Quantcast

«Πλέγμα» ιατρικής προστασίας σε χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας

Ο Δήμος Αθηναίων ίδρυσε νέες κοινωνικές δομές με σημαντικές δράσεις που στηρίζουν σήμερα περισσότερα από 30.000 άτομα.
Ένα ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τους κατοίκους της πρωτεύουσας που έχουν ανάγκη δημιούργησε τα τελευταία χρόνια ο Δήμος της Αθήνας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης.

Η δημοτική αρχή ίδρυσε νέες κοινωνικές δομές με σημαντικές δράσεις που στηρίζουν σήμερα περισσότερα από 30.000 ανθρώπους.

«Για να σταθεί αυτή η πόλη στα πόδια της έπρεπε προηγουμένως να απλώσουμε ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας για χιλιάδες ψυχές που βρέθηκαν στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο», τόνισε ο Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις, με αφορμή ημέρα που είναι αφιερωμένη στον παγκόσμιο αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας.

"Σύμβολο" της δράσης αυτής του Δήμου ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών που στεγάζεται στο παλαιό Φρουραρχείο, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης.

Από το 2013, που ξεκίνησε να λειτουργεί, ενισχύει περισσότερους από 26.000 κατοίκους της Αθήνας, οι οποίοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Άλλη μια σημαντική δομή είναι το Ανοιχτό Κέντρο Σίτισης του Δήμου, από το οποίο προσφέρονται 1.200 μερίδες την ημέρα, σε συνεργασία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) με τη ΜΚΟ «Αποστολή».

Επίσης, ο Δήμος Αθηναίων είναι επικεφαλής υλοποίησης του προγράμματος του Ταμείου Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) της ΕΕ, από το οποίο ενισχύονται 25.000 πολίτες.

Ακόμη, περίπου 600 άτομα φιλοξενούνται συνολικά στις υπηρεσίες προσωρινής στέγασης του Δήμου Αθηναίων.

Στους δύο ξενώνες αστέγων του Δήμου, υπό τη διαχείριση του ΚΥΑΔΑ, φιλοξενούνται σήμερα 200 άστεγοι.

Πέραν αυτού όμως ο Δήμος έχει νοικιάσει και τρεις πολυκατοικίες στις οποίες από το 2014 έως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 56 οικογένειες που βρέθηκαν χωρίς στέγη.

Άλλη μία σημαντική δομή είναι τα αναβαθμισμένα έξι Δημοτικά Ιατρεία, τα οποία, από το 2011 μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017, επισκέφθηκαν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι της Αθήνας.
 
Στα Δημοτικά Ιατρεία παρέχονται σε όλους χωρίς καμία διάκριση, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων, υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, προληπτικές εξετάσεις που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, καθώς και μετανοσοκομειακή αποκατάσταση, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χορήγηση ατομικού δελτίου υγείας σε μαθητές σχολείων.

Επιπλέον στα Δημοτικά Ιατρεία της Κυψέλης, και της Πατησίων, παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, επαγγελματικής κατάρτισης και νομικής συμβουλευτικής και υποστήριξης.

Η επισκεψιμότητά τους είναι πολύ μεγάλη, όπως αναφέρει το σχετικό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Δημοτικό Ιατρείο της Κυψέλης επισκέφθηκαν τον Μάιο 4.771 άτομα και τον Ιούνιο 4.331 .