Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου η 11η Φεβρουαρίου

Πρώτο στη λίστα καταγγελιών το Facebook.
Πρώτο στη λίστα των καταγγελιών για παράνομη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα έρχεται το Facebook, τη χρονιά που πέρασε, σύμφωνα με στοιχεία της SafeLine.

Σύμφωνα με στοιχεία, που θα δοθούν αύριο στη δημοσιότητα, από τη SafeLine στο πλαίσιο της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, το Facebook είναι αυτό που κρατά τη μερίδα του λέοντος στον τομέα των καταγγελιών.
 
Πρόκειται για το πιο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και ίσως αυτό που έχει τις λιγότερες δικλίδες ασφαλείας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 από τις 2.247 καταγγελίες που έλαβα η SafeLine αφορούσαν αποκλειστικά το Facebook.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr η γραμμή «καθημερινά λαμβάνει δεκάδες καταγγελίες για παράνομη δραστηριότητα στα κοινωνικά δίκτυα.

Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούν το Facebook».

Όπως καταδεικνύει έρευνα του Saferinternet.gr, το Facebook όπως και άλλα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως, με εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, έχουν γίνει πόλος έλξης διαφόρων παράνομων δραστηριοτήτων.
 
Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης.
 
Η παραπάνω κατηγορία συνδέεται άμεσα με την παραβίαση προφίλ χρηστών (όπου τρίτοι αποκτούν πρόσβαση σε προφίλ χωρίς την άδεια των χρηστών).

Παρουσιάζονται, επίσης, κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού (cyber-bullying) τόσο σε ανήλικους όσο και σε ενήλικους.
 
Συχνό φαινόμενο είναι και η αναδημοσίευση φωτογραφικού υλικού μελών χωρίς την άδειά τους.

Όπως εξηγεί η κ. Σαμαρά, κατά τη λήψη μιας τέτοιας καταγγελίας, η SafeLine ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να γίνει γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά η απομάκρυνση του περιεχομένου.

Εφόσον γίνει εξακρίβωση του παράνομου περιεχομένου μετά την επεξεργασία της καταγγελίας, η SafeLine προωθεί το περιεχόμενο και την καταγγελία απευθείας στους διαχειριστές της εκάστοτε ιστοσελίδας που έχουν καθοριστεί να επεξεργάζονται τις καταγγελίες της SafeLine.
 
Έπειτα, εκείνοι, με τη σειρά τους, απομακρύνουν το παράνομο περιεχόμενο από τους διακομιστές τους, διαγράφουν σελίδες παράνομου περιεχομένου και τα παραβιασμένα προφίλ χρηστών.

Επίσης, κάποιες από τις καταγγελίες αυτές προωθούνται στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), θα εορταστεί αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014, για 11η συνεχή χρονιά σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι η δημιουργία από όλους τους χρήστες ενός καλύτερου Διαδικτύου, με σύνθημα: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο! (Let’s create a Better Internet Together!)».

«Στόχος μας είναι να αναδειχτεί η θετική πλευρά της χρήσης του διαδικτύου.

Πρέπει να σταματήσουμε να τονίζουμε τις αρνητικές του πλευρές» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Σαμαρά και επισήμανε ότι στο σημείο αυτό θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι φορείς και τα άτομα που ασχολούνται με το διαδίκτυο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης, INSAFE, με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των online τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάζεται εθιμοτυπικά την 2η ημέρα της 2ης εβδομάδας του 2ου μήνα του χρόνου.

Στην Ελλάδα, ο εορτασμός διοργανώνεται από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που αποτελεί και τον επίσημο εκπρόσωπο του Δικτύου INSAFE στη Ελλάδα.

«Φέτος θελήσαμε να δώσουμε τη σκυτάλη στη νέα γενιά, έτσι ο συντονισμός της εκδήλωσης, όπως θα δείτε, βρίσκεται στα χέρια παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών» λέει η κ. Σαμαρά και εξηγεί:

«Σκοπός μας είναι ένα καλύτερο διαδίκτυο, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ασφάλεια.

Ως προς το ποιοτικό περιεχόμενο, πρέπει να αναλογιστούμε πως κι εμείς, οι ίδιοι οι χρήστες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ποιοτικό και δημιουργικό περιεχόμενο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα από ιστολόγια.

Ως προς την ασφάλεια, πρέπει να πούμε πως το “καλό” διαδίκτυο εμπεριέχει το “ασφαλές διαδίκτυο”».

«Τα παιδιά πρέπει μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως ένα εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό “εργαλείο” με την αρωγή φυσικά και των γονιών τους» επισημαίνει.

Αύριο, το Saferinternet.gr μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», συνδιοργανώνουν την κεντρική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στο συνέδριο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες, ενώ για όσους δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στο συνέδριο, η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω του διαδικτύου στη διεύθυνση http://vod.sch.gr/video/iptv/646.

Για τους ενδιαφερόμενους, το πρόγραμμα του συνεδρίου βρίσκεται στον ιστότοπο www.saferinternetday.gr.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ