Ο γάμος μιας πριγκίπισσας που δίνει μεγάλη χαρά στον... αυτοκράτορα

Ο νόμος που διέπει τη σειρά διαδοχής...
Η πριγκίπισσα Μάκο ήταν δίπλα στον παππού της, αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο, στα 84α γενέθλιά του και ήταν επίσης το τιμώμενο πρόσωπο κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που δίνει ο αυτοκράτορας στα τέλη της χρονιάς.

"Μου δίνει πολλή χαρά και προσεύχομαι για την ευτυχία τους", δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με την εφημερίδα "The Japan Times".

Με τη φράση αυτή, ο μονάρχης δείχνει την ικανοποίησή του για τον προσεχή γάμο, στις 4 Νοεμβρίου 2018, της μεγαλύτερης από τα τέσσερα εγγόνια του, της 26χρονης πριγκίπισσας Μάκο με τον Κέι Κομούρο.

Θα προηγηθεί η παραδοσιακή τελετή του αρραβώνα στις 4 Μαρτίου, ημέρα Κυριακή λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του μνηστήρα που εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο.

Η Μάκο και ο Κέι ήταν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο, όπως αναφέρει σε σχετικό του τηλεγράφημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Μάκο που συνέχισε σπουδές στη μουσειογραφία στην Αγγλία και εργάζεται ως ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Αμέσως μετά τον γάμο, η εγγονή του ιάπωνα μονάρχη θα αποκλειστεί αυτομάτως από τη σειρά διαδοχής στο Θρόνο των Χρυσανθέμων, σύμφωνα με τον νόμο του 1947 για τον αυτοκρατορικό οίκο.

Ο νόμος που διέπει τη σειρά διαδοχής, ορίζει ότι κάθε γυναίκα μέλος της οικογένειας που παντρεύεται έναν κοινό θνητό πρέπει να αποποιηθεί του δικαιώματος στη σειρά διαδοχής.