Μία ιαματική πηγή, με... τουριστικές προοπτικές

Στην άμεση εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου που θα αξιοποιήσει την περιοχή της Αιξωνής, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα τις προηγούμενες ημέρες από το αρμόδιο υπουργείο, προχωρά ο δήμος Γλυφάδας.

Στην άμεση εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου που θα αξιοποιήσει την ιαματική πηγή Αιξωνής, η οποία αναγνωρίστηκε επίσημα τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Τουρισμού, προχωρά ο δήμος Γλυφάδας.

Μετά τη σχετική απόφαση και κατόπιν γνωμοδότησης της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, αναγνωρίστηκε ότι τα νερά στο συγκεκριμένο σημείο, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, έχουν ιαματικές ιδιότητες και συνίστανται, ιδιαίτερα, για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Η Γλυφάδα με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πρώτος δήμος της Αττικής με αναγνωρισμένη θερμή, ιαματική πηγή, με πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και αναπτυξιακή προοπτική.

Ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης που είναι καθηγητής Δερματολογίας, κάνοντας έρευνα για το βιβλίο του με τίτλο «Ιαματικός Τουρισμός και Θερμαλισμός» ανακάλυψε ότι υπάρχουν ιστορικά αρχεία που αναφέρονται στην ύπαρξη ιαματικής πηγής στην περιοχή της Γλυφάδας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αιξωνής.

Αν και ο εντοπισμός της ήταν αρχικά δύσκολος, ο πρώην αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μαζί με τους ανθρώπους του δήμου Γλυφάδας που επιφορτίστηκαν με το έργο της ανεύρεσης της πηγής, μίλησαν με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θυμούνταν ότι υπήρχε όταν ήταν νέοι κι έτσι αποφάσισαν να επιμείνουν.

«Τελικά βρήκαμε μία γεώτρηση, η οποία είναι στα σύνορα της Γλυφάδας με τη Βούλα, την ελέγξαμε και είδαμε ότι έχει ιαματικά στοιχεία. Μετά κάναμε και μία γεώτρηση παρακάτω και βρήκαμε το ιαματικό νερό. Στη συνέχεια έγινε μια υγειονομική μελέτη και μια υδρογεωλογική, καταθέσαμε στο υπουργείο όλα τα απαραίτητα έγγραφα και η πηγή αναγνωρίστηκε επίσημα». δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουσκούκης και προσθέτει:

«Πρόκειται πραγματικά για έναν χρυσοφόρο ορίζοντα. Η Γλυφάδα μπορεί να γίνει ένα health resort μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Με όλα τα συνεπακόλουθα, δηλαδή ευεξία, ιατρικός τουρισμός και ιαματικός τουρισμός»,