Μελέτη: Οι υψηλότερες τιμές των τσιγάρων σχετίζονται με μειωμένη βρεφική θνησιμότητα

Τι δείχνει έρευνα, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού.
Οι αυξημένες τιμές των τσιγάρων λόγω της επιβολής μεγαλύτερων φόρων από το κράτος έχει ήδη αποδειχθεί ότι βοηθάνε στον έλεγχο του καπνίσματος, κυρίως αποθαρρύνοντας τους νέους και τους πιο φτωχούς από το να καπνίζουν.

Τώρα, μια νέα μελέτη, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού, δείχνει ότι οι υψηλότερες τιμές των τσιγάρων σχετίζονται με μειωμένη βρεφική θνησιμότητα στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, για πρώτη φορά διεθνώς η έρευνα διαπίστωσε ότι όσο μεγαλώνει η «ψαλίδα» των τιμών ανάμεσα στα ακριβότερα και στα φθηνότερα τσιγάρα, τόσο αυξάνει η βρεφική θνησιμότητα, επειδή τα πιο φθηνά τσιγάρα μπορούν να αγορασθούν πιο εύκολα από μεγάλες μάζες του πληθυσμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον λέκτορα Φίλιππο Φιλιππίδη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "JAMA Pediatrics", ανέλυσαν σχεδόν 54 εκατομμύρια τοκετούς.

Συσχέτισαν τη βρεφική θνησιμότητα με τις μεταβολές στις μέσες τιμές των τσιγάρων, καθώς και με την απόκλιση των τιμών μεταξύ ακριβών-φθηνών τσιγάρων, σε 23 χώρες της ΕΕ κατά την περίοδο 2004-2014.

Διαπιστώθηκε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κατά μέσο όρο από 4,4 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις μωρών το 2004, σε 3,5 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 2014.

Επίσης, την ίδια περίοδο, τόσο οι μέσες όσο και οι ελάχιστες τιμές των τσιγάρων αυξήθηκαν και στις 23 χώρες της ΕΕ.

Υπολογίσθηκε ότι μια αύξηση κατά ένα ευρώ στη μέση τιμή του πακέτου των τσιγάρων συσχετίζεται με 0,23 λιγότερους θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις μωρών κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους της μείωσης των τιμών, καθώς και με μια πρόσθετη μείωση 0,16 θανάτων ανά 1.000 γεννήσεις κατά το επόμενο έτος.

Η μειωμένη βρεφική θνησιμότητα πιθανώς οφείλεται στο ότι, καθώς ακριβαίνουν τα τσιγάρα, λιγότερες έγκυες γυναίκες είτε καπνίζουν οι ίδιες, είτε εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Από την άλλη, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, μια αύξηση κατά 10% στην «ψαλίδα» ανάμεσα στα μεσαίας τιμής και στα φθηνότερα τσιγάρα σχετίζεται με 0,07 πρόσθετους θανάτους μωρών ανά 1.000 γεννήσεις την επόμενη χρονιά από την μεταβολή των τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 3.200 θάνατοι βρεφών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν δεν υπήρχε τέτοια μεγάλη απόκλιση στις τιμές των τσιγάρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ατμισμα με νικοτίνη, κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού