Quantcast

Νέα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο με «σεβασμό» στην κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ

Ωστόσο, μόλις το 50% αυτών διαθέτουν εθνικές ομάδες Διαδικτυακού Τόπου Πιστοποίησης, ικανές να παράσχουν αποτελεσματική προστασία, είπε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Τα νέα μέτρα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν θα αφαιρέσουν υπερβολική δύναμη από τις αρχές των εκάστοτε κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσηςσειρά νέων προτάσεων, είπε ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Σεβόμαστε την κυριαρχία των κρατών-μελών μας, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι μόλις το 50% αυτών διαθέτουν εθνικές ομάδες Διαδικτυακού Τόπου Πιστοποίησης (CERT), ικανές να παράσχουν αποτελεσματική προστασία», δήλωσε πρόσφατα ο Αντρους Ανσιπ, κατά τη διάρκεια διάσκεψης στις Βρυξέλλες.

Με την αναφορά του στις CERT, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Euractiv. ο ίδιος αναφερόταν σε ειδικές εθνικές ομάδες οι οποίες ανταποκρίνονται σε περιστατικά που αφορούν στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η Επιτροπή πιέζει τώρα τις εκάστοτε κυβερνήσεις να συνεργαστούν, ακόμη περισσότερο, προκειμένου να μοιραστούν πληροφορίες και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, μόνο λίγες χώρες της ΕΕ διαθέτουν αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες αυτού του είδους.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι μόλις 5 ή 6 CERT έχουν δυνατότητες 24/7 (24 ώρες το 24ώρο, κάθε ημέρα της εβδομάδας). Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη αυτές οι υπηρεσίες να έχουν λειτουργικές δυνατότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο κ. ‘Ανσιπ, ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Ωστόσο, εξαρτάται από το κάθε κράτος-μέλος είτε να ζητήσει υποστήριξη από τις Βρυξέλλες, είτε από κάπου αλλού, είτε να μην το κάνει καθόλου. Δεν θέλουμε να ασκήσουμε πιέσεις στα κράτη-μέλη που ζητούν υποστήριξη και φυσικά θα σεβαστούμε πλήρως την κυριαρχία των χωρών».

Ο ίδιος και η νεοδιορισθείσα Μαρίγια Γκάμπριελ, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, αναμένεται να παρουσιάσουν την προσεχή εβδομάδα ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα δίνει στον ENISA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών τα κεντρικά γραφεία του οποίου βρίσκονται στην Αθήνα, μεγαλύτερο ρόλο στην αστυνόμευση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα, θα προτείνουν ένα νέο πανευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης για τη μέτρηση του επιπέδου ασφάλειας των προϊόντων τεχνολογίας. Εκτός από αυτές τις νομοθετικές προτάσεις, οι ‘Ανσιπ και Γκάμπριελ θα δημοσιεύσουν επίσης μιας ευρεία στρατηγική που θα αφορά στη ευρωπαϊκή κυβερνοασφάλεια.