Quantcast

«Καμπανάκι» γιατρών: Η τρίτη ηλικία εγκαταλείπει τη στοματική υγεία

Δωρεάν προληπτικό έλεγχο σε ηλικιωμένους, που φιλοξενούνται στο Φιλανθρωπικό Γηροκομείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Δ. Θεοφιλάτος», έκανε ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς.
Δωρεάν προληπτικό στοματολογικό έλεγχο σε ηλικιωμένους, που φιλοξενούνται στο Φιλανθρωπικό Γηροκομείο Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου «Διονύσιος Θεοφιλάτος», έκανε πριν από λίγες μέρες ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς (ΟΣΠ).

Ο επίκουρος καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Τόσιος και η στοματολόγος Ελένη Καλογήρου, εξέτασαν 22 άπορους ηλικιωμένους και έδωσαν οδηγίες στον υπεύθυνο προσωπικό του Γηροκομείου, για τη βελτίωση της στοματικής υγείας των φιλοξενουμένων.

Η δράση του ΟΣΠ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Προληπτικής Αγγελική Σεληνίδου, τα άτομα της τρίτης ηλικίας δείχνουν να εγκαταλείπουν τη φροντίδα του στόματός τους.

Ούτε ένας στους δέκα ηλικιωμένους δεν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, μόνο ο ένας στους τρεις ηλικιωμένους βουρτσίζει τακτικάτα δόντια του.
 
Μάλιστα, πάνω από τρεις στους δέκα έχουν χάσει δόντια λόγω περιοδοντίτιδας, ενώ λόγω έλλειψης οικονομικής στήριξης από την κοινωνική ασφάλιση μόνο ο ένας στους τρεις προχωρά σε προσθετική εργασία.

«Η οδοντιατρική φροντίδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως δευτερεύον θέμα και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα αγωγής υγείας και ενημέρωσης των πολιτών -πόσο μάλλον της τρίτης ηλικίας- για τη σημασία της στοματικής υγείας» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΟΣΠ, προσθέτοντας ότι «το κενό αυτό προσπαθεί να καλύψει ο Σύλλογος, ο οποίος συνεχίζει και τη νέα χρονιά τις δράσεις του, πραγματοποιώντας δωρεάν ελέγχους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

«Η σημασία και η συμβολή της στοματικής υγείας στη γενική υγεία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων πρέπει να γίνει σε όλους γνωστή, ανεξαρτήτως ηλικίας» υπογραμμίζει ο επίκουρος Καθηγητής Στοματολογίας Κωνσταντίνος Τόσιος και διευκρινίζει πως «η διατήρηση της στοματικής υγείας συμβάλλει στην απουσία προβλημάτων στοματοπροσωπικού πόνου, στοματικού και φαρυγγικού καρκίνου, καρδιολογικών προβλημάτων, γενετικών νόσων και βλαβών που επηρεάζουν την περιοχή του στόματος και των περιβαλλόντων ιστών».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ