστοποίησε ότι μια από τις δράσεις που ο ΕΛΔΟ σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι είναι η δημιουργία διεθνούς "space camp" στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει πως η συνεργασία της Ένωσης Διαστημικών Εταιριών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αποτελέσει επίσης έναν εκ των κύριων στόχων του Οργανισμού.

ΕΡ. Κύριε Πρωτοπαππά, ποια είναι οι κύριες στοχεύσεις του ΕΛΔΟ και τι σημαίνει "ελληνική διαστημική βιομηχανία";

Ο ΕΛΔΟ είναι μία εταιρία ΑΕ με μέτοχο το Δημόσιο. Πρώτα, πρέπει να οργανωθούμε ως εταιρία, να καταγράψουμε το τοπίο το οποίο υπάρχει και να απομονώσουμε τις άμεσες δράσεις για την προώθηση του διαστήματος στην Ελλάδα και των διαστημικών εφαρμογών. Πρέπει να δράσουμε καταλυτικά ώστε να υπάρχει συνεργασία μεταξύ της διαστημικής βιομηχανίας της Ελλάδος και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η ελληνική διαστημική βιομηχανία μπορεί να μη φαίνεται, απασχολεί όμως 2000 επιστήμονες υψηλών προσόντων και εξάγει προϊόντα, είτε στοιχεία, υπηρεσίες, λογισμικό, ειδικές συσκευές, ειδικό εξοπλισμό για δορυφόρους και παρουσιάζει πολλά άλλα επιτεύγματα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι μέχρι σήμερα επενδύσεις που έχει κάνει η χώρα στα ευρωπαϊκά προγράμματα, δίνοντας εκατομμύρια μέσω υπουργείων και όλα αυτά μέσα από συντονισμένο ρόλο που μπορεί να έχει ο Διαστημικός Οργανισμός.

Πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρίες (σ.σ. που συμμετέχουν στη διαδικασία κατασκευής) δορυφόρων είναι διάσπαρτες σε διάφορες χώρες όπως συμβαίνει με τον εκτοξευτήρα Arianne. Άρα υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να μπορέσουν και ελληνικές εταιρίες σε συνεργασία με ευρωπαϊκές διαστημικές εταιρίες (να εργαστούν) για την κατασκευή μερών τόσο του νέου εκτοξευτήρα της Arianne όσο και άλλων διαστημικών αντικειμένων που είναι μέρος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

ΕΡ. Ποια είναι τα προγράμματα μέσα στα οποία μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση, ενίσχυση και εξέλιξη της συνεργασίας των ελληνικών εταιριών με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, το ερευνητικό έργο;

Από αυτά τα προγράμματα τα πιο σημαντικά είναι το Galileo. Στην Ελλάδα, παρόλο που η χώρα είχε δώσει τα μερίδια που της αναλογούν για το Galileo, δεν είχαμε πολλή "επιστροφή" από το Galileo ή το Copernicus για να κατασκευάσουμε κάτι, να πούμε ότι υπάρχουμε, ότι υπάρχουν οι βιομηχανίες, που με την αριστεία που έχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαστημικές κατασκευές. Πρέπει να "κάνουμε φασαρία",να δείξουμε ότι υπάρχει η ελληνική διαστημική εταιρία, να γίνουν συνεργασίες με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Φτάνει να κάνουμε πολλή δουλειά και να μιλάμε λίγο και να δείξουμε τα αποτελέσματα, ώστε να μιλάνε αυτά για την εργασία μας.

ΕΡ.Οι διαστημικές εταιρίες στην Ελλάδα είναι πολύ δραστήριες και γρήγορες, έχουν κάνει την Ένωση Διαστημικών Εταιριών προωθώντας και το επιχειρείν αλλά και τη διαστημική τεχνολογία.

Όσον αφορά το ερευνητικό κομμάτι, εμείς πρόκειται να λειτουργήσουμε σαν καταλύτης, σαν γέφυρα μεταξύ των εταιριών και των πανεπιστημίων. Η λειτουργία του ΕΛΔΟ θα διευκολύνει την προώθηση του Διαστήματος στην Ελλάδα. Υπάρχει μία πολύ σημαντική μελέτη της ESA (σ.σ European Space Agency ήτοι Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία) η οποία λέει ότι κάθεμια επένδυση του 1 ευρώ σε διαστημικές εφαρμογές έχει επιστροφή 7 ευρώ. Και όχι μόνο σε χρήματα αλλά και σε πολλές εφαρμογές για τον πολίτη της Ελλάδας, όπως σε χρόνο, σε βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, σε αύξηση της παραγωγής για τους γεωργούς.

(Αναφερόμαστε σε) δυνατότητες επικοινωνίας, παρακολούθησης συνόρων, παρακολούθησης στάθμης υδάτων, μπορούμε να βρούμε τη βέλτιστη τεχνολογία στη χώρα για να το πετύχουμε. Η πρόκληση για εμάς είναι να "τρέξουμε" με 200 για να επιτύχουμε για αυτούς τους στόχους. Σε ό,τι αφορά δε παράλληλες δράσεις, σιγά, σιγά θα ξεκινήσουμε μία σειρά, και μία από τις δράσεις που θέλουμε να συζητήσουμε είναι ένα διεθνές Space Camp.

Παππάς για υπόθεση Κριμιζή: Κανείς δεν είναι απόλυτος κριτής της αριστείας